Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagar Kaplan för islamistisk agenda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nalin Pekgul (S), tidigare riksdagsledamot.
Foto: Stefan Forsell

Förre riksdagsledamoten Nalin Pekgul, S, går till stenhårt angrepp mot nye bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan, MP.

I en debattartikel i Dagens Industri anklagar hon honom för att vara en islamist med dold agenda - och jämför ministern med Jimmie Åkesson.

"Det finns få sekulära muslimer som tror på att han inte skulle vara islamist", skriver hon i Dagens Industri.

Bakgrunden är ett uttalande av Mehmet Kaplan i turkiska medier, där han hävdar att orsaken till att muslimska ungdomar ansluter sig till terrorgruppen IS är den utbredda islamofobin i Europa. Lösningen är enligt Kaplan att staten ska ge pengar till moskéerna i Europa för att motverka rekryteringen.

Före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul tror inte på den förklaringen, utan menar att IS:s framgångsrika rekrytering beror på att muslimska ungdomar känner sig rotlösa, vilket islamister utnyttjar på flera sätt.

Och hon anklagar Mehmet Kaplan för att bidra till den utvecklingen.

"Det är oförlåtligt naivt att tro att man med pengar till den här typen av organisationer och moskéer ska motverka segregation och nå de ungdomar som radikaliseras. Det är just den naiviteten som personer som Mehmet Kaplan räknar med och det är dags för alla som vill motverka radikalisering att inse vilken skada som Mehmet Kaplan och andra som han kan åstadkomma", skriver Nalin Pekgul.

Anklagar Kaplan för dold agenda

Hon går så långt som att anklaga honom för att ha en dold, islamistisk agenda.

I somras uttalade sig Kaplan överslätande om Syrien-krigare vid ett seminarium i Almedalen och han anklagades för att likna de som reser för att kriga i Syrien vid frivilliga som deltog i finska vinterkriget. Kaplan tog senare avstånd från den tolkningen av seminariet i en intervju med finska Hufvudstadsbladet.

Efter att Nalin Pekgul räknat upp flera tveksamma uttalanden av Mehmet Kaplan konstaterar hon:

"På grund av rädsla för att stämplas som islamofob vågar ingen ifrågasätta Mehmet Kaplan och hans dolda agenda. Det här är inget annat än ett svek mot de människor som i första hand drabbas av islamisternas intolerans och förtryck", skriver hon.

Hon avslutar debattartikeln med att jämför Mehmet Kaplan med SD-ledaren Jimmie Åkesson, som ofta påpekar att han inte är rasist.

"På samma sätt säger Mehmet Kaplan att han står för alla människors lika värde och jämställdhet mellan könen, men det finns få sekulära muslimer som tror på att han inte skulle vara islamist. Med Mehmet Kaplan i regeringen har Gustav Fridolin och Åsa Romson sänt en tydlig signal till Sveriges muslimer om att islamisterna nu har det svenska etablissemangets stöd", skriver Pekgul i Di.

Expressen.se har sökt Mehmet Kaplan för en kommentar.