V-ledaren Jonas Sjöstedt vill satsa en miljard kronor på att anställda ska ta över vårdföretag. Foto: Cornelia Nordström
V-ledaren Jonas Sjöstedt vill satsa en miljard kronor på att anställda ska ta över vårdföretag. Foto: Cornelia Nordström

Sjöstedts utspel: En miljard till vården

Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt presenterade i dag ett miljardförslag för alternativ till vinstdrivande företag inom välfärden.

En miljard kronor för att ge de anställda möjlighet att bilda kooperativ.

– Vi tror ju att när vi tar bort vinstintresset i välfärden kommer en del av framför allt riskkapitalbolagen säga att då är vi inte intresserade längre, säger Sjöstedt.

Under Vänsterpartiets dag presenterade V-ledaren Jonas Sjöstedt ett miljardförslag för att kunna ersätta de vinstdrivande välfärdsföretag som partiet vill förbjuda. Det handlar om pengar till forskning, utbildning och lånemöjligheter hos statliga SBAB. En del av de verksamheterna kommer att bli offentliga - men Vänsterpartiet vill se andra alternativ i form av stiftelser, kooperativ eller SVB-bolag.

– Men vi vill öppna en dörr för att de som arbetar inom välfärden och de som behöver välfärden, som är brukare ska kunna ta över verksamheten, säger Sjöstedt.

– I stället för Henrik Borelius (vd för Attendo, reds anm) så ska kan man få ett personalkooperativ, en stiftlese eller ett SVB-bolag. Vi ökar de anställdas makt och vi tror att det är lösningen till en bra välfärd. Att det får möjlighet att påverka sitt eget arbete och möjlighet att fokusera på kvaliteten i stället för på vinstjakten.

"Speciellt uppdrag till SBAB"

Pengarna ska gå till utbildning i hur man startar ett kooperativ och att samla forskning kring området.

– Sen ger vi också ett speciellt uppdrag till SBAB, statens bank, att ge lån till kooperativ, något de ofta har problem med. Vi vill inte att det här bara ska gälla de privata, vi vill även att det offentliga ska utvecklas i samma form.

Finns det inte risk att man plockar ut de här vinsterna som löner i stället?

– Det kanske finns de som försöker sig på det men då får vi täppa till de kryphålen. Det finns en bolagsform som heter SVB-bolag som är skapad för att kunna ha aktiebolag utan vinst och där man tänkt på det här med att inte kunna lyfta ut vinster bakvägen.

I en intervju med Sveriges Radio under fredagsmorgonen sa Sjöstedt att han inte kommer att rösta för en regering med S och MP där han inte själv ingår.

Vad kommer du att göra?

– Det finns ju tre möjligheter när man röstar om en regering. Man kan rösta för den man kan lägga ned rösten och man kan rösta emot den. Jag kommer aldrig att göra Fredrik Reinfeldt till statsminister. Stefan Löfven är en bättre statsminister. Men det kommer en dag efter man utsett statsminister då man ska göra budget och få igenom sina förslag och då har vi sagt tydligt att är inte vi ett regeringsparti så är vi ett oppositionsparti som lägger våra egna förslag och röstar på dem. Ska vi rösta på förslag då ska vi alltid ha ett inflytande över dem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt