Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Motvind för Jonas Sjöstedt i ny mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1 / 11

VISBY. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt pressas från alla håll.

Regeringen använder honom som skrämselspöke, S och MP pratar inte om honom och Gudrun Schymans Fi hotar att sno hans väljare.

- Det är klart att det finns väljare som gillar både Vänsterpartiet och Fi, säger Sjöstedt om väljarhotet från Schyman.

Vänsterpartiet har hållit en låg profil under Almedalsveckan. I tisdags gjorde partiledaren Jonas Sjöstedt en avstickare för att ringmärka sillgrisslor tillsammans med Världsnaturfonden på Stora Karlsö en timmes båtfärd från Klintehamn.

V-ledaren, som i kväll håller tal från Almedalsscenen, tycker inte att partiet varit osynligt under veckan.

- Vi har haft en del bra saker. Vi fick i gång en debatt med Åkesson, hur hans politik drabbar låginkomsttagare. Vi hade en artikel i Expressen i dag (läs i går, reds anm) om Reinfeldts otydlighet i regeringsfrågan. Sedan är vi med överallt på seminarierna här.

"Vi har en nyckelroll"

Några som inte bjudit Vänsterpartiet på något utrymme är S och MP som fokuserat på sig själva och varandra - och talat tyst om V.

Känner du dig utanför?

- Nej, men det speglar en verklighet där Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill regera tillsammans. De har inte bestämt om de vill regera högerut eller vänsterut. Där har vi en nyckelroll, för regerar man tillsammans med oss så kommer det att betyda något helt annat vad gäller privatiseringar, arbetsrätt och klimatfrågan också. Jag är helt övertygad om att ju närmare valdagen man kommer desto mer kommer frågan handla om: Vill Stefan Löfven gå högerut eller vänsterut? Då har vi en nyckelroll, säger Sjöstedt.

- Mellan oss och S och MP är det vinster i välfärden som är den tuffa frågan för där kommer vi att insistera på att ta bort de privata vinsterna.

Från regeringens sida används Vänsterpartiet för att skrämma väljare för ett maktskifte.

- Vi är den tydligaste kontrasten till regeringen så på ett sätt är det naturligt. Men vi visar varje dag när vi styr i regioner och kommuner att vi är duktiga på att ha makt. Allra duktigast är vi när vi styr med egen majoritet som i Fagersta. Det är ordning på ekonomin, det är bra välfärd och det är nästan inga privatiseringar.

Fi är inte motståndare

Har du något emot att vara ett vänsterspöke?

- Nej, jag är gärna Reinfeldts spöke, säger Sjöstedt.

Om Vänsterpartiet har hållit en låg profil har däremot den förra V-ledaren och numera Fi-kvinnan Gudrun Schyman synts och hörts i Visby.

- Det finns mycket i Fis politik som påminner om vår politik så det är klart att det finns väljare som tittar på bägge partierna. Jag ser inte Fi som motståndare. Min motståndare är borgerligheten och Sverigedemokraterna. Min uppgift är att berätta varför vi är ännu bättre. Det tänker jag göra, säger Sjöstedt.

Tror du att ni drabbats av Fis framgång?

- Det är klart att det finns väljare som gillar både Vänsterpartiet och Fi. Sen hur de röstar i valet får valrörelsen visa.

Så här gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?" (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 24 juni - 2 juli 2014.

Metod: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 252.

Beställare: Expressen.

Statistisk säkerhet: Inga signifikanta förändringar från förra månaden.

nu ökar glappet

Glappet mellan de rödgröna och alliansen ökar till 17,8 procentenheter, enligt Expressens/Demoskops väljarbarometer för juli. Och mest av de rödgröna ökar S. De rödgröna får 52,3 procent jämfört med 34, 5 för allianspartierna i mätningen.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin:

- Alla mätningar visar olika saker just nu. Det har vi varit den senaste veckan i Almedalen där vi visat hur vi vill att vår politik ska se ut tio år framåt.

Hanna JakObson

Vänstervinden har mojnat

Vänstervinden har mojnat, enligt de senaste siffrorna från Expressens/Demoskops väljarbarometer för juni.

Och alliansen vänder svagt uppåt till 34,2 procent - en ökning med 0,2 procentenheter. De rödgröna behåller sin majoritet. Det innebär att avståndet mellan blocken ökar ännu mer.

Fredrik Reinfeldt, M, tror att "vänsterkantringen" i svensk politik kommer märkas framåt hösten.

- De här siffrorna ligger väldigt still. Jag tror helt enkelt att det är sommar nu och att vi till hösten får se hur den här vänsterkantringen kanske får ett genomslag i valrörelsen.

David Baas Karl-Johan Karlsson