Centerledaren Annie Lööf valde att fokusera på jobben och klimatet i sitt tal i Almedalen. Foto: Cornelia Nordström
Centerledaren Annie Lööf valde att fokusera på jobben och klimatet i sitt tal i Almedalen. Foto: Cornelia Nordström

C-ledarens angrepp på Löfven: Älskar bidrag

Publicerad

Centerledaren Annie Lööf valde att fokusera på jobben och klimatet i sitt tal i Almedalen.

Hon passade även på att driva med S-ledaren genom att läsa upp hans fiktiva jobbansökan.

– Samarbetsvillig, men hatar grupparbete. Gillar jobb. Älskar bidrag, sade Lööf.

MANUSTRUBBEL: Det höll på att gå riktigt illa redan från start. När Annie Lööf gick upp på scenen kom en vind som tog tag i henne manuskort och hon fick ta några långa sekunder till att sortera om korten. "Det här kan bli spännande", sade hon.


KLYFTAN
: Annie Lööf pratade mycket om klyftan mellan stad och landsbygd, som hon lovar att täppa till. "Centerpartiet tänker aldrig räkna ut någon, inte en endaste ort, inte en endaste person", sade C-ledaren.


FÖRETAGEN:
Hon slog ett slag för företagarna i talet. "Jobben regnar inte från himlen. De skapas av företagare som inte minns när de sist var lediga en lördag", säger Lööf och lovade sänkta kostnader, mindre regelkrångel och en mindre stelbent arbetsmarknad.


LÖFVENS ANSÖKAN:
Lööf drev med Stefan Löfven i talet och berättade att han söker nytt jobb - varpå hon läste upp hans personliga brev: "Pigg fackpamp söker nytt jobb. Går gärna i bräschen. Om ingen är emot. Duktig på att vara tydlig. Om jag slipper vara konkret. Samarbetsvillig, men hatar grupparbete. Gillar jobb. Älskar bidrag."


DANSHÅNET:
C-ledaren målade också upp ett scenario där Gustav Fridolin firar valframgångarna på valnatten - med att dansa till Ace Wilders "Busy Doin' Nothin'". "Orden don't wanna work, work, work flödar ut över lokalen. Fridolins entusiasm går att ta på".


KLIMATET:
Lööf ägnade en del av talet åt klimatet, där hon listade tre saker som krävs: "Världens ledare måste ha modet, Sverige politiker måste ha förmågan och människor måste ha engagemanget".


JÄMSTÄLLDHET:
Precis som de flesta andra partiledare i år missade inte Lööf att ta upp den brännheta frågan om jämställdhet. "Kvinnor kan säga nej på femtioelva sätt, men rättsväsendet hör då bara ett ja", sade Centerledaren.


UTSPELET:
Lööf presenterade en nyhet redan i tisdags i Almedalen, men hade ändå med sig ett nytt besked upp på scenen. Hon vill tillsätta en global kriskommission som ska utreda konsekvenserna av den överanvändning av antibiotika som pågår i stora delar av världen.


GRILLSNACK:
Centerledaren frågade publiken om de tänker grilla i sommar. Sedan berättade hon hur viktigt det är att välja rätt produkter i mataffären. Grisknorrarna från EU-valet dök upp igen. "Det är inte meningen att avskräcka er från grillen, men det är meningen att vi ska tänka ett varv till i mataffären".


TILLVÄXTEN:
Precis som Björklund gjorde i sitt tal förklarade Annie Lööf att tillväxt är en förutsättning för bra miljö, inte ett hot mot miljön. "Att säga nej till tillväxt är att säga nej till gröna jobb och företag".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt