LÄGSTA. S får 28,6 procent i nyaste Demoskop. Det är det lägsta stödet som partiet haft under Stefan Löfvens tid som partiledare.
LÄGSTA. S får 28,6 procent i nyaste Demoskop. Det är det lägsta stödet som partiet haft under Stefan Löfvens tid som partiledare.

Annie Lööf om valet: "Det är öppet race"

Publicerad

Spänningen stiger när bara fyra dagar återstår till valet.

I Expressens och Demoskops nya väljarbarometer har avståndet mellan blocken nästan halverats och uppgår nu till 6,3 procentenheter.

Socialdemokraterna får 28,6 procent - det lägsta opinionsstödet som partiet haft under Stefan Löfvens tid som partiledare.

Samtidigt är Centerpartiets resultat det högsta som noterats sedan december 2011.

Dramatiken växer i valrörelsen. De rödgröna partiernas försprång minskar dramatiskt i Expressens och Demoskops väljarbarometer för perioden 2-8 september - helt i linje med andra mätningar de senaste dagarna.

- När vi kommer närmare val syns alla partier lite bättre - och det stärker mina alliansvänner, säger statsminister Fredrik Reinfeldt efter gårdagens utfrågning i TV4.

Men inga förändringar är statistiskt säkerställda.

Samtidigt talas det om en Lööf-effekt. Centerpartiets partiledare Annie Lööf hyllas internt för sina framträdanden i debatter och utfrågningar den senaste tiden - och stödet för Centerpartiet ökar nu rejält till 6,1 procent.

- Det är öppet race nu inför valdagen, hävdar Annie Lööf - och konstaterar att partiledardebatterna som arrangerats av Expressen och Aftonbladet skapat konflikter mellan regeringsalternativen som tydliggjort vad sidorna står för.

Är det din förtjänst att Centerpartiet går som en raket i mätningarna?

- Nej, det är hela Centerpartiets förtjänst. Det pågår varje timme fantastiska insatser runt om i landet.

De rödgröna partierna samlar i den nya mätningen 44,5 procent av stödet, allianspartierna 38,2 procent.

- Bland allianspartierna ser det nu ut att vara Folkpartiet och Centerpartiet som har lyckats locka väljare över blockgränsen, vilket i sin tur förändrar balansen, konstaterar Demoskops analyschef Peter Santesson.

Men för Moderaterna fortsätter problemen.

- Trots att allianssidan som helhet ökar noteras en smärre nedgång för Moderaterna, som nu får 20,4 procent. Partiet har inte lyckats vända den nedåtgående trend som synts under lång tid.

Fredrik Reinfeldt:

- Vi försöker gemensamt att gå förbi dom rödgröna, och det är målet som vi har framför ögonen inför söndagen.

Lägsta stödet

För Socialdemokraterna ser det också mörkt ut. Stefan Löfven har satt upp målet 35 procent inför valet på söndag - men i den nya mätningen får partiet bara 28,6 procent.

- Det är det lägsta opinionsstöd partiet haft i Demoskops mätningar under Stefan Löfvens tid som partiledare, säger Peter Santesson.

- I valrörelsen har regeringsfrågan börjat få en framskjuten plats, och för de här väljarna kan man tänka att Socialdemokraternas regeringssituation börjar framstå som osäker.

Stefan Löfven kommenterade i går det minskade försprånget i opinionsmätningarna för Expressens reporter Linda Flood - och slog fast att 35-procentsmålet kvarstår.

- Jag tänker inte bry mig om mätningar. Det gäller bara att gneta på varje dag.

Litar du inte på dem?

- De skiljer sig så mycket åt. Det blir svårt vilken man ska lita på och vilken man inte ska lita på. Vi vet inget förrän på söndag kväll.

Beror inte ert vikande väljarstöd på att du inte ger besked?

- Det är tvärtom. Det är vi som tar ansvar i regeringsfrågan så att landet kan styras.

Sverigedemokraterna får 11,8 procent i Demoskops väljarbarometer och andelen osäkra uppgår till 16,0 procent.

Fi växer

Feministiskt initiativ hamnar strax under riksdagsspärren med 3,7 procent.

- Feministiskt initiativ tillväxt sker i allt väsentligt på Miljöpartiets och Vänsterpartiets bekostnad. Det betyder att partiet i dag är ett reellt problem för de rödgröna partiernas möjlighet att vinna regeringsmakten, konstaterar Peter Santesson.

I fredags publicerade Svenska Dagbladet en mätning från Sifo som visade att gapet mellan var 4,5 procentenheter. I måndags kväll var avståndet, enligt TV4/Novus väljarbarometer, 5 procentenheter - och i går visade en mätning från Aftonbladet/United Minds att gapet var 4,2 procentenheter.

Men enligt spelbolagen är Stefan Löfven fortsatt storfavorit som näste statsminister. Unibet betalade i går bara 1,25 gånger insatsen. Mest sannolika regeringskonstellation efter valet är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet - som ger 2,60 gånger pengarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt