Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björklunds känga till Fridolin: "Guldbyxor"

"Pojken med guldbyxorna ska ha nypremiär. Jag nominerar Gustav Fridolin till huvudrollen", sade Jan Björklund i sitt tal i Almedalen.

Folkpartiledaren Jan Björklund vigde sin taltid åt jämställdhetsfrågor.

Han passade också på att dela ut en känga till MP-språkröret Gustav Fridolin.

– Pojken med guldbyxorna ska ha nypremiär. Jag nominerar Gustav Fridolin till huvudrollen, sa han.

FARMOR: Björklund inledde talet med att prata om sin farmor Emma Charlotta, som föddes 1886. Han berättade hur lite rättigheter kvinnor hade på den tiden, men hur liberalerna drev fram stora reformer på området. "Min farmor kom under sin livstid att uppleva en jämställdhetspolitisk revolution", sade FP-ledaren.


GULDBYXORNA: FP-ledaren kritiserade Miljöpartiet för att spendera massa pengar som de inte har. "Jag såg att filmen ”Pojken med guldbyxorna” ska ha nypremiär. Jag nominerar Gustav Fridolin till huvudrollen", sade Björklund.

NYHETEN: Björklund återupprepade sin nyhet som han presenterade på pressträffen tidigare i dag, att han vill skjuta till en jämställdhetsmiljard, för att kvinnor med akademiska yrken i offentlig sektor ska få möjlighet till högre löner genom fler karriärmöjligheter. Man ökar på antalet förstelärare, inför försteförskolelärare och även karriärtjänster för sjuksköterskor.

PAPPAMÅNAD: Jan Björklund slog också ett lag för en tredje pappamånad. "Vägen till en mer jämställd arbetsmarknad med jämställda löner går därför också via en mer jämställd föräldraförsäkring. Därför är det dags att under nästa mandatperiod gå vidare och införa en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen", sade FP-ledaren.

TILLVÄXTEN: FP-ledaren betonade vikten av tillväxt om man vill bekämpa miljöproblemen och kritiserade MP för att vara tillväxtfientliga. "Till det parti som kallar sig miljöparti och som förespråkar nolltillväxt vill jag säga: tro inte att miljön skulle vinna på att ekonomin stannar", sade han.

RUTVÄNLIG: Björklund kritiserade oppositionen för att de vill halvera eller avskaffa rut-avdraget, men behålla rot-avdraget. "Rödgrön jämställdhet är att ge den manlige målaren avdrag för att måla ett fönster, men att förvägra den kvinnliga städerskan pensionspoäng för att putsa samma fönster", sade han.

FLUMSKOLAN: Skolan fick också plats i talet. Björklund anklagade Socialdemokraterna för att infört en flumskola, som han menar har drabbat arbetarklassens barn, framför allt pojkar. "Socialdemokratiska arbetarpartiets utbildningspolitik har slagit hårdast mot arbetarklassens egna barn", sade FP-ledaren.

MISSLYCKANDET: Jan Björklund erkände att Sverige misslyckats när det gäller att bekämpa mäns våld mot kvinnor. "Vi måste erkänna att flatheten varit för stor när det gäller mäns våld mot kvinnor. Vi har inte gjort tillräckligt. Varje slag är ett misslyckande för vårt samhälle", sade han.

SD-ATTACKEN: Jimmie Åkesson fick sig flera kängor i Björklunds tal. "Liberaler öppnar de dörrar som Sverigedemokrater stänger! Liberaler river de murar som Sverigedemokrater bygger upp! Liberaler samlar de som Sverigedemokrater vill splittra!", skanderade Folkpartiledaren.


UPPMANINGEN: I sitt tal uppmanade Jan Björklund väljarna att sätta sig ned med sin privatekonomi efter semestern och gå igenom vad en rödgrön seger skulle innebära. "Hur mycket högre elpriser vill ni betala? Hur mycket högre räntor tål ni? Hur länge vill ni att era tonåringar ska gå utan jobb?", sade han.