Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fridolin: Hur har hans uträkning sett ut?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin ger inte mycket för Fredrik Reinfeldts förslag om 20 000 nya studentbostäder. "Hur har egentligen uträkningen sett ut?", frågar han sig.
Foto: Sven Lindwall

Efter Fredrik Reinfeldts utspel om 20 000 nya studentbostäder sågas förslaget nu av Gustav Fridolin.

- Hur har egentligen uträkningen sett ut när Moderaterna kommer fram till att noll satsade kronor på byggande ska ge 20 000 studentlägenheter? säger MP-språkröret.

Moderaterna vill skapa 20 000 nya studentbostäder till 2020, presenterade Fredrik Reinfeldt på en pressträff under torsdagen. Målet ska nås genom att utse en studentbostadsförhandlare, som ska öka tillgången till statlig mark och få byggbolagen att vilja bygga där.

Inte imponerad

Nu sågas utspelet av Gustav Fridolin, som inte är imponerad av alliansens meriter på området.

- Det år alliansen tillträdde byggdes det 2000 studentbostäder att jämföra med de senaste fyra åren då det byggts 360 studentlägenheter per år. Det är en ohållbar situation för landets studenter. För att råda bot på problemet med bostadsbristen i Sverige har bostadsministern tillsatt cirka 70 utredningar. Jag ser inte hur det kan bli fler bostäder med fler utredningar. Det är mer byggande vi måste ha, säger han.

MP-språkröret ifrågasätter hur Moderaterna har räknat för att fram sin siffra på 20 000.

- Miljöpartiet satsar 780 miljoner de kommande fyra åren för att bygga fler studentbostäder. Moderaterna satsar idag inga pengar för att bygga fler studentbostäder. Jag ser inte heller hur det kan ge fler lägenheter för studenter att flytta till. Hur har egentligen uträkningen sett ut när Moderaterna kommer fram till att noll satsade kronor på byggande ska ge 20 000 studentlägenheter? säger MP-språkröret.

Men Reinfeldt instämmer inte i Fridolins siffror.

- Vi har fått upp tempot på studentbostadsbyggandet till ungefär 1500 om året. Vi skulle behöva fördubbla den takten, sade Fredrik Reinfeldt på pressträffen.