Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD och S förslag exakt samma: "Olyckligt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialdemokraterna vill inför en bankskatt om 4 miljarder kronor. Pengarna ska investeras i skola och förskola och ge mindre småbarnsgrupper. Förslaget kommer samma dag som SD presenterar ett likvärdigt.
Foto: Cornelia Nordström

Socialdemokraterna vill inför en bankskatt om 4 miljarder kronor. Pengarna ska investeras i skola och förskola och ge mindre småbarnsgrupper. Förslaget kommer samma dag som SD presenterar ett likvärdigt.

– Det är olyckligt. Jag önskar att Stefan Löfven hade nämnt detta under sitt tal, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.

Socialdemokraterna laddar för ytterligare skattehöjningar. Totalt vill S nu höja skatterna med 36 miljarder kronor. I Almedalen, under partiets ekonomiska seminarium, kom förslaget om att göra en ”skatteväxling från bankerna till barn”.

Exakt samma förslag kommer från SD i dag.

– Hade vi vetat om det hade vi naturligtvis berättat det vid Stefan Löfvens tal i Almedalen i söndags, säger Magdalena Andersson.

Säger detta något om er politik, att för samma resonemang som SD?

– Nej, det säger något om att Företagsskattekommitten har kommit med det här förslaget.

Magdalena Andersson försvarar bankskatten.

– Det är väldigt höga vinster inom bankerna och höga bonusar som betalas ut. Det finns mycket pengar från bankerna att ta av innan det kommer att drabba kunderna, säger Magdalena Andersson.

Vad hon syftar på är att bankerna tjänar enorma summor på kunderna och hon är inte orolig att bankskatten påverkar sparräntor eller boräntor.

– Den här skattehöjningen är på samma nivå som den var innan bolagsskatten sänktes 2013. Bankerna klarar detta. I förhållande till bankernas vinster är detta inte så mycket pengar.

Skatten som bankerna nu belastas med, 4 miljarder kronor, ska finansiera flera förslag inom skola och förskola. Bland annat ska 1,1 miljarder kronor gå till ett maxtak om småbarnsgrupper. Socialdemokraterna vill att barngrupperna aldrig överstiger 15.

Magdalena Andersson säger att anledningen till att just bankerna får en högre skatt är för att det i huvudsak handlar om att hitta pengar för att fylla luckor där S vill investera.

Men Günther Mårder, sparekonom på Nordnet, menar att bankskatten kommer att slå snett.

– I slutändan är det konsumenterna som kommer att få betala. Vad vi behöver i stället är en diskussion om hur konkurrensen på bankmarknaden ska öka. I dag har vi ett oligopol med fyra storbanker som håller om varandra, säger han.