C vill utreda utbrett  antibiotikamissbruk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf kommer att fokusera på jobb och klimat i sitt tal.
Foto: Cornelia Nordström

Annie Lööf vill tillsätta en kriskommission som ska utreda konsekvenserna av det utbredda missbruket av antibiotika.

Det meddelade hon i sitt tal i Almedalen.

– Vi behöver veta den verkligan prislappen på antibiotikaanvändning. Och vi behöver agera, sade C-ledaren.

Det såg först ut att bli svårt att hålla talet för Annie Lööf i Almedalen. Precis när hon gick upp på scenen var manuskorten på väg att blåsa bort och Centerledaren fick sortera dem.

– Det här kan bli spännande, sade hon under några långa sekunder.

Talet spände över flera områden: klyftorna mellan stad och landsbygd, miljön, företagande, jämställdhet och jobben.

Lööf kritiserade Gustav Fridolin för att ha en tillväxtfientlig politik - bland annat genom att berätta hur MP-språkröret på valnatten dansar till Ace Wilders hit "Busy Doin' Nothin'". Hon läste även upp en fejkad jobbansökan från Stefan Löfven.

– Pigg fackpamp söker bytt jobb. Går gärna i bräschen, om ingen är emot. Duktig på att vara tydlig, om jag slipper vara konkret. Samarbetsvillig, men hatar grupparbete. Gillar jobb, älskar bidrag, sade Lööf och fick skratt från publiken.

"Behöver veta konsekvenserna"

Centerledaren meddelade att hon vill tillsätta en kriskommission som ska utreda vilka konsekvenser det utbredda missbruket av antibiotika får.

– Sternrapporten satte ett pris på klimatförstöringen och förändrade debatten. Med den som förebild vill vi tillsätta en global kriskommission som består av forskare från hela världen. Vi behöver veta konsekvenserna. Vi behöver veta den verkliga prislappen på antibiotikaanvändning. Och vi behöver agera, sade Annie Lööf i det sista partiledartalet under Almedalen 2014.