Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nazister samlade vid utfrågning med Sahlin

I fjol förföljdes Mona Sahlin till sitt hotell i Almedalen av tre män från det nazistiska Svenskarnas Parti. I eftermiddag ställdes sig nazisterna utanför hennes möte med TV4:s Bengt Magnusson.
Foto: Lisa Mattisson Exp

I fjol förföljdes Mona Sahlin till sitt hotell i Almedalen av tre män från det nazistiska Svenskarnas Parti.

I eftermiddag ställde sig nazisterna utanför hennes möte med TV4:s Bengt Magnusson.

Därefter gick Sahlin till SVT - och också då dök nazisterna upp.

– Dom gör alltid sådana här manifestationer, säger Mona Sahlin till Expressen.se

Mona Sahlin har länge varit ett rött skynke i högerextrema kretsar.  Därför uppmärksammades nyheten stort i fjol när Expressens Niklas Svensson avslöjade att hon, utan livvaktsskydd, förföljdes hem till hotellet på kvällen av Svenskarnas Parti.

I eftermiddag, när Mona Sahlin intervjuades av TV4, ställde sig Svenskarnas Parti utanför igen.

Den förre S-ledaren säger att hon är van vid manifestationerna.

– Om det är mot mig eller inte, det vet jag inte.

– Men dom är här och jag är här. Jag bryr mig inte.

Tidigare sa Sahlin om närvaron:

– Att de står här intill Hamnplan, det får de göra. Men jag tycker inte att det var rätt att de fick stå på scenen här i Almedalen som är den största platsen för svensk demokrati. Jag tycker det var bra att alla kyrkklockor ringde på Gotland, jag var själv i Jönköping när de ringde där på första maj, och då rös jag.

"Är en folkförrädare"

Medlemmarna i Svenskarnas Parti säger till Expressen.se

– Vi råkade gå förbi när Mona Sahlin pratade och stannade till för att försöka lyssna. Att hon vill sätta en nazistettikett på oss, det får hon göra. Det finns inget i vårt partiprogram som säger att vi är ett nazistparti och att vissa politiker nu vill stoppa oss i skolor och på Almedalens scen häromdagen är dubbelmoral, säger Jonas Andersson, partisekreterare

Vad tycker du själv om Mona Sahlin:

– Precis som en av oss sa till henne i Almedalen i fjol "att hon är en folkförrädare av högsta rang", det tycker jag är en målande beskrivning.

SVP-ledaren kommenterar händelsen:

– Det var av en slump att de stötte på varandra. De kände igen henne och hon kände igen dem från det torgmöte vi hade haft tidigare under dagen. Varpå hon frågade vad glor ni på? Och de gav ett spydigt svar tillbaka, att hon är landsförrädare. Sedan gick de skilda vägar.

Anser det inte som hotfullt

Har du förståelse för att hon kan känna ett obehag inför er?

- Nej, då borde man väl inte ta sig så nära att man ställer sig i en motdemonstration utan några staket emellan. Då kan vi inte vara så obehagliga när de vågar stå tio meter från där jag och mina företrädare står och talar. Det känns snarare som att man försöka blåsa upp det där för att få lite uppmärksamhet.

Är det sossarna som ni anser har ställt till det mest för Sverige?

- Det är självklart. De har haft närmast total kontroll över hur vårt samhälle utvecklats så det är klart att de är en betydande del av hur problemen startat men Reinfeldt bedriver inte en bättre politik för Sverige heller, säger Stefan Jacobsson.

- Jag ser det inte som något hotfullt överhuvudtaget, sade SvP-ledaren Stefan Jacobsson om förra årets Mona Sahlin-incident, till Expressen efter sitt tal under lördagskvällen.

Efter att Mona Sahlin varit med i TV4 gick hon till en ny tv-sändning hos SVT och även där dök Svenskarnas Parti upp med en svensk flagga med partiets namn på.

Polisen hade vid SVT förstärkt skyddet kring Sahlin. Flera uniformerade poliser fanns kring den öppna studion och två livvakter eskorterade ex-partiledaren.

Anmälde SVT

När Svenskarnas Parti kallades nynazister i SVT, anmäldes inslaget till Granskningsnämnden som slog fast att det finns uppenbara skäl att "att beskriva Svenskarnas parti som ett nazistiskt parti. SVT hänvisar till Säpo som bedömer att partiet ingår i den svenska vit makt-miljön och inte köper att partiets namnbyte från Nationalsocialistisk front, till Folkfronten till Svenskarnas parti skulle innebära någon ideologisk förändring i organisationen", har Expo rapporterat.