Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Kommer sätta ned foten mot rasism

Stefan Löfven frågades ut av TT på söndagsmorgonen.
Foto: Sven Lindwall

Stefan Löfven förstår inte hur Svenskarnas parti kunde få polistillstånd för sitt framträdande i Almedalen.

- Jag måste säga, från hjärtat, att jag är väldigt tveksam, säger S-ledaren.

Almedalens första dag är Socialdemokraternas dag, och inleddes således med att Stefan Löfven frågades ut på TT:s scen nere vid hamnen. Han berättade att han kommer ägna en stor del av sitt tal i kväll åt att sätta ned foten mot främlingsfientliga krafter.

- Jag kommer prata mycket ideologi, att det är betydelsefullt att stå upp mot fascism och rasism, sade S-ledaren.

När han fick frågan om han tycker det var fel av polisen att ge Svenskarnas parti tillstånd för sitt framträdande i Almedalen hade han inget rakt svar.

- Jag måste säga, från hjärtat, att jag är väldigt tveksam. Jag tycker så genuint illa om dessa krafter, som inget hellre vill än att krossa demokratin. Och för det tänker de använda demokratin. Jag är väldigt tveksam. Det här är en demokrativecka, en demokratimanifestation för Sverige. Man tycka vad man vill om Almedalsveckan, men här är alla demokratiska partier, folkrörelserna och massor av organisationer. Och så förfulas det av en sådan start dagen före, säger S-ledaren.

Löfven förklarade att han inte heller förstår hur SvP kunde få tillstånd på 1 maj i Jönköping.

- Det måste polisen ta ställning till, när och hur de här krafterna ska få demonstrationstillstånd, men jag blev upprörd när de fick demonstrationstillstånd på första maj. Jag förstår det inte, men det är andra som ska ta de besluten, säger Stefan Löfven.