Högst upp visas de ämnen som är bäst representerade i Almedalen, respektive de som är viktigast för väljarna just nu, enligt Novus. Mest överrepresenterade är mediefrågorna, och mest underrepresenterade äldrefrågor, enligt den jämförelsen.

Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Äldrevården är lågt prioriterad i Almedalen

Publicerad

Äldrevården är en av väljarnas fem viktigaste frågor.

Men frågan är lågprioriterad i Almedalen.

Det visar Expressens sammanställning över vilka ämnen som är hetast - och kallast i Almedalsprogrammet.

- Det här är jättebekymmersamt eftersom äldre utgör ungefär 25 procent av väljarkåren i höstens val, säger Johanna Hållén, press- och hållbarhetschef på PRO.

Expressen har jämfört Almedalens hetaste frågor med vilka frågor väljarna prioriterar inför valet genom titta på fördelningen av ämneskategorier i Almedalsprogrammet.

Av 28 kategorier hamnar äldrefrågorna först på 23:e plats med bara 36 programpunkter. I topp ligger sjukvården, en av väljarnas toppfrågor.

Karin Lindvall, koordinator Almedalsveckan, menar att man ska ta en del av siffrorna med en nypa salt och att äldrefrågor lika gärna kan hamna under kategorin vård och omsorg.

- Äldrefrågorna har aldrig varit stora i Almedalen. De är inte så stora i samhället heller, det är frågor som får slå sig framåt. Man kan fråga sig varför. Det som människor tycker är intressant men som politiker sällan talar om, säger hon.

Men när Expressen går igenom punkterna under vård och omsorg är det bara en mindre del som handlar om äldre.

"Jättebekymmersamt"

Johanna Hållén, press- och hållbarhetschef på PRO, är inte förvånad över siffrorna.

- Det här är precis likadant som det varit tidigare år. Det här är jättebekymmersamt eftersom att äldre utgör ungefär 25 procent av väljarkåren i höstens val. De frågor som rör äldre lyser verkligen med sin frånvaro i den politiska debatten, säger hon.

Barn- och äldreminister Maria Larsson, (KD), hade gärna sett fler seminarier med fokus på äldrefrågor under Almedalsveckan.

"Särskilt eftersom svensk äldreomsorg är riktigt bra. Sverige lägger näst efter Nederländerna mest resurser på äldreomsorg. OECD lyfter fram Sverige som ett föredöme för andra länder att ta efter när det gäller äldreomsorg", säger Larsson i en skriftlig kommentar till Expressen.

Socialdepartementet har tidigare år anordnat seminarier i äldrefrågan men inte i år. Däremot medverkar ministern i sex seminarier om äldrefrågor.

Journalistik får mycket utrymme

På tredje plats och en av de frågor som får mest utrymme finns kategorin Media/journalistik - trots att den inte finns med vare sig i SOM-institutets eller Novus tio i topp-lista på de viktigaste frågorna.

- Jag ser det som en yttring för att det är mycket medier på plats, de finns inte bara där för att rapportera. Ni har en annan roll än ni haft tidigare och det påverkar de här strukturerna, säger Karin Lindvall.

Precis som tidigare år hamnar sysselsättning högt upp på listan - en placering som stämmer väl överens med folkets när det gäller de viktigaste valfrågorna. En fråga som avancerat uppåt i år är utbildning - en följd av Pisarapporten.

Ekonomi som normalt är stort under valår, enligt Karin Lindvall, är inte alls lika hett i år.

- Det är en fråga som Moderaterna drivit mycket och den är inte så intressant i valrörelsen eftersom det är en gammal fråga.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt