Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf sträcker
ut en hand till Löfven

BLICKAR ÖVER BLOCKGRÄNSEN. Centerpartiets ledare Annie Lööf kan tänka sig att samarbeta med Socialdemokraterna och Stefan Löfven efter valet.Foto: Alexander Donka

Annie Lööf sträcker ut en hand till Stefan Löfven om ett samarbete efter valet.

S-ledaren välkomnar den.

- Det ser jag positivt på. Sverige behöver ett brett samarbete i viktiga frågor.

Det verkar som att väljarna och partierna är överens: Det behövs mer samarbete över blockgränserna. I en undersökning från DN/Ipsos säger en tredjedel av väljarna att de vill se en blocköverskridande regering. Och nu är det inte bara Stefan Löfven som pratar om "breda" samarbeten.

I en intervju med Svenska Dagbladet listar Centerledaren Annie Lööf en rad områden där hon kan tänka sig blocköverskridande samarbete vid en valförlust.

- Det är viktigt med långsiktiga spelregler, poängterar Lööf när hon kommenterar försvarsfrågan som en viktig del för samarbete.

Över blockgränsen

Hon vill även se blocköverskridande samarbeten inom migration, skola, energi och utrikes- och säkerhetspolitiken.

- Flera områden som hon nämner har jag tidigare talat om som samarbetsfrågor, bland annat energipolitiken och försvarspolitiken, säger Stefan Löfven.

Apropå att en tredjedel av väljarna vill se en blocköverskridande regering i undersökningen som Dagens Nyheter låtit göra säger han:

- Det är uppenbart att väljarna förväntar sig att politiker kan samarbete. Blockpolitiken är skadlig för Sverige.

Statsminister Fredrik Reinfeldt anser att de blocköverskridande samarbeten som funnits hittills i Sverige har varit bra. Under sitt besök i Vårgårda på fredagskvällen nämner han bland annat denna mandatperiods överenskommelse med MP om asyl- och migrationspolitiken.

Försvar och pension

- Vi har också en del andra frågor, bland annat har vi haft en del försvarspolitiska, säkerhetspolitiska överenskommelser. Och vi har en pensionsöverenskommelse sedan 1990-talet som vi vårdar som består av Allianspartierna och Socialdemokraterna - så det finns helt enkelt flera exempel bakåt på blocköverskridande samarbeten som jag tycker har tjänat Sverige väl och som vi har all anledning att upprätthålla också framgent, säger han till Expressens reporter Åsa Asplid.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson vill också fortsätta samarbetet med Miljöpartiet.

Och Anders Wallner, parti-sekreterare för Miljöpartiet, är öppen för fler framtida samarbeten.

- Blockpolitiken gör så att frågorna inte rör sig framåt. Vi är öppna för samarbete men jag tänker inte spekulera i vilka ämnen förrän vi vet vilken sorts regering vi får, säger han.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler ser ett område där de röd-gröna bör samarbeta med Centerpartiet.

- Vi tycker det vore klokt av en rödgrön regering att sträcka ut handen till Centerpartiet för att kunna avveckla kärnkraften och öka andelen förnybar energi. Men vad gäller skolan är Centern den tydligaste kraften för vinster i välfärden, så det verkar lite knepigt, säger Aron Etzler.

Väljarna vill se samarbete

Ann-Cathrine Jungar, stats-vetare vid Södertörns högskola, menar att det är naturligt att väljarna, liksom partierna vill se samarbeten.

- Väljarna vill ha en majoritetsregering. Socialdemokratiska väljare kanske tycker att det inte går att lita på ett samarbete med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och vill hellre se ett samarbete över blockgränsen.

Men hon menar dock att det inte går att dra för stora växlar på vad partilledarna säger i valrörelsen.

- Vi måste komma ihåg att vad som helst kan ske. Innan valet är över vet vi ingenting om olika samarbeten och så har ju Reinfeldt sagt att han är beredd att köra över en socialdemokratisk regering i budgetfrågor, säger Ann-Cathrine Jungar avslutningsvis.