Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Birgitta Ohlsson: Höj rösten för demokratin

EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) har delat ut valsedlar utanför Östra Real i Stockholm sedan 90-talet - och var på plats även i dag.

Med dagens oroligheter i Europa vill hon nu att alla höjer rösten för demokratin.

– Jag tror att många känner ett stort ansvar i dag när vi har ett oroligt Europa, säger hon i Expressens livesändning.

EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) betonade under valdagsförmiddagen hur viktigt det är att utnyttja sin rösträtt. Hon ser positivt på den dryga miljonen som redan förtidsröstat och hoppas att Sverige får ett deltagande över 50 procent i dag. Trots att siffrorna ser positiva ut i Sverige ser det inte ut på samma sätt i andra delar av Europa.

– Det vore kul om Sverige kunde sticka ut och vara demokratiaktivister. Det är ett val man får göra om man vill vara aktiv medborgare eller en passiv åskade till historien, säger Ohlsson.

Vansinnesdåd

Igår eftermiddags drabbades Bryssel av ett vansinnesdåd då tre personer sköts ihjäl och en skadades i en skottlossning. Skjutningen inträffade i närheten av ett judiskt museum och belgiska medier rapporterade att det sannolikt handlade om e antisemitisk attack.

Birgitta Ohlsson förfärades över händelsen som skedde dagen innan EU-valet.

"Så vidrigt. Fasansfulla dödsskjutningar vid judiska muséet Bryssel. Trolig antisemitisk attack 1 dag inför Europaparlamentsvalet", skrev hon på Twitter.

Behöver engagerade politiker

Under söndagen var hon på plats vid vallokalen på Östra Real. I Expressens livesändning kommenterade hon attentatet ytterligare:

– Det är oerhört, oerhört sorgligt. Hatets Europa växer på flera håll. Och att det händer en dag före EU-valet... Belgiska ministrar som jag har pratat med tror det är en antisemitisk attack. Det visar att vi behöver europaengagerade politiker och partier.

– Det är väldigt viktigt att man höjer rösten för demokratin i dag, säger Ohlsson.