Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åsa Romson målar med förbjuden färg

ÅSA ROMSON MÅLAR. På hemsidan jenskiil.se finns en bild som visar hur Åsa Romson målar båten.
Foto: Roger Vikström

Sveriges nya miljöminister och vice statsminister Åsa Romson, MP, har använt förbjuden giftfärg för att bottenmåla sin husbåt.

Hon avslöjas av sina egna bilder.

Miljöministern använder dessutom diesel för uppvärmning och låter bad, disk och tvättvatten strömma ut i Östersjön.

- Färgen handlades av min make och kompisar till honom. Jag var inte med, säger Åsa Romson.

Nu ber Romson om ursäkt och säger att hon trodde att hon använt ett miljövänligt alternativ. 

Miljöminister Åsa Romson och hennes familj bor på en husbåt - Jens Kiil - som ligger i centrala Stockholm. Expressen skrev om båten för tre år sedan och avslöjade då att Romson värmde upp den - ett fartyg på drygt 20 meter - med en oljepanna.

Så här sa Romson till Expressen då:

- När det gäller vårt fritidsfartyg är det en diskussion jag för med min sambo.

I dag använder miljöminister Romson fortfarande dieselolja.

Expressen kan nu också avslöja att hon har använt förbjuden kopparbaserad färg - Sigma Antifouling - för att måla botten på båten. En giftigare färg som gör att båtägaren slipper problem med växter under båten - ett problem som blivit större för båtägare efter att reglerna skärpts och politikerna krävt mer miljövänliga färger.

Kemikalieinspektionen säger nej

Enligt kemikalieinspektionen finns det 2014 ingen tillåten Sigma Antifouling-färg av den typ som Romson använt.

- Vi har en Sigma färg som heter Sigma Plane ECOL och en Sigma Plane HB. Båda har upphört. ECOL upphörde 2010 och HB 2001, säger Karin Abrahamsson, pressekreterare på Kemikalieinspektionen.

Åsa Romson publicerar också själv bilder på när hon och hennes make samt vänner målar fartyget med den förbjudna färgen. Målningen ägde rum 2011 och enligt Romson målades båten även för 1,5 år sedan. Då var färgen inte tillåten enligt kemikalieinspektionen.

När Expressen träffar Romson och visar henne bilderna säger hon:

- Det är copyright på de bilderna. Det vet du eller?

När det gäller användning av giftig bottenfärgen säger hon:

- Det här är ett stort problem för Östersjön och det påverkar mikroorganismerna.

Men du är miljöminister och har målat din båt där du bor med en giftig bottenfärg?

- Det är riktigt att jag och min sambo äger ett fritidsfartyg som vi använder för att segla i Östersjön och varje gång vi målar botten på den - det är ett stort träfartyg - då måste man använda vissa skyddande färger. Då frågar vi handlare här i Stockholm för att garantera så bra färger som möjligt.

Vad är det för färg?

- Det är en färg från en känd leverantör som är en kopparbaserad färg. Det finns kopparbaserade färger som är godkända och vi har frågat vår handlare där vi har köpt färgerna att de lämpar sig för det bruk vi har för båten - och det har vi litat på.

Vad heter färgen?

- Sigma Antifouling. Det finns flera olika grader av detta och jag har inte kunskap om detta och det var ett och ett halvt år sedan vi målade sist och jag kommer inte ihåg vilken vi valde då.

Var du med och valde färgen?

- Nej, det var min make och andra kompisar som handlade.

Förutsätter att den är godkänd

Här på bilden är du med och målar med den giftiga kopparbaserade färgen?

- Klart man är med och målar. Min uppfattning är att färgen är godkänd för fartyg och Östersjöbruk. Det har vi ställt frågor om till handlaren, men vi är medvetna om att den är kopparbaserad och det är i sig ett problem. Men vi förutsätter att det är så låga halter och att kemikalieinspektionen har godkänt detta för Östersjöbruk.

Finns det inga andra alternativ än kopparbaserade färger. På Miljöpartiets hemsida rekommenderar ni att man ska tvätta båten i stället?

- Det går inte på stora träbåtar.

Har du inte funderat på att göra dig av med båten?

- Nej, det är också ett kulturarv som pryder sin plats och som gör att vänner kan vara med och segla och uppleva skärgården.

Är det inte konstigt att du som miljöminister har en båt som kräver kopparbaserad färg?

- Min familj har valt att inte ha bil till exempel. Det är väl också meningen att man ska kunna ha ett fritidsliv som är aktivt.

I ett sms till Expressen säger miljöministern, via sin pressekreterare Sandra Ahlstrand, att hon också släpper ut diskvatten, badvatten och tvättvatten - så kallat gråvatten - direkt i havet.

"Det händer att grå vattnet går ut i vattnet under de perioder de använder båten" skriver Sandra Ahlstrand.

Du har inga problem med att du målar båten med kopparbaserad färg och att du har en dieseluppvärmning?

- Nej, jag har gott samvete. Jag kan leva med det, säger Åsa Romson.

Efter Expressens publicering ber nu miljöministern om ursäkt.

– Jag hade uppfattningen att den färg vi har målat med är den bästa möjliga utifrån miljö- och funktionskrav, säger hon via Miljöpartiets pressekreterare.

– Det har nu kommit uppgifter om att detta kan vara felaktigt. Om det är så är jag ledsen för det och ber om ursäkt. Jag kommer självklart alltid att välja det mest miljövänliga alternativet.

MP rekommenderar tvätt

Miljöpartiet är ett parti som hårt kritiserat användandet av giftiga bottenfärger. Så här skriver man på sin hemsida:

"Båtbottenfärger har under många år diskuterats och förbud mot vissa ämnen finns. Men alla båtbottenfärger innehåller gifter i olika grad och numera finns det goda metoder att klara sommaren utan bottenfärger, genom att tvätta båten regelbundet i särskilda båtbottentvättar."

Brita Sundelin, docent i miljövetenskap vid Stockholms Universitet, förstår inte alls argumentet att man måste använda kopparbaserade färger.

- Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Ju mindre gifter man släpper ut desto bättre. Kopparbaserade färger påverkar hela ekosystemet, säger hon.

- Släpper man ut diskmedel och annat gråvatten så spär man på övergödningen. 50 procent av botten i Östersjön har syrebrist och till slut dör havsbotten. Jag är för ett förbud av både kopparbaserade färger och utsläpp av gråvatten, säger Brita Sundelin.

Så tycker MP om giftiga bottenfärger för båtar

"Vad gäller bottenfärger för att förhindra påväxt verkar alternativen långt fram. Att den marina miljön är känslig och att många gifter finns i den miljön gör det än mer angeläget att giftiga bottenfärger fasas ut. Den bortre parentesen för kopparbaserade båtbottenfärger borde sättas till den sista december 2001. Det bör ges regeringen tillkänna."

Utdrag ur motion till riksdagen oktober 2000 av Gudrun Lindvall (MP), Per Lager (MP) och Kia Andreasson (MP).

"Användningen av giftiga båtbottenfärger i Östersjön har länge erkänts som ett miljöproblem. Regelverket har skärpts successivt. Ändå kommer upprepade rapporter om omfattande missbruk. Det är möjligt att det behövs ett system för att kontrollera om båtar i Östersjön har förbjudna ämnen. Regeringen bör utreda möjligheten att inrätta ett system för kontroll av bottenfärger som använts på båtar i Östersjön."

Utdag ur motion till riksdagen 2009 av Tina Ehn (MP).

"Men alla båtbottenfärger innehåller gifter i olika grad och numera finns det goda metoder att klara sommaren utan bottenfärger, genom att tvätta båten regelbundet i särskilda båtbottentvättar."

Utdrag ur inlägg på Miljöpartiets hemsida från MP Värmdö, mars 2013.

"Klarar vi oss utan bottenfärger och hur hanterar vi de nya kraven på att lämna toalettavfall från fritidsbåtar?"

MP-seminarium mars 2014.

"Vatten är vår viktigaste naturresurs. Ändå tillåter vi övergödning så att algblomningen stoppar oss från att bada. Vi målar våra båtar med miljöfarlig bottenfärg. Det finns så mycket vi snabbt kan förändra så att vi kan använda vårt fantastiska vatten även om tio år."

Ur inlägg på MP:s hemsida i Söderköping augusti 2014.

Andra politiker som inte har levt som de lär

Palme anklagad för skattefusk

I valrörelsen 1985 anklagades Olof Palme (S) för skattefusk. Han höll en föreläsning vid Harvard University och fick arvodet utbytt mot ett stipendium till sin son. Skatteverket fattade beslut till Palmes nackdel, Palme överklagade men alla handlingar som fanns på länsrätten i ärendet stals i samband med att Olof Palme mördades, och någon förundersökning inleddes aldrig.

Laila Freivalds och hyresrätten

I augusti 2000 avslöjades att dåvarande justitieministern Laila Freivalds (S) planerade att köpa loss sin hyreslägenhet när fastigheten skulle omvandlas till bostadsrättsförening, bara ett år efter att S-regeringen infört en straffskatt på försäljningar av allmännyttans hyresbostäder. Laila Freivalds avgick.

Avdragen som fällde Schyman

Taxeringsåret 2002 drog Gudrun Schyman (V) av resekostnader som Vänsterpartiet och riksdagen redan betalt. Hon fick därmed ett felaktigt skatteavdrag på 38 760 kronor. Schyman sa att hon inte gjorde fel medvetet, men erkände och fick ett strafföreläggande. Kort efteråt avgick hon som V-ledare.

Hon avgick efter tv-fusket

När Cecilia Stegö Chilò (M) tillträdde som kulturminister 2006 avslöjades att hon inte betalt tv-licens på minst 16 år, samt använt svart städhjälp. Hon avgick.

Han satt kvar efter tv-fusket

Migrationsminister Tobias Billström hade inte heller betalat tv-licens när han blev statsråd 2006. Tio år tidigare hade han flyttat hemifrån och ville inte betala för att han tyckte SVT-programmen var dåliga. Billström satt kvar.

Anders Borg och städhjälpen

Förra regeringens finansminister köpte städtjänster mellan 1997 och 1999 utan att lämna in kontrolluppgifter, det avslöjades när han tillträdde 2006. Borg satt kvar.