Alireza Ahmadi deltog i Asylstafetten. Nu vill han bli politiker.Alireza Ahmadi deltog i Asylstafetten. Nu vill han bli politiker.
Alireza Ahmadi deltog i Asylstafetten. Nu vill han bli politiker.
I två veckor gick han 35 mil till fots tillsammans med ett 30-tal andra aktivister. Foto: Tomas Bengtsson / TtI två veckor gick han 35 mil till fots tillsammans med ett 30-tal andra aktivister. Foto: Tomas Bengtsson / Tt
I två veckor gick han 35 mil till fots tillsammans med ett 30-tal andra aktivister. Foto: Tomas Bengtsson / Tt

Alireza Ahmadi gick 35 mil – för politiken

Publicerad

Alireza Ahmadi pustar ut efter en intensiv period. I två veckor gick han nästan 35 mil till fots under Asylstafetten - för att sedan medverka på politikerveckan i Almedalen.

– Vi gör det för att få en humanare flyktingpolitik, säger Alireza Ahmadi, sekreterare i Ensamkommandes förbund.

Asylstafettens deltagare gick förra året till fots från Malmö till Stockholm. I år valde arrangörerna att lägga om marschen mot Oskarshamn och ta färjan till maktens tillfälliga centrum i Visby.

– Vi har gått längs motorvägar, i Skånes platta landskap, i Smålands skogar, och vi har fått mat och husrum av Svenska kyrkan och Stadsmissionen, säger Alireza Ahmadi, sekreterare i Ensamkommandes förbund, som deltog i Asylstafetten.

Tvingas bli papperslösa

Med hjälp av aktivister i Asylstafetten, som inte har några talespersoner utan vill låta de papperslösas röster höras, får Expressen tala med en asylsökande.

– Det var en bra marsch, vi kom fram precis i tid till Almedalsveckan. Vi gick dit för att visa politikerna att de gör fel. Deras beslut tvingas oss att bli papperslösa, säger Davud Mohamadi, som har fått avslag på sin ansökan om asyl.

Alireza Ahmadi vill stoppa vad han kallar massavvisningar och stänga ner flyktingförvaren.

– De är fängelser. Man ska inte behöva hamna i fängelse bara för att man är flykting, säger han.

"Godtyckliga beslut"

Alireza Ahmadi flydde från krigets Afghanistan, och efter 17 månader i Sverige använder han nu sin röst för att hjälpa andra. I Almedalen har han träffat flera partiledare, bland andra Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C).

– Migrationsverket tar godtyckliga beslut. Det är den enda myndigheten med omvänd bevisbörda. De kräver orimliga bevis i en muntlig intervju. När man hämtar bevis från Afghanistan säger de "vet du vad, det är så mycket korruption där så vi kan inte acceptera de dokumenten".

Nu vill han göra politisk karriär och siktar riksdagen i valet 2018, men kan inte riktigt välja parti.

– Jag är med i Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, båda är viktiga för att motverka högerextremismen just nu.

"Påtaglig rasism"

Rasismen var påtaglig i Almedalen, menar Asylstafettens deltagare.

– En del rasister har kommit fram och skrikit "vad gör ni här, stick hem!". Jag blev chockad när Svenskarnas parti fick tala på Stora scenen. Det är en normalisering av rasismen som gör mig orolig, säger Alireza Ahmadi.

Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt