ÅSA ROMSON MÅLAR. På hemsidan jenskiil.se finns en bild som visar hur Åsa Romson målar båten. Foto: Roger Vikström
ÅSA ROMSON MÅLAR. På hemsidan jenskiil.se finns en bild som visar hur Åsa Romson målar båten. Foto: Roger Vikström

Åsa Romson målar med förbjuden färg

Publicerad

Sveriges nya miljöminister och vice statsminister Åsa Romson, MP, har använt förbjuden giftfärg för att bottenmåla sin husbåt.

Hon avslöjas av sina egna bilder.

Miljöministern använder dessutom diesel för uppvärmning och låter bad, disk och tvättvatten strömma ut i Östersjön.

- Färgen handlades av min make och kompisar till honom. Jag var inte med, säger Åsa Romson.

Nu ber Romson om ursäkt och säger att hon trodde att hon använt ett miljövänligt alternativ. 

Miljöminister Åsa Romson och hennes familj bor på en husbåt - Jens Kiil - som ligger i centrala Stockholm. Expressen skrev om båten för tre år sedan och avslöjade då att Romson värmde upp den - ett fartyg på drygt 20 meter - med en oljepanna.

Så här sa Romson till Expressen då:

- När det gäller vårt fritidsfartyg är det en diskussion jag för med min sambo.

I dag använder miljöminister Romson fortfarande dieselolja.

Expressen kan nu också avslöja att hon har använt förbjuden kopparbaserad färg - Sigma Antifouling - för att måla botten på båten. En giftigare färg som gör att båtägaren slipper problem med växter under båten - ett problem som blivit större för båtägare efter att reglerna skärpts och politikerna krävt mer miljövänliga färger.

Kemikalieinspektionen säger nej

Enligt kemikalieinspektionen finns det 2014 ingen tillåten Sigma Antifouling-färg av den typ som Romson använt.

- Vi har en Sigma färg som heter Sigma Plane ECOL och en Sigma Plane HB. Båda har upphört. ECOL upphörde 2010 och HB 2001, säger Karin Abrahamsson, pressekreterare på Kemikalieinspektionen.

Åsa Romson publicerar också själv bilder på när hon och hennes make samt vänner målar fartyget med den förbjudna färgen. Målningen ägde rum 2011 och enligt Romson målades båten även för 1,5 år sedan. Då var färgen inte tillåten enligt kemikalieinspektionen.

När Expressen träffar Romson och visar henne bilderna säger hon:

- Det är copyright på de bilderna. Det vet du eller?

När det gäller användning av giftig bottenfärgen säger hon:

- Det här är ett stort problem för Östersjön och det påverkar mikroorganismerna.

Men du är miljöminister och har målat din båt där du bor med en giftig bottenfärg?

- Det är riktigt att jag och min sambo äger ett fritidsfartyg som vi använder för att segla i Östersjön och varje gång vi målar botten på den - det är ett stort träfartyg - då måste man använda vissa skyddande färger. Då frågar vi handlare här i Stockholm för att garantera så bra färger som möjligt.

Vad är det för färg?

- Det är en färg från en känd leverantör som är en kopparbaserad färg. Det finns kopparbaserade färger som är godkända och vi har frågat vår handlare där vi har köpt färgerna att de lämpar sig för det bruk vi har för båten - och det har vi litat på.

Vad heter färgen?

- Sigma Antifouling. Det finns flera olika grader av detta och jag har inte kunskap om detta och det var ett och ett halvt år sedan vi målade sist och jag kommer inte ihåg vilken vi valde då.

Var du med och valde färgen?

- Nej, det var min make och andra kompisar som handlade.

Förutsätter att den är godkänd

Här på bilden är du med och målar med den giftiga kopparbaserade färgen?

- Klart man är med och målar. Min uppfattning är att färgen är godkänd för fartyg och Östersjöbruk. Det har vi ställt frågor om till handlaren, men vi är medvetna om att den är kopparbaserad och det är i sig ett problem. Men vi förutsätter att det är så låga halter och att kemikalieinspektionen har godkänt detta för Östersjöbruk.

Finns det inga andra alternativ än kopparbaserade färger. På Miljöpartiets hemsida rekommenderar ni att man ska tvätta båten i stället?

- Det går inte på stora träbåtar.

Har du inte funderat på att göra dig av med båten?

- Nej, det är också ett kulturarv som pryder sin plats och som gör att vänner kan vara med och segla och uppleva skärgården.

Är det inte konstigt att du som miljöminister har en båt som kräver kopparbaserad färg?

- Min familj har valt att inte ha bil till exempel. Det är väl också meningen att man ska kunna ha ett fritidsliv som är aktivt.

I ett sms till Expressen säger miljöministern, via sin pressekreterare Sandra Ahlstrand, att hon också släpper ut diskvatten, badvatten och tvättvatten - så kallat gråvatten - direkt i havet.

"Det händer att grå vattnet går ut i vattnet under de perioder de använder båten" skriver Sandra Ahlstrand.

Du har inga problem med att du målar båten med kopparbaserad färg och att du har en dieseluppvärmning?

- Nej, jag har gott samvete. Jag kan leva med det, säger Åsa Romson.

Efter Expressens publicering ber nu miljöministern om ursäkt.

– Jag hade uppfattningen att den färg vi har målat med är den bästa möjliga utifrån miljö- och funktionskrav, säger hon via Miljöpartiets pressekreterare.

– Det har nu kommit uppgifter om att detta kan vara felaktigt. Om det är så är jag ledsen för det och ber om ursäkt. Jag kommer självklart alltid att välja det mest miljövänliga alternativet.

MP rekommenderar tvätt

Miljöpartiet är ett parti som hårt kritiserat användandet av giftiga bottenfärger. Så här skriver man på sin hemsida:

"Båtbottenfärger har under många år diskuterats och förbud mot vissa ämnen finns. Men alla båtbottenfärger innehåller gifter i olika grad och numera finns det goda metoder att klara sommaren utan bottenfärger, genom att tvätta båten regelbundet i särskilda båtbottentvättar."

Brita Sundelin, docent i miljövetenskap vid Stockholms Universitet, förstår inte alls argumentet att man måste använda kopparbaserade färger.

- Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Ju mindre gifter man släpper ut desto bättre. Kopparbaserade färger påverkar hela ekosystemet, säger hon.

- Släpper man ut diskmedel och annat gråvatten så spär man på övergödningen. 50 procent av botten i Östersjön har syrebrist och till slut dör havsbotten. Jag är för ett förbud av både kopparbaserade färger och utsläpp av gråvatten, säger Brita Sundelin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt