Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björklund nobbar flirten från S

Folkpartiets Maria Arnholm och Jan Björklund nobbar S-flörten.
Foto: Jens L'Estrade

Förslaget om en tredje pappamånad finns med i Socialdemokraternas valmanifest.

Och S flirtar med Folkpartiet om frågan.

Men responsen är sval.

– Jag tycker att de ska sätta sig ner och göra upp med Vänsterpartiet och Miljöpartiet som de ska regera med i stället, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm, FP, på Expressens valscen.

När Alliansen presenterade sitt valmanifest fanns inte Folkpartiets förslag om en tredje pappamånad med.

– Jag är besviken, men vi kommer att fortsätta att ta fajten, säger Maria Arnholm på Expressens valscen.

Sidan 4  i dagens Expressens stäcker socialdemokraterna Margot Wallström och Mikael Damberg ut handen till Folkpartiet om att göra upp i jämställdhetsfrågan.

”Vi sträcker ut handen över blockgränserna och hoppas att vi tillsammans med Folkpartiet ska kunna diskutera fram ett förslag som faktiskt ökar jämställdheten mellan kvinnor och män i Sverige”, skriver de.

"Tillsammans"

De skriver också:

”Folkpartiet var det parti som jobbade fram den första pappamånaden, Socialdemokraterna den andra. Låt oss då göra den tredje månaden tillsammans.”

Detta är knappast första gången S vänder sig över blockgränsen. Man har även tittat åt Centerpartiets håll. Nu vill man ha med sig Folkpartiet på en tredje pappamånad.

- Nu tar vi nästa viktiga steg. Vi vill vika ytterligare en månad för vardera föräldern så att det blir tre månader vardera, sa Stefan Löfven under partiets presskonferens där man presenterade sitt valmanifest.

Svala svar

Men gensvaret från Folkpartiet är svalt.

– Jag tycket att det är rörande att de nu plötsligt vill tala om för väljarna vad som ska hända efter valet. Jag tycker att de i stället, för jämställdheten och feminismen, ska sätta sig ner och göra upp med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och lösa hur man ser på frågor som RUT, vårdföretagen, Bromma flygplats, kärnkraften. Det borde de ägna sig åt i stället för att fria till oss, säger Arnholm.

Partiledaren Jan Björklund, FP, var under måndagen också tveksam till ett samarbete.

Kan du tänka dig att samarbeta i den frågan? 

- Ja, men det finns ju fler frågor i politiken. Om man ska samarbeta måste man vara överens om väldigt många frågor. Jag upplever att vi står ganska långt ifrån varandra i huvudfåran i den ekonomiska politiken, sa han till Expressen.se i måndags.