Folkpartiet vill skjuta till en jämställdhetsmiljard för högre lön i skola och vård. Foto: Cornelia Nordström
Folkpartiet vill skjuta till en jämställdhetsmiljard för högre lön i skola och vård. Foto: Cornelia Nordström

FP vill skjuta till en jämställdhetsmiljard

Publicerad

Folkpartiet vill skjuta till en jämställdhetsmiljard för högre lön i skola och vård.

Genom fler förstelärare i skolan och nya karriärtjänster i förskolan och vården ska de offentliganställda kvinnornas löner lyftas.

– Löneskillnader och karriärmöjligheter är väldigt skilda mellan kvinnodominerade yrkena i offentlig sektor och manligt dominerade yrken i privat sektor, sade FP-ledaren på en pressträff i Almedalen.

I dag är det Folkpartiets dag i Almedalen. På förmiddagen höll Jan Björklund pressträff tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm, där de presenterade ett förslag om att skjuta till en jämställdhetsmiljard. Tanken är att den ska höja lönerna för kvinnor i akademiska yrken i offentlig sektor.

– En väldigt viktig orsak till löneskillnaderna mellan män och kvinnor är nedärvda fördomar, men det finns också andra strukturella förklaringar, nämligen att kvinnor oftare jobbar i offentlig sektor och män oftare i privat sektor. Den riktigt stora skillnaden märker man i de yrken där det krävs lång utbildning, sade Björklund på pressträffen.

Ska skapa nya karriärmöjligheter

De yrken som kommer få möjlighet till högre löner med förslaget är lärare, förskolelärare, barnmorskor och specialistsjuksköterskor.

Miljarden ska gå till att skapa nya karriärmöjligheter för människor som jobbar i dessa yrken. Förslaget är uppdelat i tre delar:

• Fler förstelärare i skolan. 10 000 nya tjänster ska införas till hösten 2016.

• Tjänsten som förstelärare införs även i förskolan, vilken kommer kallas förste förskolelärare.

• En ny karriärtjänst införs i vården för barnmorskor och specialistsjuksköterskor.

Jan Björklund presenterade inte på pressträffen hur jämställdhetsmiljarden ska finansieras.

– Det ska följa vår princip om att finansiera alla utgifter krona för krona. Exakt hur återkommer vi till i vårt valmanifest, säger han.

Vid 13.00 håller FP-ledaren tal på stora scenen i Almedalen. Talet kommer att ägnas åt jämställdhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt