Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S har inga planer på att möta kraven från MP

Expressens David Baas intervjuar Gustav Fridolin.

Visby. Här är Socialdemokraternas dolk i ryggen på Gustav Fridolin och Åsa Romson - på Miljöpartiets egen dag i Almedalen.

Socialdemokraterna förklarar nu öppet att de inte har några planer på att möta MP:s krav på att stänga två kärnkraftreaktorer under nästa mandatperiod - och lovar att inte röra kärnkraften på fyra år.

- Jag har aldrig hört detta förut, att de nobbar Miljöpartiets avvecklingsplaner, säger Mats Odell, KD, ordförande i näringsutskottet.

Så tycker partierna om Kärnkraften

Vänsterpartiet

Vill avveckla kärnkraften, men har precis som Socialdemokraterna en brasklapp om att det ska i en takt som inte hotar jobben och välfärden.

Socialdemokraterna

Har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas, men det ska samtidigt inte ske på ett sådant sätt att det hotar jobben. Löfven vill ha blocköverskridande samtal, där man först går igenom energibehoven och sedan talar energislag. Under sin tid som Metall-bas var Löfven positiv till kärnkraft.

Miljöpartiet

Vill ha en snabb avveckling av kärnkraften, där två reaktorer stängs ned redan under nästa mandatperiod. Partiet vill sedan fortsätta avveckla kärnkraften till den är helt borta 2030.

Sverigedemokraterna

Driver en linje om att kärnkraften ska utvecklas och förnyas, men vill på lång sikt se andra alternativ till kärnkraften, som de beskriver som "långt ifrån optimal".

Centerpartiet

Är historiskt sett kärnkraftsmotståndare, vilket till stor del lever kvar i partiet. Som Alliansens gröna röst slåss de ständigt för förnybra energikällor. Maud Olofsson lyckades övertyga sitt parti att gå med på att nya reaktorer får ersätta gamla.

Folkpartiet

Är det helt klart mest kärnkraftsvänliga partiet i Sverige. Var det drivande partiet i att få med sig Centern på Alliansens uppgörelse. Prisar kärnkraftens klimatfördelar så fort de får chansen.

Moderaterna

Är positiva till kärnkraften och står bakom Alliansens energiuppgörelse som innebär att det ska vara tillåtet att ersätta gamla reaktorer med nya. Vill inte ha en snabbavveckling som hotar jobben.

Kristdemokraterna

Är positivt inställda till kärnkraft, även om de håller en lägre profil i frågan än Folkpartiet. Är det partiet i Alliansen som talar minst om den här frågan.

Stefan Löfven har ända sedan han tillträdde som partiledare i Socialdemokraterna pressats i frågan om kärnkraften. Som ordförande för IF Metall var han positivt inställd till kärnkraften, men i sin nya roll har han tvingats anpassa sig efter partilinjen - och även ta hänsyn till vad den planerade samarbetspartnern Miljöpartiet står i frågan.

Luddiga svar

Svaren från S-ledaren har därför varit luddiga. Beskedet har varit att kärnkraften ska avvecklas, men inte i sådan takt att det hotar industrin och jobben. Löfvens svar har framför allt varit att han i första hand vill ha blocköverskridande energisamtal med alliansen, där man reder ut vilka behov som finns och efter det tar frågan om de olika energislagen.

Miljöpartiets linje är betydligt tydligare. Gustav Fridolin och Åsa Romson vill börja avveckla kärnkraften redan nästa mandatperiod. Två reaktorer ska stängas mellan 2014 och 2018, om Miljöpartiet får bestämma.

En dolk i ryggen

Men nu ger Socialdemokraterna besked på den punkten, mitt under Almedalsveckan i Visby. Och det är en dolk i ryggen på Fridolin och Romson - på Miljöpartiets egen dag i Almedalen. Kristdemokraten Mats Odell, ordförande i näringsutskottet, berättar att Ingemar Nilsson, ledamot i näringsutskottet för Socialdemokraterna och inriktad på energifrågor, meddelade på ett seminarium att Socialdemokraterna inte tänker avveckla några kärnkraftverk nästa mandatperiod.

"En markering"

- Detta är helt nytt. Jag har aldrig hört detta förut, att de nobbar Miljöpartiets avvecklingsplaner. Han sade att de inte tänker medverka till några som helst förtida stängningar av någon svensk reaktor. Det här är betydligt tuffare hållning än förut. Jag tolkar det som en markering mot Miljöpartiets väldigt militanta hållning till att stänga två reaktorer nästa mandatperiod, säger Odell.

"Vi ska inte stänga ned"

När Expressen ringer Ingemar Nilsson bekräftar han det som Mats Odell vittnar om: Socialdemokraterna tänker inte stänga några reaktorer nästa mandatperiod - på tvärs mot Miljöpartiets krav.

- Vårt besked är att vi inte ska stänga ned reaktorer i förtid, säger han.

Innebär det alltså att ni inte kommer fatta beslut om att stänga ned reaktorer nästa mandatperiod?

- Det är riktigt. Vi har inga sådana beslut i vårt paket att vi ska stänga ned reaktorer i förtid.

Men Miljöpartiet vill stänga ned två reaktorer nästa mandatperiod.

- Ja, men Miljöpartiet går till val på sina frågor och vi går till val på våra frågor.

"Ta ansvar för framtiden"

När Expressen träffar Gustav Fridolin i Almedalen vill han inte gå i klinch med sin framtida förhandlingspartner.

- Vi sätter oss ned i förhandlingar och jag förutsätter att vi gör det med respekt för varandras ståndpunkter. Jag är övertygad om att vi kan klara en sådan förhandling så att vi får en ny regering som verkligen möter klimathotet och tar ansvar för Sveriges framtid, säger MP-språkröret.