Miljöpartiets Anders Wallner berättar att partiet tar avstånd från vad Jenny Wenhammar, miljöpartist som kandiderar till riksdagen, Foto: Anna-Karin Nilsson
Miljöpartiets Anders Wallner berättar att partiet tar avstånd från vad Jenny Wenhammar, miljöpartist som kandiderar till riksdagen,  Foto: Anna-Karin Nilsson

Miljöpartiets kritik mot barbröstade protesten

Publicerad

Jenny Wenhammar, grundare av Femen i Sverige, greps under statsminister Fredrik Reinfeldts tal.

Hon kandiderar i höst som fjärdeman för en av Miljöpartiet i Skånes riksdagslistor.

Nu får hon kritik av Miljöpartiet på riksnivå.

– Vi tar kraftigt avstånd från den är metoden, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

Jenny Wenhammar var en av de fyra kvinnor ur den feministiska aktivistgruppen Femen som greps i samband med en barbröstad protest mot Fredrik Reinfeldts tal på torsdagskvällen. I höst kandiderar hon till en riksdagsplats för Miljöpartiet. Hon står som nummer fyra på en av partiets listor i Skåne. Anders Wallner, MP:s partisekreterare, tar avstånd från gårdagens aktion.

– Jag tycker att demonstrationer som går ut på att störa ut andra personers tal är fel oavsett vem som gör det egentligen, men självklart blir det extra allvarligt när det är en person som själv är politisk aktiv. Vi tar kraftigt avstånd från den här metoden

Går det att förena de här två engagemangen?

– Nej jag tycker inte att det här är bra och självklart är det extra allvarigt när man själv är partipolitiskt aktiv. Jag tycker inte att man ska göra sådana här saker.

Bör hon välja nu?

– Det är upp till medlemmarna i Skåne att avgöra om det är en person de har förtroende för. Men jag tycker inte att det är ett beteende man ska ha om man är riksdagskandidat för Miljöpartiet.

Ska hon kliva av sin kandidatur?

– Det jag kan säga är att det här inte kan hända igen.

Jenny Wenhammar bekräftar samtalet med Anders Wallner som hon tyckte höll god ton. Anders Wallner sa tydligt vad han tyckte. De kom överens om att partiet nu ska återkomma om var gränsen ska få gå för aktivism. Jenny Wenhammar undrade bland annat om hon kan vara aktivist i utlandet eller inte.

"Det är allvarligt"

Men bara ett par timmar senare pratade hon åter med Anders Wallner som då sa att partiet inte kommer att tolerera hennes typ av aktivism och att det inte är kutym inom partiet.

Hur ställer du dig inför detta krav?

– Jag kan inte ta ställning till det nu. Nästa vecka ska Miljöpartiet i Skåne träffas och diskutera frågan. Själv tycker jag att det är väldigt viktigt att det finns en aktivist också representerad i riksdag och regering. Jag anser att aktivister är en viktig del i samhället.

När Expressen når Petter Forkman, som är ordförande i MP Skåne, instämmer med Anders Wallners kritik.

– Det pågår diskussioner nu om hur vi ska gå vidare med detta. Det är allvarligt när man stör yttrandefriheten, säger han.

Jenny Wenhammar förstår att många inte sympatiserar med henne och de övriga kvinnorna. Men hon säger också att aktivism är ett viktigt element i samhället.

– Folk säger att vi är odemokratiska. Men ser man på de länder som inte är demokratiska så har de inga aktivister. Det finns en äldre statlig utredning som säger att aktivism är en viktig del i en demokrati.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt