Lär dig mingla som Almedalsproffsen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Katarina Widoff är mingelexpert och har coachat många ovana till framgångsrika nätverkare.
Foto: PRESSBILD

Katarina Widoff är mingelexpert och har coachat många ovana till framgångsrika nätverkare.

Här är hennes råd om hur du lämnar en mingelfest som en vinnare.

Lektion 1: Förbered dig

För att få ut så mycket som möjligt av minglet så gäller det att du kommer förberedd. Du måste kunna svara på frågan om vilka du vill träffa och varför? Ett mingel är en fantastisk möjlighet att få träffa många potentiella kontakter på ett avslappnat sätt utanför kontorsmiljöer och mötesrum.

Tips: Gör en mingelstrategi och förbered en kort ”elevator pitch” av dig själv, alltså en presentation på några korta meningar som beskriver vem du är och vad du jobbar med.

Lektion 2: Hantera nervositeten

Brukar du bli nervös i mingelsammanhang? Lugn, de flesta känner lite pirr i magen, vi svenskar är oftast inga vana minglare.

Tips: Kom tidigt och ställ dig nära dörrarna så kommer personer som anländer efter dig att komma fram och presentera sig då det fortfarande är relativt lite människor i lokalen.

Man brukar också känna sig mindre nervös om man har ett tydligt syfte med minglet. Då kan man fokusera på varför man är där och brukar då glömma bort eventuell nervositet.

Lektion 3: Positionera dig i rummet

Försök att inte fastna i ett hörn där ingen passerar.

Tips: Finns det en bar eller ett bord med buffémat och dricka kan du ställa dig i närheten av det. Där är det stor rörelse och många kanske står och väntar på att beställa.

Ofta kanske det också är lättare att få prata enskilt med någon som pratat länge i en stor grupp om personen gått till baren för att hämta dryck åt flera stycken i sitt sällskap. Ett perfekt tillfälle till småprat.

Lektion 4: Håll konversationen flytande

Ett mingel handlar inte bara om att sälja in dig själv utan framför allt om att lyssna på andra. Kom ihåg att både ge och ta. Det kan vara bra att värma upp med några enkla ja- och nej-frågor.

Tips: Den som befinner sig i Almedalen skulle till exempel kunna börja med att fråga om personen varit där tidigare. Följ upp med något om själva minglet, är personen kanske medlem i föreningen som anordnar det eller jobbar på något sätt med liknande frågor så är det bra samtalsämnen.

Lektion 5: Prata med rätt personer

Kanske finns det en eller flera personer på minglet som du gärna skulle vilja prata med.

Tips: Om det är en populär person så är det ofta många som precis som du vill komma fram. I det läget är det faktiskt okej att ställa sig lite vid sidan, söka ögonkontakt och visa att du är intresserad av att prata. Vänta sedan på din tur. Blir det stressigt lämnar du fram ditt visitkort och frågar om det är okej att du kontaktar personen. Berätta också kort varför du är intresserad av att prata.

Lektion 6: Följ upp

För att bygga ditt nätverk är det viktigt att följa upp de kontakter du knutit på minglet. Kanske diskuterade ni en bok eller en gemensam bekant.

Tips: Genom att återkoppla och bjuda på något tips du tror att personen kan ha nytta av visar du att du lyssnat och öppnar upp för en fortsatt kontakt.


TILLÄGG:  Tre mingeltabbar

1. Det känns tryggt att mingla tillsammans med en kompis eller kollega. Men genom att ni står bredvid varandra hela tiden missar ni många chanser tatt prata med nya människor.

2. Sätt dig inte ner. Sitter du ner blir det svårare att avsluta samtal och mingla vidare.

3. Serveras det alkohol? Tänk på att minglet är en jobbsammankomst och det passar sig inte att bli berusad.