Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KD:s löfte: Garanti
på äldreboenden

Göran Hägglund. Foto: Lisa Mattisson Exp

Göran Hägglund vill införa en äldreboendegaranti för de allra äldsta.

Personer som fyllt 85 ska ha rätt till särskilt boende om de önskar, meddelade KD-ledaren på en pressträff i Almedalen.

- Det kommer bidra till en trygghet som inte finns och ha en väldig betydelse för de här enskilda personerna, säger Hägglund.

Vid 14.30 i dag hade Göran Hägglund pressträff på Hotel Wisby i Almedalen. Han presenterade då ett förslag som Kristdemokraterna kommer driva när alliansen ska ta fram ett gemensamt valmanifest efter sommaren. Det handlar om att äldre som fyllt 85 år och inte vill bo hemma längre ska ha rätt till särskilt boende.

- Vi ska göra en förändring av socialtjänstlagen, som innebär en rätt till en särskild boendeform för personer över 85 år, som ett alternativ till hemtjänst. När man behöver kommer det finnas en plats att komma till, sade Hägglund på pressträffen.

Tror inte på rusning

I ett dokument som delades ut på presskonferensen står det att "Garantin är till för dem som upplever att behoven i det dagliga livet inte täcks av hemtjänsten och som upplever otrygghet eller social isolering". Enligt Hägglund räknar man med att cirka 2000 personer i Sverige kommer att utnyttja garantin, men han poängterar att siffran är osäker. Att det skulle bli en rusning till äldreboendegarantin tror han inte.

- Det finns en rätt grundmurad erfarenhet av att äldre vill bo hemma så länge som möjligt, säger Hägglund.

Förslaget kommer kosta mellan 500-900 miljoner kronor. Hur det ska finansieras återkommer man till när alliansens valmanifest presenteras. Planen är att garantin ska genomföras 2016 och föregås av en utredning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!