Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LO:s ordförande flaggar för höjd skatt

Det kan bli många skattehöjningar enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Janerik Henriksson / Tt

Högre företagsskatt, skatt på gåvor, arv och förmögenhet.

Det var några av linjerna när LO krävde en skatteöversyn under söndagen.

Men S-löftet om att inte röra fastighetsskatten vågar Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, inte trotsa trots att han själv är positiv.

- Budskapet är tydligt. Har man gjort ett sådant tydligt löfte kan man inte ändra på det i efterhand, det vore att lura väljarna, säger han.

Under söndagen möttes nationalekonomen Mårten Palme, Ylva Johansson, S och Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande under ett seminarium om jobben. En del av samtalet kom att handla om skatterna. Nationalekonomen Mårten Palme som författat en rapport om arbetslösheten för Socialdemokraternas räkning, öppnade upp för att återinföra fastighetsskatten – en het politisk potatis som S absolut inte vill skrämma väljarna med.

Ylva Johansson, S, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, konstaterade att Sverige behöver en ”stor skattereform” men säger, precis som Magdalena Andersson också slog fast i Visby i dag, att det inte blir någon höjning av fastighetsskatten.

- Vi har inga planer på att återinföra fastighetsskatten. Men vi ju ser att skattesystemet har blivit något av ett lapptäcke. Det är klart att det finns behov av att man hitta bredare överenskommelser av stabila skatteintäkter för att klara välfärdens finansiering.

LO-toppen Karl-Petter Thorwaldsson pressade Ylva Johansson om en rejäl skatteöversyn, bland annat när det gäller gåvoskatt, arvsskatt, förmögenhetsskatt och företagsbeskattning. Inget som S ännu har bestämt sig för.

- Vi har inga förslag på den delen, men jag tror att om man vill vara seriös borde man ha bredare överenskommelser när det gäller skattesystemet, eller försöka hitta det i alla fall. Det har ju vi Socialdemokrater medverkat till tidigare, då ska man nog inte låsa sig från början, säger Ylva Johansson och lägger till att man strävar efter ett rättvisare skattesystem.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO, är positivt inställd till fastighetsskatten men menar att det är en omöjlighet i nuläget.

- Det är en bra skattebas, eftersom husen ligger där de ligger.

Men där är ju S väldigt tydliga inför valet, de lovar ju att under nästa mandatperiod inte höja fastighetsskatten.

- Budskapet är tydligt. Har man gjort ett sådant tydligt löfte kan man inte ändra på det i efterhand det vore att lura väljarna, säger han.

I stället riktar LO in sig på andra skatter – framför allt företagsbeskattning som sticker LO-toppen i ögonen.

- Det är inte länge sen vi hade 28 procent och nu pratar man om 16 procent. Jag är medveten om att det är svårt för Sverige att göra annorlunda än vår omvärld men då måste vi diskutera med de andra länderna. Det här är ju en stor skatteintäkt som vi nu frivilligt håller på att avsäga oss.

Han vill också titta på förmögenhetsskatten – dock i en annan tappning än sist.

- Den ska inte återinföras som den var förut. Det funkade inte bra men det är rimligt att de rika betalar mer i skatt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!