Asylstafettens deltagare gick förra året till fots från Malmö till Stockholm. I år valde arrangörerna att lägga om marschen mot Oskarshamn och ta färjan till maktens tillfälliga centrum i Visby.
– Vi har gått längs motorvägar, i Skånes platta landskap, i Smålands skogar, och vi har fått mat och husrum av Svenska kyrkan och Stadsmissionen, säger Alireza Ahmadi, sekreterare i Ensamkommandes förbund, som deltog i Asylstafetten.
Tvingas bli papperslösa
Med hjälp av aktivister i Asylstafetten, som inte har några talespersoner utan vill låta de papperslösas röster höras, får Expressen tala med en asylsökande.
– Det var en bra marsch, vi kom fram precis i tid till Almedalsveckan. Vi gick dit för att visa politikerna att de gör fel. Deras beslut tvingas oss att bli papperslösa, säger Davud Mohamadi, som har fått avslag på sin ansökan om asyl.
Alireza Ahmadi vill stoppa vad han kallar massavvisningar och stänga ner flyktingförvaren.
– De är fängelser. Man ska inte behöva hamna i fängelse bara för att man är flykting, säger han.
"Godtyckliga beslut"
Alireza Ahmadi flydde från krigets Afghanistan, och efter 17 månader i Sverige använder han nu sin röst för att hjälpa andra. I Almedalen har han träffat flera partiledare, bland andra Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C).
– Migrationsverket tar godtyckliga beslut. Det är den enda myndigheten med omvänd bevisbörda. De kräver orimliga bevis i en muntlig intervju. När man hämtar bevis från Afghanistan säger de "vet du vad, det är så mycket korruption där så vi kan inte acceptera de dokumenten".
Nu vill han göra politisk karriär och siktar riksdagen i valet 2018, men kan inte riktigt välja parti.
– Jag är med i Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, båda är viktiga för att motverka högerextremismen just nu.
"Påtaglig rasism"
Rasismen var påtaglig i Almedalen, menar Asylstafettens deltagare.
– En del rasister har kommit fram och skrikit "vad gör ni här, stick hem!". Jag blev chockad när Svenskarnas parti fick tala på Stora scenen. Det är en normalisering av rasismen som gör mig orolig, säger Alireza Ahmadi.