Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C-ledarens angrepp på Löfven: Älskar bidrag

Centerledaren Annie Lööf valde att fokusera på jobben och klimatet i sitt tal i Almedalen.
Foto: Cornelia Nordström

Centerledaren Annie Lööf valde att fokusera på jobben och klimatet i sitt tal i Almedalen.

Hon passade även på att driva med S-ledaren genom att läsa upp hans fiktiva jobbansökan.

– Samarbetsvillig, men hatar grupparbete. Gillar jobb. Älskar bidrag, sade Lööf.

MANUSTRUBBEL: Det höll på att gå riktigt illa redan från start. När Annie Lööf gick upp på scenen kom en vind som tog tag i henne manuskort och hon fick ta några långa sekunder till att sortera om korten. "Det här kan bli spännande", sade hon.


KLYFTAN: Annie Lööf pratade mycket om klyftan mellan stad och landsbygd, som hon lovar att täppa till. "Centerpartiet tänker aldrig räkna ut någon, inte en endaste ort, inte en endaste person", sade C-ledaren.


FÖRETAGEN: Hon slog ett slag för företagarna i talet. "Jobben regnar inte från himlen. De skapas av företagare som inte minns när de sist var lediga en lördag", säger Lööf och lovade sänkta kostnader, mindre regelkrångel och en mindre stelbent arbetsmarknad.


LÖFVENS ANSÖKAN: Lööf drev med Stefan Löfven i talet och berättade att han söker nytt jobb - varpå hon läste upp hans personliga brev: "Pigg fackpamp söker nytt jobb. Går gärna i bräschen. Om ingen är emot. Duktig på att vara tydlig. Om jag slipper vara konkret. Samarbetsvillig, men hatar grupparbete. Gillar jobb. Älskar bidrag."


DANSHÅNET: C-ledaren målade också upp ett scenario där Gustav Fridolin firar valframgångarna på valnatten - med att dansa till Ace Wilders "Busy Doin' Nothin'". "Orden don't wanna work, work, work flödar ut över lokalen. Fridolins entusiasm går att ta på".


KLIMATET: Lööf ägnade en del av talet åt klimatet, där hon listade tre saker som krävs: "Världens ledare måste ha modet, Sverige politiker måste ha förmågan och människor måste ha engagemanget".


JÄMSTÄLLDHET: Precis som de flesta andra partiledare i år missade inte Lööf att ta upp den brännheta frågan om jämställdhet. "Kvinnor kan säga nej på femtioelva sätt, men rättsväsendet hör då bara ett ja", sade Centerledaren.


UTSPELET: Lööf presenterade en nyhet redan i tisdags i Almedalen, men hade ändå med sig ett nytt besked upp på scenen. Hon vill tillsätta en global kriskommission som ska utreda konsekvenserna av den överanvändning av antibiotika som pågår i stora delar av världen.


GRILLSNACK: Centerledaren frågade publiken om de tänker grilla i sommar. Sedan berättade hon hur viktigt det är att välja rätt produkter i mataffären. Grisknorrarna från EU-valet dök upp igen. "Det är inte meningen att avskräcka er från grillen, men det är meningen att vi ska tänka ett varv till i mataffären".


TILLVÄXTEN: Precis som Björklund gjorde i sitt tal förklarade Annie Lööf att tillväxt är en förutsättning för bra miljö, inte ett hot mot miljön. "Att säga nej till tillväxt är att säga nej till gröna jobb och företag".