Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Fi:s svar på SD:s dag – "Antirasistisk dag"

Publicerad

På tisdag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen.

Då svarar Feministiskt initiativ med "Antirasistisk dag".

– Feministerna går åt ena hållet och de andra går åt andra hållet, säger Gudrun Schyman och syftar på SD.

Feministiskt initiativ sitter inte i riksdagen och har därför ingen egen dag i Almedalen. Men på måndagen höll partiledaren Gudrun Schyman ett tal på Donners plats - framför en engagerad storpublik.

– Alla dagar är våra. Vi breder ut oss och tar plats, det som feminismen ska göra, sa Schyman och möttes av applåder.

Efter Fi:s framgångar i EU-valet, då det fick 5,5 procent, siktar partiet nu på att ta plats i riksdagen.

– Det var ett fantastiskt valresultat och jag räknar med att det går lika bra i valet i september, sa Gudrun Schyman.

Hon räknar med att partiet får mellan 20 och 25 riksdagsplatser efter valet.

– Vi ska ta plats i alla politiska utskott och ha genusglasögonen på oss. Vi kommer att bli historiska, sa Schyman.

Fi ser sig som "rasismens främsta motpol" och när Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson har sin dag i Almedalen på tisdag har Fi en egen taktik för att ta avstånd.

Tisdagen är partiets "Antirasistiska dag". Bland annat har man antirasistisk fest i S:ta Karins slottsruin på kvällen - samtidigt som Åkesson håller tal.

– Det finns alternativ. Feministerna går åt ena hållet och de andra går åt andra hållet.

Schyman flaggade även för ett politiskt utspel senare i veckan.

– På fredag ska vi ta upp en bomb, en politisk bomb - pensionerna. Många, främst kvinnor, går ut efter ett långt arbetsliv och får garantipension, det är under fattigdomsgränsen. Vi kan inte ha det på det viset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt