Jonas Sjöstedt under sitt tal i Almedalen.
Jonas Sjöstedt under sitt tal i Almedalen.

Kängan till Åkesson: "Rasismens dyngspridare"

Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ägnade mycket tid åt sin paradfråga - bort med privata vinster i välfärden - i sitt Almedalstal under fredagskvällen.

Han passade också på att ge SD-ledaren Jimmie Åkesson en råsop:

- Han är rasismens dyngspridare, sade Sjöstedt.

KÄNGA TILL ALMEDALSVECKAN: Sjöstedt började med att ge själva Almedalsveckan en känga genom att citera sin bror som kallat veckan för "Sveriges största kosläpp för lobbyister och politiker". V-ledaren hälsade ändå riskkapitalbolagens lobbyister välkomna till talet - om än med förbehåll: "Ni har det tungt nu men ni är också välkomna hit".


SVENSKARNAS PARTI:
Precis som så många andra partiledare under Almedalsveckan tog också Sjöstedt upp nazistiska Svenskarnas parti vars partiledare höll tal i lördags, dagen före den riktiga Almedalsveckan. V-ledaren var stenhård på att SvP inte ska släppas in på svenska skolor. "Jag vill inte att en judisk elev ska behöva lyssna på när en nazist förnekar Förintelsen", sade han.


"RASISMENS DYNGSPRIDARE":
Från Svenskarnas parti gled Sjöstedt vidare till Sverigedemokraterna som han kallade rasistiska. V-ledaren köper inte SD-ledarens förnekande av rasism i partiet: "Jimmie Åkesson var här häromdagen. Han lade mycket tid på att förneka att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Men Jimmie Åkesson vet och jag vet att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti".


ÅKESSON SOM HYCKLARE:
SD är inte bara rasistiska, enligt Sjöstedt - de är också ett tydligt högerparti. SD har bland annat röstat för regeringens jobbskatteavdrag: "Jimmie Åkesson har bildat majoriteten för att genomföra de jobbskatteavdrag vars grundtanke är att pensionärer ska betala mer i skatt än de som arbetar." Sjöstedt menade därför att Åkesson hycklar när han säger sig vilja ta bort "pensionärsskatten".


JEANETTE:
Sjöstedt pratade länge om en kvinna, Jeanette, som jobbar inom äldreomsorgen i Stockholm. Jeanette jobbade på en fungerande kommunal äldreomsorg som privatiserades och sedan såldes till ett riskkapitalbolag. Då började försämringarna: "Saker började förändras. Tempot skruvades upp. Jobbet började handla om pengar och kunder", sade Sjöstedt.


VINSTER I VÄLFÄRDEN:
Vänsterpartiets stora fråga är att ta bort de privata vinsterna i välfärden. Exemplet med Jeanette var till för att understryka det. Sjöstedt ägnade stor del av talet åt just den frågan som han menar i grunden handlar om vilket samhälle vi vill ha: "Ska det vara ett samhälle som bygger på girighet eller på omtanke och solidaritet?", frågade Sjöstedt publiken.


KOOPERATIV:
Dagens nyhet från Vänsterpartiet handlade om vad som händer efter att de privata vinsterna plockats bort från välfärden. V-ledaren menar att företag som vill driva verksamheten utan vinstintresse kan finnas kvar medan de vinstdrivande ska bort. Partiet vill också verka för att personalen tar över - i personalkooperativ. I talet kallade Sjöstedt det för "demokratisering av välfärden".


MÄNNISKANS NATUR:
Sjöstedt kom också in på människans natur. Han tror inte att människan av naturen antingen är god eller ond - i stället finns allt detta inom oss. Uppgiften är att skapa ett samhälle som "bejakar människors goda sidor".


INGA BORGARE I REGERINGEN:
Sjöstedt riktade också kritik mot S och MP för att de håller dörren öppen över blockgränsen. V-ledaren underströk att de är det enda partiet som säger nej till borgare i regeringen: "Vi vill inte ha kvar någon rest av det gamla styret", sade Sjöstedt.


"RÖTT ÄR DET NYA GRÖNA":
Sjöstedt kritiserade regeringens miljöpolitik på flera punkter, bland annat att den sålt utsläppsrätter och äger ett bolag - Vattenfall - som satsat på kolkraft utomlands. V-ledaren menade att miljöpolitik handlar om planetens knappa resurser - både i Sverige och i världen - och då krävs en fördelningspolitik. Han sammanfattade det med orden: "Rött är det nya gröna!"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt