Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hägglund i opposition – mot regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Henrik Montgomery / Tt
Foto: Janerik Henriksson / Tt
Foto: Janerik Henriksson / Tt
Foto: Janerik Henriksson / Tt

••• Göran Hägglund tog med sig sina närmaste medarbetare och isolerade sig på Öland för att jobba fram talet.

••• Humorn fanns där som vanligt. Men KD-ledaren kommer inte kunna skämta sig över riksdagsspärren.

••• Så i stället går han i opposition - mot både de rödgröna och regeringen.

••• Expressen följde alliansens minsting i spåren över kullerstenarna i Visby.

Han ser fräsch ut och är somrigt välklädd. Den mönstrade näsduken är på plats i bröstfickan. Frisyren ligger inte lika perfekt som den brukar, men det är förlåtet när klockan är 07.15. Göran Hägglund sitter mitt emot Lotta Bouvin, programledare för "Gomorron Sverige" i SVT. Studion är placerad på scenen där han ska hålla sitt tal senare på kvällen.

Han får frågor om föräldraförsäkringen, ett ämne som blir allt hetare för varje gång det dryftas i Almedalen. Stefan Löfven fick ägna gårdagen åt att förklara att han inte utesluter en tredje pappamånad, men att han inte vill gå för snabbt fram. S-ledaren har fått kritik för sin otydlighet om pappamånader. Den kritiken riskerar inte Hägglund att få. Han är glasklar. Föräldrarna ska bestämma. Punkt.

- Ska vi nå de perfekta staplarna, då ska politikerna bestämma, men vi får ju ett outhärdligt samhälle om människor själva inte ska kunna bestämma över sin vardag utifrån sina behov, för att tillfredsställa politiker i Stockholm. Så kan vi inte ha det, säger KD-ledaren i "Gomorron Sverige".


Konkurrenten vill också ha sin del av KD-kakan och Hägglund rusar vidare till "Nyhetsmorgon" i TV4, där Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist beskjuter honom med frågor från två håll.

- Jämställdhet är ni ju inte bra på, säger Törnquist.

- Jo, det är vi, säger Hägglund.

- Jaså! säger Törnquist.

Han får många frågor om jämställdhet. Det får alla politiker efter Feministiskt initiativs framgångar. Den nya feministiska vågen kanske inte gynnar Hägglund och Kristdemokraterna, kan tyckas. Partiet är ju inte känt för sin starka feministiska profil, milt sagt. Å andra sidan har Göran Hägglund aldrig tidigare haft så stora möjligheter att gå i opposition, vilket varje skicklig regering lyckas göra i en valrörelse. Och är det något som Göran Hägglund gillar är det att agera opposition.


Under måndagsmorgonen lyckas Hägglund gå i opposition flera gånger - både mot de rödgröna och mot sin egen regering. Han går ut i Expressen och kritiserar Reinfeldt för att inte vilja utreda ett medlemskap i Nato, ett utspel som återkommer i talet. Han säger i "Nyhetsmorgon" att a-kassan ska höjas, trots att Moderaterna inte vill. Och så det där med föräldraförsäkringen hela tiden, där KD driver en egen linje i alliansen. För att bara nämna några spår från Hägglunds oppositionsrepertoar.

Efter besöket i TV4:s morgonsoffa beger sig Hägglund till Sveriges Radios scen på Donnersgatan. Där står Johar Bendjelloul, bror till den geniförklarade och tragiskt avlidne dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul, med mikrofonen i handen. Det är P1 Morgon som ska grilla "Häggis".

Nu kommer Göran Hägglunds omtalade humor fram. Efter att en gammal intervju med Tage Erlander har spelats upp, där den dåvarande statsministern pressas av den legendariske skjutjärnsjournalisten Lars Orup, inleder Hägglund flera svar med att kalla Johar Bendjelloul för "bäste redaktör". Så där håller han på hela dagen. Skämtar, vrider på ord, avfyrar rappa punchlines.

- Jag använder gärna humor som ett kommunikationsmedel, eftersom jag tror att humor kan sätta frågor i en ny belysning, kan få en att tänka till lite på ett sätt som kanslihusprosan kanske inte alltid kan åstadkomma, förklarar han i TV4.


Sista stoppet på morgonrundan är TT:s tält, där han frågas ut i en livesändning. Sedan drar sig Göran Hägglund tillbaka till hotellet för att fortsätta fila på sitt manus. Det vimlas friskt på Donners plats, men Hägglund syns inte till på fem timmar.

- Han är väldigt noggrann med talet, säger presschefen Johan Ingerö.

Det är inte bara talet som håller honom inomhus. KD-ledaren gillar inte riktigt att kryssa sig fram i Visby bland alla som vill ta i hand och framföra sin åsikt. Det kan bli för mycket, har han berättat för Expressen tidigare år.

Inte förrän 14.30 kommer han ut igen, då för att hålla hov inför den samlade pressen. När han ställer sig framför alla journalister säger han först inte ett ljud, utan pillar bara med mobilen. Några fnittrar lite över att han inte kör i gång pressträffen. De som följt Göran Hägglund länge vet vad som väntar. Han tar en mobilbild på reportrarna och fotograferna som samlats.

Sen börjar han. Efter lite tal om Nato och sjukvården presenterar han en nyhet. Det handlar om en äldreboendegaranti för personer som fyllt 85.

- Det kommer bidra till en trygghet som inte finns och ha en väldig betydelse för de här enskilda personerna, säger Hägglund.


Samtidigt delas det kommande talet ut till journalisterna på plats. Så gör ingen annan partiledare. Hägglund är inte så nervös av sig när det gäller kontakten med medierna. Det finns inga nyheter kvar efter pressträffen och då kan reportrarna lika gärna få talet några timmar i förväg, resonerar han.

När han kliver upp på scenen vid 19-tiden har de flesta journalister alltså redan läst vad han ska säga - förutom den delen där Hägglund skämtar till det. De styckena, eller snarare kapitlet i Hägglunds fall, är alltid hemligt. Till skillnad från Reinfeldt, Löfven, Björklund, Fridolin och de andra ägnar KD-ledaren alltid en betydande del av talet till att skämta - ofta på oppositionens bekostnad. Så även denna gång. Nu börjar man ana vad som tagit så lång tid ute på Hägglunds lantställe på Öland, där han suttit med sina närmaste medarbetare i flera dagar innan Almedalen. Talet innehåller en lång berättelse om oppositionen som sköter ett trädgårdsland tillsammans.

- Löfven vill till varje pris förhindra att trädgårdsarbetare från andra land kommer in. Han planterar en gedigen betonghäck, säger Hägglund och möts av skratt från publiken.

- Schyman vill också vara med. Hon tar genast ett Feministiskt initiativ och bränner alla klöver, säger han också.


Efter talet sätter sig Hägglund i TV4:s studio, där journalisten Ulf Kristofferson känner KD-ledaren på pulsen. Mona Sahlin sitter också i studion.

- Det är ju inte för mycket humor i svensk politik precis, så tack för att du försöker, säger Sahlin till Hägglund.

Strax före åtta på kvällen korsar Hägglund gatan och beger sig till SVT "Debatt", där han frågas ut av programledaren Kristina Hedberg. När hon försöker pressa KD-ledaren på varför han inte deltog på jämställdhetskonferensen Nordiskt Forum i Malmö för två veckor sedan visar KD-ledaren prov på hur han använder humorn för att avväpna.

- Det finns många konferenser som jag inte deltar på, kan jag meddela, säger han och får skrattsalvor från publiken.

Kvart över nio är det dags för kvällens sista intervju, i SVT:s "Aktuellt". KD-ledaren avslutar dagen, nästan exakt 14 timmar efter framträdandet i "Gomorron Sverige", med att såga Almedalens internationella stjärna, vänsterekonomen Thomas Piketty.

- Hans recept håller inte för Sverige eller andra länder, säger Göran Hägglund.