Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anderssons hårda känga: "Teaterkonst"

Finansiering av flyktingpolitiken har varit en het potatis den senaste veckan.

Nu riktar Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för S, hård kritik mot Moderaterna för att de fokuserat på den frågan under veckan.

- Att regeringen bara fokuserar på det här är ju ren och skär valtaktik från regeringen, och teaterkonst, säger Magdalena Andersson till Expressen. 

Under gårdagen träffades alliansledarna på Harpsund för förhandlingar. I dag kommer de att presentera sitt gemensamma valmanifest. Bara några timmar innan det höll Socialdemokraternas ekonomisk-politisk talesperson en presskonferens. 

– Det är en möjlighet för mig att visa min syn på den ekonomiska utvecklingen i världsekonomin och även i Sverige och den oro som jag kan känna för de offentliga finanserna, säger Magdalena Andersson efter presskonferensen där hon ställde frågor till Anders Borg om hur regeringen kan ha sänkt skatterna, trots att man sagt att man inte ska göra det om man inte har ett överskott i ekonomin.

Kängan mot Reinfeldt

Under presskonferensen i Flen gav hon en känga till Moderaterna och Fredrik Reinfeldt som under sitt sommartal tog upp frågan om att Migrationsverket behöver ytterligare 48 miljarder kronor för perioden 2014-2018. Därefter fick han kritik för att utspelet ska gynna Sverigedemokrater. Senare under veckan har frågan om flyktingspolitiken stått högt upp på agendan - vilket Magdalena Andersson är kritisk till. 

– Det finns fler budgetposter där det råder en osäkerhet. Det handlar bland annat om försvarets köp av material, det finns en beräkning av att det kan bli 30-50 miljarder dyrare. En felräkningsmiss hos Trafikverket beräknas kosta 20 miljarder och Arbetsförmedlingens ser ett behov av ökade resurser. Det är den typen av frågor som man hanterar i det ordinarie budgetarbetet. Det är en utgiftspost bland alla andra. Man ska inte förminska det faktum att människor flyr till Sverige, man ska inte heller förstora det. Det är en post som precis som andra behöver hanteras i det politiska budgetarbetet. Här ska man naturligtvis ha en vaksamhet på om det kan krävas ytterligare finansiering. Men det här är osäkra beräkningar på några års sikt, säger Magdalena Andersson. 

Kommer ni att göra några förändringar i er budget på grund av detta?

– Man måste naturligtvis se hur den samlade bedömningen är från regeringen, hur det ser ut hos de offentliga finanserna, så får vi göra en bedömning sen. Då är det fler budgetposter som man måste ta hänsyn till. Att regeringen bara fokuserar på den här är ju ren och skär valtaktik från regeringen, och teaterkonst, säger hon.

På vilket sätt är det valtaktik?

– Man vill ju inte prata om det som är resultatet av regeringens politik efter åtta år. Högre arbetslöshet när de tillträdde, fallande skolresultat åtta år i rad och stora revor i välfärden som kombineras med stora hål i finanserna, säger Magdalena Andersson.

Under dagen kommer alliansledarna att presentera ett gemensamt valmanifest och tidigare har finansministern Anders Borg gått ut och sagt att det finns ett litet utrymme för nya reformer - vilket Magdalena Andersson håller med om.

– Det stämmer, eftersom regeringen sänkt skatten är reformutrymmet noll. Det som är bra för oss Socialdemokrater är att vi är beredda att ändra den politiken och ta bort några av regeringens väldigt dyra och ineffektiva skattenedsättningar. På så sätt har ju vi pengar att ha en aktiv reformagenda vad gäller jobb, utbildning och valfärd, säger hon.