"Pojken med guldbyxorna ska ha nypremiär. Jag nominerar Gustav Fridolin till huvudrollen", sade Jan Björklund i sitt tal i Almedalen.
"Pojken med guldbyxorna ska ha nypremiär. Jag nominerar Gustav Fridolin till huvudrollen", sade Jan Björklund i sitt tal i Almedalen.

Björklunds känga till Fridolin: "Guldbyxor"

Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund vigde sin taltid åt jämställdhetsfrågor.

Han passade också på att dela ut en känga till MP-språkröret Gustav Fridolin.

– Pojken med guldbyxorna ska ha nypremiär. Jag nominerar Gustav Fridolin till huvudrollen, sa han.

FARMOR: Björklund inledde talet med att prata om sin farmor Emma Charlotta, som föddes 1886. Han berättade hur lite rättigheter kvinnor hade på den tiden, men hur liberalerna drev fram stora reformer på området. "Min farmor kom under sin livstid att uppleva en jämställdhetspolitisk revolution", sade FP-ledaren.


GULDBYXORNA:
FP-ledaren kritiserade Miljöpartiet för att spendera massa pengar som de inte har. "Jag såg att filmen ”Pojken med guldbyxorna” ska ha nypremiär. Jag nominerar Gustav Fridolin till huvudrollen", sade Björklund.

NYHETEN:
Björklund återupprepade sin nyhet som han presenterade på pressträffen tidigare i dag, att han vill skjuta till en jämställdhetsmiljard, för att kvinnor med akademiska yrken i offentlig sektor ska få möjlighet till högre löner genom fler karriärmöjligheter. Man ökar på antalet förstelärare, inför försteförskolelärare och även karriärtjänster för sjuksköterskor.

PAPPAMÅNAD:
Jan Björklund slog också ett lag för en tredje pappamånad. "Vägen till en mer jämställd arbetsmarknad med jämställda löner går därför också via en mer jämställd föräldraförsäkring. Därför är det dags att under nästa mandatperiod gå vidare och införa en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen", sade FP-ledaren.

TILLVÄXTEN:
FP-ledaren betonade vikten av tillväxt om man vill bekämpa miljöproblemen och kritiserade MP för att vara tillväxtfientliga. "Till det parti som kallar sig miljöparti och som förespråkar nolltillväxt vill jag säga: tro inte att miljön skulle vinna på att ekonomin stannar", sade han.

RUTVÄNLIG:
Björklund kritiserade oppositionen för att de vill halvera eller avskaffa rut-avdraget, men behålla rot-avdraget. "Rödgrön jämställdhet är att ge den manlige målaren avdrag för att måla ett fönster, men att förvägra den kvinnliga städerskan pensionspoäng för att putsa samma fönster", sade han.

FLUMSKOLAN:
Skolan fick också plats i talet. Björklund anklagade Socialdemokraterna för att infört en flumskola, som han menar har drabbat arbetarklassens barn, framför allt pojkar. "Socialdemokratiska arbetarpartiets utbildningspolitik har slagit hårdast mot arbetarklassens egna barn", sade FP-ledaren.

MISSLYCKANDET:
Jan Björklund erkände att Sverige misslyckats när det gäller att bekämpa mäns våld mot kvinnor. "Vi måste erkänna att flatheten varit för stor när det gäller mäns våld mot kvinnor. Vi har inte gjort tillräckligt. Varje slag är ett misslyckande för vårt samhälle", sade han.

SD-ATTACKEN:
Jimmie Åkesson fick sig flera kängor i Björklunds tal. "Liberaler öppnar de dörrar som Sverigedemokrater stänger! Liberaler river de murar som Sverigedemokrater bygger upp! Liberaler samlar de som Sverigedemokrater vill splittra!", skanderade Folkpartiledaren.


UPPMANINGEN:
I sitt tal uppmanade Jan Björklund väljarna att sätta sig ned med sin privatekonomi efter semestern och gå igenom vad en rödgrön seger skulle innebära. "Hur mycket högre elpriser vill ni betala? Hur mycket högre räntor tål ni? Hur länge vill ni att era tonåringar ska gå utan jobb?", sade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt