Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Alliansen vill regera med stöd av SD"

I veckan har S-ledaren Stefan Löfven pressats på frågan om regeringsbildning.

På torsdagen gick han till angrepp mot alliansen:

– Alliansen säger i praktiken att de vill regera med stöd av Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven efter en pressträff i riksdagen.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han är beredd att samarbeta med alla partier förutom SD. Han har sträckt ut en hand till Miljöpartiet som han kallar en ”naturlig samarbetspartner” och han har även sagt att han är villig att samarbeta med ett borgerligt parti.

– Vi sträcker ut handen över blockgränserna. Men vi går till val själva och vi vet inte vad väljarna säger. Vi har två partier som faktiskt kan åka ur, säger han och syftar på KD och C.

Stefan Löfven upprepar flera gånger att han sträcker ut sin hand till Centerpartier och Folkpartiet.

– Alliansens ställningstagande i regeringsfrågan är väldigt skiftande. De ger en mängd olika besked. Idag säger alliansen att den i praktiken säger att den regerar med stöd av Sverigedemokraterna.

"Mer samarbete"

Stefan Löfven menar också att han vill isolera Sverigedemokraterna.

– Man gör det med samarbete med över blockgränsen. Inte genom att lägga ner sina röster. Det här är femte gången som alliansen ändrar sig i regeringsfrågan.

På DN Debatt skriver alliansledarna att de bara släpper fram de rödgröna om de blir större än alliansen, utan egen majoritet, om de lyckas visa på en stabil budget.

Är det omöjligt att göra en budget tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet?

– Nej, det är absolut inte omöjligt. Frågan är styrkeförhållanden i Sveriges riksdag och det är därför vi sträcker ut handen till andra partier. Men nu uttalar dessa partier att de är beredda att fälla en socialdemokratisk regering även om vi är större än dem och då innebär det att de är direkt beroende av Sverigedemokraterna, säger Stefan Löfven.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson befann sig också i riksdagen på torsdagen.

– Inte ens i dag har Socialdemokraterna visat hur de vill bilda regering.

Ni har krav på en stabil budget för att släppa fram de rödgröna. Varför sätter ni detta krav på Löfven?

– Vi ska presentera en egen budget inom kort och den tänker vi fullfölja efter valet. Men Stefan Löfven måste visa väljarna vilken politik han ska föra och han måste ge ett tydligt besked.

Är inte Stefan Löfven mer öppen för samarbete än ni då han vill samarbeta över blockgränserna?

– Vi har noterat att han gärna vill att Centerpartiet och Folkpartiet ska vara med och föra en socialdemokratisk politik. Men det är inte alliansens huvuduppgift att underlätta för deras politik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!