Nalin Pekgul (S), tidigare riksdagsledamot. Foto: Stefan Forsell
Nalin Pekgul (S), tidigare riksdagsledamot. Foto: Stefan Forsell

Anklagar Kaplan för islamistisk agenda

Publicerad

Förre riksdagsledamoten Nalin Pekgul, S, går till stenhårt angrepp mot nye bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan, MP.

I en debattartikel i Dagens Industri anklagar hon honom för att vara en islamist med dold agenda - och jämför ministern med Jimmie Åkesson.

"Det finns få sekulära muslimer som tror på att han inte skulle vara islamist", skriver hon i Dagens Industri.

Bakgrunden är ett uttalande av Mehmet Kaplan i turkiska medier, där han hävdar att orsaken till att muslimska ungdomar ansluter sig till terrorgruppen IS är den utbredda islamofobin i Europa. Lösningen är enligt Kaplan att staten ska ge pengar till moskéerna i Europa för att motverka rekryteringen.

Före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul tror inte på den förklaringen, utan menar att IS:s framgångsrika rekrytering beror på att muslimska ungdomar känner sig rotlösa, vilket islamister utnyttjar på flera sätt.

Och hon anklagar Mehmet Kaplan för att bidra till den utvecklingen.

"Det är oförlåtligt naivt att tro att man med pengar till den här typen av organisationer och moskéer ska motverka segregation och nå de ungdomar som radikaliseras. Det är just den naiviteten som personer som Mehmet Kaplan räknar med och det är dags för alla som vill motverka radikalisering att inse vilken skada som Mehmet Kaplan och andra som han kan åstadkomma", skriver Nalin Pekgul.

Anklagar Kaplan för dold agenda

Hon går så långt som att anklaga honom för att ha en dold, islamistisk agenda.

I somras uttalade sig Kaplan överslätande om Syrien-krigare vid ett seminarium i Almedalen och han anklagades för att likna de som reser för att kriga i Syrien vid frivilliga som deltog i finska vinterkriget. Kaplan tog senare avstånd från den tolkningen av seminariet i en intervju med finska Hufvudstadsbladet.

Efter att Nalin Pekgul räknat upp flera tveksamma uttalanden av Mehmet Kaplan konstaterar hon:

"På grund av rädsla för att stämplas som islamofob vågar ingen ifrågasätta Mehmet Kaplan och hans dolda agenda. Det här är inget annat än ett svek mot de människor som i första hand drabbas av islamisternas intolerans och förtryck", skriver hon.

Hon avslutar debattartikeln med att jämför Mehmet Kaplan med SD-ledaren Jimmie Åkesson, som ofta påpekar att han inte är rasist.

"På samma sätt säger Mehmet Kaplan att han står för alla människors lika värde och jämställdhet mellan könen, men det finns få sekulära muslimer som tror på att han inte skulle vara islamist. Med Mehmet Kaplan i regeringen har Gustav Fridolin och Åsa Romson sänt en tydlig signal till Sveriges muslimer om att islamisterna nu har det svenska etablissemangets stöd", skriver Pekgul i Di.

Expressen.se har sökt Mehmet Kaplan för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt