Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt om hemligheterna från årets Almedalen

Statsminister Fredrik Reinfeldt behöll lugnet, trots att han blev attackerad på scen.
Foto: Sven Lindwall
Özz Nûjen drog 6 000 åskådare samtidigt som Jimmie Åkesson talade.
Carl Bildt var självklart i Almedalen.
Sofia Hellqvist var på plats för att knyta kontakter för välgörenhetsorganisationen Project Playground.
Foto: Sven Lindwall
Sven Otto Littorin vill inte prata om det som hände 2010: "Det har hänt så otroligt mycket sedan dess".
Foto: Sven Lindwall
Källor hävdar att Mona Sahlin är högaktuell för en ministercomeback.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Efter Expressens avslöjande om vilka som blir ministrar i en eventuell rödgrön regering säger Stefan Löfven surt: "Det är jag som utser ministrarna. Efter valet."
1 / 8

De kom, de sågs - och de pratade.

De hyllade, attackerade - och kom med utspel.

De sjöng, de dansade - och drack rosévin.

De skrev, gjorde tv-program - och twittrade.

Partiledare, ministrar, direktörer, mediechefer, lobbyister, PR-konsulter, debattörer, experter, journalister - och några mångmiljardärer.

Samtidigt 30 000 samhällsintresserade besökare från organisationer, myndigheter, företag och politiska partier. Totalt 3 513 evenemang under åtta dagar. 250 poliser. 100 livvakter. Och 10 nazister.

Välkomna till Almedalen 2014.

---Söndag 29 juni ---

- Du vet mer om nästa regering än vad jag vet, säger Stefan Löfven i frukostmatsalen på Hotel Wisby. Han har just läst min artikel i Expressen, om tänkbara ministrar i en rödgrön regering.

Källor i partiet hävdar att den tidigare partiledaren Mona Sahlin är högaktuell för en ministercomeback och själv har hon via sms svarat:

"Inga kommentarer."

Stefan Löfven dementerar inte men konstaterar surt:

- Det är jag som utser ministrarna. Efter valet.

Samtidigt börjar Mona Sahlins telefon ringa. Partikamrater - men också andra - vill gratulera och välkomna henne tillbaka till rikspolitiken.

- Om jag har fått många reaktioner? Ja, om du bara visste...

Kalle Anka har förvandlat alla partiledare och undertecknad till seriefigurer. Och det är också en snackis denna första dag.

Göran Hägglunds stabschef Johan Ingerö sitter på färjan till Visby tillsammans med partiledaren när jag ringer och vill ha en nyhet ur talet som han ska hålla i morgon.

Det blåser kallt och regnar när Hägglund anländer med livvaktsbil till Strand Hotel. Med slitna jeans och uppknäppt skjorta konstaterar han att det känns bra att vara tillbaka på ön och går sedan till attack när det gäller Nato.

Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven är ansvarslösa när de inte vill utreda Nato-medlemskap, hävdar KD-ledaren.

På väg mot Skandias trädgård - där jag varje kväll leder Expressens direktsända Eftersnack springer jag på Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist, alltid lika glad och positiv. Oavsett väder.

Mångmiljardären Peter Vesterbacka mannen bakom megasuccén Angry Birds är på plats i trädgården och vi bestämmer snabbt att han ska vara med i morgondagens panel.

- Svenska politiker är roligare än finska, konstaterar han.

En annan mångmiljardär, hotellmagnaten Petter Stordalen, är på plats för att analysera S-ledaren Stefan Löfvens tal. Det blir en hyllning och ett konstaterande:

- Löfven är Sveriges nästa statsminister.

Men efter programmet konstaterar Stordalen att han inte själv är socialdemokrat.

- Jag är kapitalist.

Cecilia Stegö Chilò var kulturminister i tio dagar i oktober 2006. Men svart städhjälp och obetald tv-licens tvingade bort henne.

Vid mitt stambord på Donners brunn konstaterar hon:

- Jag är glad för att jag inte är en del av den stora bubblan här. Det är skönt att lämna den.

Några bord bort sitter ordföranden för Svenskt näringsliv, företagsledaren Jens Spendrup, och äter middag med hustrun Mia. Spendrup vill tacka för senast, då han gästade Expressens politikmagasin i tv, Bar & Politik, och säger att han gärna kommer tillbaka.

Plötsligt går strömmen på Donners brunn. Och det blir becksvart. I 40 sekunder.

Ingen vet varför.

Över staketet ser jag SVT:s programledare Janne Josefsson komma gående med kärleken Helena Bergman. När han ser kollegan, Debattprogramledaren Axel Gordh Humlesjö, skriker han så det hörs över hela Donners plats:

- Hallå där, Asshole.

När utrikesminister Carl Bildt läser om detta på Twitter reagerar han snabbt:

"Så trevligt. Civiliserad umgängeston. Eller..."

Men det finns en förklaring. När SVT-duon spelade in ett reportage i USA mötte de en kvinna som inte kunde uttala Axel Gordh-Humlesjös namn. I stället blev det kort och gott "asshole" och sedan dess har han fått heta det.

Festfixaren Johan Petré och mannen som uppfann rosévinsminglen i Almedalen, Fredrik "Feffe" Andersson, hälsar gästerna välkomna till landshövdingen Cecilia Schelin Seidegårds invigningsfest på Strands veranda.

Programledaren Hasse Aro konstaterar att det är osäkert om han kan ta sig hem med bilen.

- Färjorna är fulla.

Vid 23.30 kommer Stefan Löfven fram. Han har stått en bit bort och skvallrat med partikamraten Mats Hulth, tidigare finansborgarråd i Stockholm, och är på bra humör. När jag höjer mobilkameran svarar S-ledaren genom att leta efter sin telefon och säger:

- Jag tror att jag ska ta en bild också...

En timme senare sitter valgeneralen Jan Larsson i baren i Vinterträdgården tillsammans med Anneli Toresson, en gång i tiden talskrivare hos statsminister Göran Persson.

De konstaterar, apropå min artikel om tänkbara ministerkandidater, att alla spekulationer om vem eller vilka som blir ministrar i en rödgrön regering är bra för Stefan Löfven och partiet.

- Spekulera mera, är slutsatsen.

---Måndag 30 juni ---

- Det är kul att vara tillbaka, säger Sven Otto Littorin.

Det har gått fyra år sedan den dåvarande arbetsmarknadsministern avgick på en dramatisk presskonferens på Hotel Wisby en tidig morgon.

Statsministern vill inte längre kännas vid sin gamla vän och kollega.

Sven Otto Littorin är i Almedalen i 40 timmar och har just lurats att bli engagerad i ett nytt parti Entreprenörspartiet. Den som med kluriga frågor lurat honom är Sydsvenskans Thomas Frostberg, en gång i tiden reporter på den nu nedlagda tidningen Värnpliktsnytt.

Littorin har flera gånger valt att tala ut hos just honom.

Men nu är han glad över att inte vara i rampljuset och han vill inte längre prata om det som hände 2010.

- Det har hänt så otroligt mycket sedan dess. Jag har flyttat till London, flyttat hem igen och bor nu i Skåne, säger han.

Visbyprofilen Tommy Wahlgren har en idé inför nästa års Almedalen. Han föreslår att vi tillsammans ska boka upp Almedalsscenen flera dagar i följd innan veckan drar i gång.

- Då kan ju inte nazisterna göra det.

Entreprenören Johan Stäel von Holstein kommer till valstugan och visar upp sin nya app.

- Den är fantastisk. Man kan göra egna valaffischer med några knapptryck och sedan posta i sina sociala medier.

Stefan Löfven kramar Expressen-getingen vid Expressens valstuga och kliver upp på scen. Det har blivit dags för den första av nio partiledarutfrågningar.

Han är på bra humör och skämtar om både det ena och det andra. Och ger samtidigt klart besked om att Socialdemokraterna inte tänker stänga Bromma flygplats.

Han ser fram emot att tala på Almedalsscenen, säger han.

Ingen i Moderaternas partiledning vet att jag vet. Men dokumenten som jag fått tillgång till avslöjar delar av jätteutspelet som alliansens ledare planerar:

En mångmiljardsatsning som ska leda till 100 000 nya bostäder och flera nya tunnelbanestationer i Stockholm, bland annat. Alliansens partiledare ska presentera jättepaketet på en presskonferens på onsdag. Inget har läckt ut. Tror de.

Vid valstugan kommer Gotlandsentreprenören Pigge Werkelin, som 2004 blev rikskänd när han förlorade både hustru och barn i tsunamin under semesterresan till Thailand, fram och vill ursäkta det faktum att han sålt biljetter till en båt som nu är fast i Grekland.

- Det är inte jag som har gjort något fel. Men jag kan förstå att många människor är arga, säger han.

På väg mot Skandias trädgård och kvällens Eftersnack krockar jag med krögaren och vinkännaren Carl Jan Granqvist som är på strålande humör. I väntan på Jonas Sjöstedts tal möter jag bland andra Malou von Sivers, DN:s chefredaktör Peter Wolodarski och kommunstyrelsens ordförande på Ekerö, Peter Carpelan (M).

Den senare berättar att han lämnar det uppdraget vid årsskiftet.

- Jag hoppas hitta ett nytt jobb i näringslivet, avslöjar han.

Skandiavärdinnan Ida Karlbom, som bland annat ansvarar för den heta gästlistan, berättar om all motion hon fått i Almedalen. Tidigt varje morgon har hon, Skandias Almedalsgeneral Patrik Hesselius och varumärkeschefen Sven Ljungberg under ledning av naprapaten Sotiris Danos sprungit i Visby.

I Eftersnack säger ordföranden för Kristdemokraternas ungdomsförbund, Sara Skyttedal, att alliansen måste förändras om de borgerliga vinner valet i höst.

- Moderaterna har för mycket makt.

Partisekreteraren Acko Ankarberg-Johansson håller inte med.

När jag kommer till Donners brunn sitter två personer redan där: Mona Sahlins tidigare stabschef Stefan Stern och Expressenkollegan K-G Bergström.

Bergström berättar anekdoter och har just konstaterat att Socialdemokraternas toppnamn i EU, Marita Ulvskog, för många år sedan arbetade som "riktig journalist" och bevakade nyhetshändelser. Det är en överraskning för Stefan Stern som i stället berättar om hur det var i Almedalen i slutet av 1980-talet.

- Då fanns det bara två seminarier under hela veckan. Och Ingvar Carlsson vägrade tala från Almedalsscenen.

Strax efter klockan 22 anländer tidigare ministern och landshövdingen, Bo Könberg (FP) till Donners brunn. Samtidigt blir K-G Bergström irriterad på PR-konsulten Elias Wästberg, son till Expressens förra chefredaktör Olle Wästberg, som pratar oavbrutet om sig själv.

- Kan du inte hålla tyst? frågar K-G Bergström.

Svaret är enkelt. Nej, det kan han inte.

Några bord bort, under tak, sitter Resumés chefredaktör Claes de Faire och äter traditionsenlig skvallermiddag med vännerna Jenny och Niklas Strömstedt.

De skvallrar bland annat om det faktum att Gotlands landshövding Cecilia Schelin Seidegård på allvar trott att chefredaktören är son till programledaren och artisten.

- Pinsamt. Så ung ser jag väl ändå inte ut, konstaterar Claes de Faire.

Vid 23-tiden anländer styrelseordföranden i Swedbank och Kooperativa Förbundet, Anders Sundström, till Donners brunn. Han har Coops kokbok under armen och vinkar till mitt bord, med orden:

- Hörrni, ungdomar!

På Almedalsscenen har Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund under kvällen talat bland annat om Natomedlemskap och nu kommer hans stabschef Johan Ingerö till bordet.

- Det tog lite tid. Jag var tvungen att debriefa efter talet, konstaterar han och alla börjar gapskratta.

Strax efter midnatt möter jag Bonnierdirektören Gunilla Herlitz som konstaterar att superentreprenören Petter Stordalen "verkar galen".

- Men han är samtidigt väldigt underhållande. Och hans hustru är fantastisk.

Herlitz passar också på att berömma kollegan och politiska kommentatorn K-G Bergström för hans stringenta och välformulerade analyser i Eftersnack, direkt efter partiledartalen.

Jag får höra att Moderaterna inför onsdagens DJ Battle på Kallbadhuset krävt förbud mot kändisar på scen. Detta efter fjolårets gästframträdande av Niklas Strömstedt när S tävlade.

Inne i Vinterträdgården på Hotel Wisby sitter en medarbetare till förra näringsministern Maud Olofsson, i dag styrelseordförande för besöksnäringens branschorganisation Visita. Han berättar att Maud Olofsson är beredd att attackera Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson, när som helst.

- Ring om du vill ha en attack, säger han.

Bara några meter bort står Socialdemokraternas valgeneral Jan Larsson men han hör inte vad som sägs.

---Tisdagen 1 juli ---

- Vad du vet mycket om allting då, fräser infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M). Hon har läst Expressen och sett avslöjandet om infrastrukturpaketet som partiledarna ska presentera först i morgon.

Det är upprörd stämning i alliansen och Moderaternas partisekreterare Kent Persson ger sig, enligt flera källor, ut på jakt för att ta reda på hur informationen nått Expressen. Detta dementerar Persson själv senare, dock.

Tidigare skolministern Ibrahim Baylan kommer förbi Expressens valstuga och berättar med ett skratt att lärare just buat ut utbildningsminister Jan Björklund på ett seminarium där han också deltog i panelen. Gustav Fridolin lovade samtidigt höjda lärarlöner och fick applåder.

I Vinterträdgården på Hotel Wisby springer jag på den världsberömde naturfotografen Mattias Klum och en stund senare möter jag Anders Jörle, tidigare presschef på utrikesdepartementet och en av Carl Bildts närmaste medarbetare.

- Det är första gången jag är i Almedalen. Det är fantastiskt, säger han.

- Allting finns ju här. Kristdemokraterna, Frälsningsarmén och smala seminarier om allt.

Programledaren Alexandra Pascalidou stannar till vid valstugan och vill ha kaffe. Hon låter sig också fotograferas.

Strax efter klockan elva kommer Mona Sahlin förbi. Hon har just besökt Expos seminarium och berättar att det varit nazister i lokalen där.

- De hade hamnat fel, om man säger så.

Överbefälhavaren Sverker Göranson, som varje år brukar komma med stora utspel inför Almedalen, har i år hållit en låg profil. Men när jag möter honom på väg mot Kallbadhuset och frågar hur veckan varit konstaterar han:

- Vi går från den enda framgången till den andra.

Möjligen ska det uttalandet kopplas till det faktum att Sverker Göransons förordnande går ut i mars 2015.

Vid bord 15 på O´Learys sitter Unibetgrundaren Anders Ström. Veckans hårdast arbetande miljardär, i konkurrens med Hotel Wisbys ägare Petter Stordalen, har hyrt in programledaren Lennart Ekdal som moderator.

När SD-ledaren Jimmie Åkesson kliver upp på Almedalsscenen gör komikern Özz Nûjen detsamma på Gutavallen. Den senare drar årets största publik under Almedalsveckan. Inte mindre än 6 000 personer kommer för att höra honom tala om främlingsfientlighet och rasism. Strax över 2 000 lyssnar på Åkesson.

På Donners brunn lämnar hovmästaren över ett brev som är adresserat till mitt bord. Innehållet: en pärlplatta.

Partisekreteraren Kent Persson, som hela dagen varit upprörd över Expressens avslöjande, smyger ändå fram till mitt bord vid 23-tiden och undrar om det kommer någon opinionsmätning från Demoskop i veckan. Sedan lägger han till:

- Fast det går ju inte att lita på opinionsmätningar.

I Expressens Almedalstidning har han hamnat på min lista som en av de heta politikerna den här dagen.

- I morgon ser jag till så att dagens Expressen finns på hela hotellet, skämtar han.

Jag får veta att astronauten Christer Fuglesang blivit stoppad i dörren till innestället Surfers i Visby och skickar ett sms till honom.

Fuglesang svarar snabbt:

"Det enda jag kan säga är att det är olustigt att bli anklagad för att vara onykter (och bli orättvist behandlad i kön men tyvärr händer det väl många)"

- Inga kommentarer, svarar vaktchefen på Surfers.

---Onsdagen 2 juli ---

- Vill man vinna val får man gå upp tidigt. Det kan svänga fort, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson när han tittar in i hotellets frukostmatsal för andra gången.

Sveriges televisions avgående vd Eva Hamilton kommer förbi valstugan och hälsar. Och några minuter senare möter jag utrikesminister Carl Bildt.

Efter tidigare succéer på DJ Battle-scenen i Visby är den självklara frågan: kommer han att gå upp på scen i kväll igen?

- Det gör jag, om jag får feeling, svarar Bildt, som en timme senare står och skämtar om Stefan Löfven med IT-och energiminister Anna-Karin Hatt och tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn.

Adelsohn, som på kvällen ska vara med i Expressens Eftersnack, tror sig redan nu veta hur det går i valet i höst.

- Alliansen minskar och de rödgröna ökar. Det är självklart. Men det är ändå inte säkert att det blir maktskifte.

Av oklar anledning börjar han sedan berätta om sina inköp av plastflaskor med sprit. Han köper dem varje gång han besöker svärföräldrarna, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths föräldrar, utanför Palma på Mallorca.

- Det är både gin och konjak. Det som är så bra med de här flaskorna är att de inte går sönder när man stoppar ner dem i bagaget. Och så är det billigt också.

Just då ringer hans mobiltelefon. Det är kulturministern som undrar vad han gör.

När Adelsohn reser sig upp kommer tidigare arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund och sätter sig. Han är på Gotland tillsammans med sin fru och bor hemma hos dottern utanför Visby.

Börje Hörnlund kallar sig inte längre centerpartist och sågar både den ena och den andre.

- Annie Lööf är nyliberal och det är inte jag, säger han och fortsätter:

- Carl Bildt skulle vara en mycket bättre statsminister än den vi har nu.

Vid 15-tiden möter jag kvinnan som senare i veckan ska utses till "Hetast i Almedalen" ärkebiskop Antje Jackelén. Efter tidigare dialoger på twitter vill hon träffas i verkligheten.

- Jag möter fortfarande en förälskelse när jag träffar människor här. Många är glada över att jag valdes. Men jag är medveten om att det kommer att gå över, säger hon.

När jag kommer till Skandias trädgård inför kvällens direktsändning möts jag av en blivande prinsessa bland andra. prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist är där för att lyssna på mina gäster Filippa Reinfeldt, Gudrun Schyman, Inga-Britt Ahlenius, Linda Nyberg, Alexandra Pascalidou och Tove Lifvendahl.

I vimlet ser jag också Expressens chefredaktör Thomas Mattsson, BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström och PR-konsulten Christer Lidman.

En timme innan sändning dör strömmen i flera hus på gatan och i Expressens OB-buss. Det blir därför ett Eftersnack exklusivt för prinsessan och övriga gäster.

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen, som varit i Visby till nu tillsammans med hustrun Gunhild Stordalen, bjuder in till fint mingel på Hotel Wisby.

- Det har varit en fantastisk vecka, så roligt, säger han och vinkar adjö.

På Kallbadhuset är det dags för årets DJ Battle, den största och bästa festen av dem alla.

Första matchen står mellan TV4-laget, som består av dansanta och uppklädda programledaren Steffo Törnqvist och vd Casten Almqvist, och SVT-laget med schlagergeneralen Christer Björkman och avgående vd Eva Hamilton - som dansar barfota i slitna jeans.

SVT vinner orättvist.

Andra matchen är hetare. Den står mellan regeringen och oppositionen.

Och för första gången på fyra år lyckas regeringen ta hem bucklan efter en gedigen dansinsats av både utrikesministern och justitieministern.

Carin Jämtin, Mikael Damberg, Mona Sahlin, Ibrahim Baylan och Åsa Romson är slagna hjältar när pokalen ska delas ut av Mathias Kallio på Talentum.

I baren hjälper Alexander Bard sina kamrater att snabbt få VIP-drinkar.

När klockan är kvart i tolv kommer plötsligt Mona Sahlin till mitt bord på Kallis. Hon lutar sig fram och viskar:

- Vet du vart Carl Bildt tog vägen? Jag letar efter honom.

---Torsdagen 3 juli ---

- Du ser fräsch ut fortfarande, säger Thomas Östros när han dyker upp vid mitt bord i Vinterträdgården på Hotel Wisby.

Sveriges Television försöker få mig att delta i en frågesport om politik och lockar med vinsten, två VIP-platser till "Allsång på Skansen". Men jag måste tyvärr tacka nej på grund av seminarium och partiledarutfrågningar.

Utanför Expressens valstuga dyker gårdagens DJ Battle-vinnare Eva Hamilton upp. I handen håller hon den enorma pokalen.

- Jag måste lämna tillbaka denna, men jag vet inte var jag hittar Dagens Medias (arrangören av DJ Battle, red anm) tält, säger hon.

På väg därifrån möter jag hennes motståndare Steffo Törnqvist.

- Fan, vad du ser pigg ut, säger han.

Och jag inser att det sägs mycket i Almedalen som inte är sant.

Ungefär samtidigt förlorar min tenniskunnige kollega K-G Bergström en match med 6-1 mot Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg.

Carl Bildt och Anna-Karin Hatt har på regeringssammanträdet noterat att de är med på min heta lista, enligt pressekreteraren Jonas Johansson.

- De känner sig heta, det kan jag bekräfta, säger han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är på strålande humör när han kommer till Expressens valstuga för partiledarutfrågning några timmar innan han ska upp på scen i Almedalen.

På frågan om vem han helst åker till en öde ö med Jonas Sjöstedt eller Gudrun Schyman blir svaret:

- Är det inte bättre att vi skickar dom två till en öde ö?

Det ryktas att ordföranden för Kristdemokratisk ungdom, Sara Skyttedal, fått hjälpas ut av en vakt från efterfesten kvällen innan men när jag ringer henne visar det sig att hon tappat bort handväskan och fått hjälp med att hitta den.

I valstugan möter jag trevliga författarinnan Viveca Sten, "mamma" till "Morden i Sandhamn", som älskar Almedalsveckan.

När jag kommer till scenen för Eftersnack står kungafamiljens tidigare informationschef Elisabeth Tarras-Wahlberg där tillsammans med Helene Hedqvist, vd för Retorikstudion. I publikhavet ser jag också vice ordföranden i konstitutionsutskottet, Per Bill (M) och tidigare S-ministrarna Thomas Östros och Ibrahim Baylan.

I programmet deltar EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt och i publiken finns hennes make. Panelen består av Alexander Bard, Maria Wetterstrand, Ulrika Schenström och Ulf Adelsohn och de är fantastiskt roliga tillsammans.

På Almedalsscenen attackeras statsministern av nakna kvinnor från protestgruppen Femen. Fyra kvinnor grips. Och Fredrik Reinfeldt konstaterar lugnt.

- Yttrandefrihet kan se lite olika ut.

När Expressens Eftersnack är slut försöker Carl Bildt dra med sig hustrun:

- Kom nu, Anna Maria, nu avgår vi.

På Donners brunn konstaterar Resumés chefredaktör Claes de Faire att det är för många mobiltelefoner, läsplattor och datorer i Almedalen.

- Vi måste umgås mer analogt. Stäng ner era skärmar, uppmanar han.

Men ingen lyssnar.

---Fredagen 4 juli ---

- Nu blir det tio dagar ledigt, om inte Putin ställer till med något igen, säger Carl Bildt - och lämnar Hotel Wisby.

Lediga dagar och möten med vänner i London, Kroatien och Italien står på programmet, bland annat.

Klockan 16 ska Mona Sahlin delta i ett seminarium som arrangeras av Dagens Samhälle - men hon dyker inte upp. Jag frågar via sms om hon missat - och får snabbt svar:

"Ja. Missade. Så ledsen!!!!"

"Moms-Mats" Eriksson, som utsågs till årets lobbyist 2011, har hela veckan sålt Panini i en egen kiosk vid Kallbadhuset.

- Efter det här åker jag till dansbandsveckan i Malung, berättar han.

I landshövdingens trädgård firar USA:s ambassadör Mark Brzezinski och hustrun Natalia USA:s nationaldag. Minglet är utan jämförelse det häftigaste och största under veckan. Bland gästerna finns flera ministrar, talmannen och en rad näringslivstoppar, generaldirektörer och ambassadörer.

Natalia Brzezinski tackar personligen för de instagrambilder som postas.

Jag skickar sms till språkröret Gustav Fridolin, som alltid brukar vara snabb på att svara, och frågar hur han ser på det faktum att en av Femenaktivisterna som attackerade statsministern i Almedalen är riksdagsledamot för Miljöpartiet. Men den här gången svarar han inte.

Sveriges Televisions politiska kommentator Mats Knutson och hans hustru Lottie Knutson, kommunikationsdirektör på Fritidsresor, berättar att han nu går på tre veckors semester.

- När jag är tillbaka väntar förberedelser inför den stora partiledardebatten, säger han, och berättar att det blir en traditionell tv-sändning.

- Vi håller fast vid det gamla nu när alla ni andra är så moderna.

Komikern Özz Nûjen, TV4-journalisten Anders Pihlblad, LUF-ordföranden Linda Nordlund och journalisten Lotta Gröning deltar i kvällens Eftersnack. Det konstateras att den som dragit störst publik på ett enskilt evenemang under veckan är "statsministerwannaben" Özz Nûjen.

Efter sändningen står ett omaka par kvar nedanför scen. Moderaternas riksdagsledamot Sofia Arkelsten och S-debattören Daniel Suhonen. För 20 år sedan satt de samma nämnd i Stockholm och de har varit vänner sedan dess.

På Strands veranda firar Moderaternas pressavdelning att Almedalsveckan snart är över. Där sitter bland andra presschefen Anna-Charlotta Johansson, kommunikationschefen Per Nilsson och pressekreteraren Bodil Sidén.

Vid ett annat bord äter samtidigt miljöminister Lena Ek middag - och i baren står journalisten Katerina Janouch.

Strax efter middag kommer programledaren för SVT:s "Veckans brott", Camilla Kvartoft, till Donners brunn. Hon hävdar att den roligaste och bästa intervjun gjordes på Expressens scen.

På en efterfest i det gamla Sparbankshuset i centrala Visby - som är tomt och renoveras - luktar det nymålat. Här finns en liten bar - med rosévin och flasköl. Rockartisten Pugh Rogefeldt river av några låtar till allas förtjusning. Ministrar och opposition dansar loss på den hemliga efterfesten.

---Lördag 5 juli ---

- Hon är häftig, men hon är inte riktigt klok, säger Folkpartiets EU-parlamentariker Marit Paulsen när jag möter henne i Vinterträdgården på Hotel Wisby.

Den hon talar om är Feministiskt initiativs Gudrun Schyman.

- Jag är så trött på dessa ensidiga feminister, fortsätter Paulsen.

På Kallbadhuset firar samtidigt Centerpartiets riksdagsledamot Johan Hedin att han toppar den heta listan i Expressens sista Almedalstidning - och gratuleras av Moderata ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe:

- Fan, är du hetast på Kallis eller? frågar han - och lämnar sen ön, trots att Centerpartiets Annie Lööf ännu inte talat.

Den lättsamma "snyggastlistan toppas av mäktiga paret Stordalen som redan planerar att vara på plats igen om ett år. Plötsligt står Folkpartiledaren bakom ryggen på mig i Vinterträdgården.

- Du din stackare måste vara kvar. Men nu åker jag hem, säger han med ett stort leende på läpparna.

Nu blir det semester?

- Japp, i tre veckor. Trevlig sommar.

Jag säger detsamma.

---

Så skulle Almedalen 2014 kunna sammanfattas. Men det vore bara en del av sanningen.

Förra lördagen var himlen över Gotland mörk. Som om någon där uppe protesterade.

Poliser överallt. Avspärrningsband. Och hundratals motdemonstranter.

Klockan sju ringde kyrkans klockor för att varna för fara. På dagen hundra år efter händelsen som blev startskottet till första världskriget. 75 år efter andra världskriget då sex miljoner judar mördades av nazister i Förintelsen.

Denna lördag stod tio förskrämda nazister vid den scen som riksdagens åtta partiledare senare skulle stå på.

Den skammen ska vi också minnas.