Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anderssons (S) löfte om fastighetsskatten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magdalena Andersson (S) frågades ut av Dagens Industri.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Socialdemokraternas Magdalena Andersson lovar svenska folket att inte återinföra fastighetsskatten om hon blir finansminister. 

Men det blir en rad andra skattehöjningar. 

- Det går absolut att höja marginalskatten för de som har de högsta inkomsterna, säger hon på Dagens Industris utfrågning i Almedalen. 

Om det är något som upprör Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson är det regeringens skattesänkningar. Men också att den har lämnat det finanspolitiska ramverket med målet om 1 procents överskott i statsbudgeten. Överskottsmålet sattes efter finanskrisen på 90-talet och är tänkt att vara 1 procents sparande av BNP under en konjunkturcykel, det vill säga i snitt tre till åtta år.

– Den här regeringen har släppt det finanspolitiska ramverket utan att skaffa sig något annat att hålla sig i. Det är oansvarigt att man inte håller sig till målen utan att sätta upp nya mål. Sen kan man alltid diskutera hur överskottsmålet ska se ut, säger hon. 

Magdalena Andersson menar att med den demografiska utveckling som vi har just nu är det ingen panik, men det finns ändå ett stort ”strukturellt underskott”, säger hon. 

– Regeringen har sänkt skatten med 134 miljarder kronor. Sverige behöver en annan inriktning. Min ambition är att öka skattemålen. Jag vill investera i vår gemensamma välfärd. 

På frågan om det är rätt att vissa betalar mer skatt för arbete än för sin bostad, vid försäljning, förklarar hon att svenska folket har sagt sitt om statliga fastighetsskatten. 

– De älskar inte fastighetsskatten. Och då är jag pragmatisk. Vi kan ta in skatter på andra sätt. 

Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman frågar då hur hög marginalskatten kan bli. 

– Det går att höja marginalskatten för de som har de högsta inkomsterna. 

Magdalena Andersson har länge efterfrågat en skattereform som är blocköverskridande. 

Men alliansen har inte visat ett intresse och hon hoppas att tillfälle kan uppstå längre fram. 

Vad gäller samarbetet i höst, om S får bilda regering med MP, kan det leda till stora diskussioner om svensk infrastruktur. När Magdalena Andersson får frågan om vad hon helst kompromissar om: Jas, två kärnkraftsreaktorer, Bromma Flygplats eller Förbifart Stockholm, svarar hon att hon vill ha - allt. 

– Man kan inte ställa sådana ultimatum i en fråga. Vi går till val på vår egen politik.