Annie Lööfs kritik mot S: "Tappat kontrollen"

Annie Lööf (C) säger sig vara oroad över Magdalena Anderssons (S) besked om överskottsmålet.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Magdalena Andersson anklagar den förra regeringen för att lämna efter sig mycket dystra siffror i ekonomin.

Alliansen spegelvänder kritiken och menar att Socialdemokraterna nu slår in på en ansvarslös väg.

– Det är en yrvaken vänsterregering som i dag säger att man överger överskottsmålet, säger Annie Lööf.

Både C-ledaren Annie Lööf och Moderaternas gruppledare i riksdagen Anna Kinberg Batra höll pressträffar i riksdagen för att svara på finansministerns presentation av det ekonomiska läget. De siffror Magdalena Andersson presenterade över det ekonomiska läget skiljer sig inte mycket från Anders Borgs genomgång vid Harpsund i augusti.

– Det är förvånande och oroande att Magdalena Andersson överger överskottsmålet. Vi är en öppen ekonomi som är starkt beroende av omvärlden, säger Anna Kinberg Batra.

Annie Lööf oroad

Också Annie Lööf säger sig vara oroad av dagens besked.

– Magdalena Andersson verkar ha tappat kontrollen redan efter första veckan. De siffror hon presenterar är nästan identiska med de alliansen presenterade i augusti. Men alliansregeringen presenterade en plan på hur vi skulle nå överskottsmålet. Vi hade en besparingsplan på 25 miljarder. Nu gör regeringen tvärtom och rättar inte munnen efter matsäcken, säger Annie Lööf.

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl kallar måndagens presentation för ett historiskt ögonblick.

– Socialdemokraterna överger överskottsmålet nästan från första stund. Men hon har i själva verket inte nya siffror. Vi tolkar det som att de i stället har en ny politik. För att nå överskottsmålet måste man anpassa politiken efter det, säger han.

Varken C-ledaren Annie Lööf eller Moderaternas Anna Kinberg Batra utesluter att de kan komma att ta ut delar av den budget som den nya regeringen ska lägga fram för riksdagen senast den 24 oktober.