Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansens väljare tror på förlust i valet

Foto: Lisa Mattisson

Alliansens katastrofsiffror slår alla rekord.

De borgerliga ligger 14 procent efter de rödgröna - och om Fi räknas in är gapet nästan 18 procent, skriver DN.

Stefan Löfven blir Sveriges näste statsminister, om också senaste opinionsmätningen stämmer. Allianspartierna går mot en brakförlust och de borgerliga har inte haft så dåliga siffror sedan DN/Ipso inledde sina mätningar 1979, skriver Dagens Nyheter.

Har tappat en miljon väljare

Mätningen understryker den klara tendens som alla opinionsundersökningar har visat under lång tid.

- Alliansen har tappat en miljon väljare sedan valet, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN.

Enligt junimätningen får alliansen 35,6 procent av väljarna medan de rödgröna får 49,8 procent. Och om man plussar på de 3,7 procent Feministiskt initiativ får blir resultatet för allianspartierna ännu värre.

Det är mindre än tre månader kvar till valet och pessimismen breder ut sig bland borgerliga väljare. Nästan sex av tio alliansväljare, 58 procent, tror att Stefan Löfven blir näste statsminister. För ett år sedan var motsvarande siffra bara 32 procent.

Borgerliga väljare tror på Löfven

Och bara 32 procent av de borgerliga väljarna tror att Fredrik Reinfeldt och hans allians vinner valet. För ett år sedan var optimisterna 58 procent, enligt Ipso.

- Ett sådant stämningsläge, en sådan pessimism inför valet innebär svårigheter att få människor att engagera sig i valkampanjen och att motivera valarbetarna att göra sitt yttersta, säger David Ahlin till DN.

Moderaterna rasar mest - med 2,1 procentenheter till 20,5 procent. Det är den sämsta siffran sedan Fredrik Reinfeldt blev partiledare. Socialdemokraterna ligger kvar på drygt 31 procent, men det är fortfarande långt kvar till målet 35 procent.