Foto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund

Alliansen minskar avståndet ytterligare

Publicerad

Valet ser ut att bli en riktig rysare.

Bakslagen hopar sig för de rödgröna medan avståndet till alliansen krymper i ytterligare en opinionsundersökning.

I Novus väljarbarometer, som TV4 presenterade i går, är gapet mellan blocken 5 procentenheter.

– Nu är det faktiskt möjligt för oss att vinna, säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

Trenden håller i sig. Sifomätningen som presenterades i fredags gav Socialdemokraterna kalla kårar. Den visade att gapet till alliansen hade halverats till 4,5 procentenheter.

Nu kommer återigen en kalldusch.

I Novusundersökningen, gjord 3-7 september, är avståndet mellan blocken 5 procentenheter. Även det är en halvering jämfört med senaste mätningen som gjordes bara några dagar tidigare, dock inte statistiskt säkerställd.

Socialdemokraterna når knappt över 30 procent, om än inom felmarginalen, och har fortfarande långt kvar till partiets mål om 35 procent.

– Den slutsats jag drar är att valet kommer bli mycket jämnt. Det kan röra sig om enstaka röster om Sverige få en handlingskraftig ny regering, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Hennes främsta budskap till väljarna är att partiet ska prioritera skolan och jobben under kommande år. Och partiet har inga planer på att förändra sin valstrategi kommande dagar.

Hennes motståndare, Moderaternas partisekreterare Kent Persson, känner rejäl segervittring för alliansen.

– Nu ser vi ytterligare en mätning som ger oss högre stöd. Enbart i söndags gjorde vi 50 000 direkta samtal med väljare och innan vallokalerna stänger ska vi ha mött 1,2 miljoner väljare. Med det fotarbetet lägger vi grunden för att vinna valet, säger han och fortsätter:

– Jag tror debatterna mellan Reinfeldt och Löfven har spelat stor roll. Stefan Löfven ger luddiga svar och nu tror jag att väljarna vill veta vilken politik han tänker driva.

Fast Moderaternas 1,2 miljoner samtal imponerar inte på Carin Jämtin.

– Vårt mål är att samtala med 1,75 miljoner väljare. Vi kommer samtala med väljarna ända in på söndagen om varför det är dags för en ny regering efter åtta år av sjunkande skolresultat och högre arbetslöshet, säger hon.

Medvind för Lööf

Mest medvind bland allianspartierna i väljarbarometern från Novus har Centerpartiet. Annie Lööf och hennes kolleger kan i den glädja sig åt ett väljarstöd på 6,9 procent och är med det större än Folkpartiet. Denna siffra är statistiskt säkerställd.

– Det känns jättebra. Annie Lööf har varit väldigt övertygande i debatter och ute bland väljare och vi kan se att hon har fått ett genombrott den senaste veckan. Sedan märker vi också att väljarna intresserar sig för de två frågor som vi prioriterar mest, jobben och miljön, säger Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare

Men fortfarande skiljer sig de olika opinionsmätningarna åt. Expressen/Demoskops mätning, som publicerades i fredags, visar ett gap på 11,5 procentenheter till de rödgrönas fördel. Den siffran ligger på ungefär samma nivå som DN/ Ipsos senaste mätning där gapet är 11,2 procentenheter.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar, vid Södertörns högskola, menar att det går att skönja en trend i den senaste Novusmätningen.

– Att skillnaden mellan blocken minskar syns, men man måste vara försiktig när siffrorna ligger inom felmarginalen. Det enda som är säkert är att Centerpartiet går uppåt, säger hon.

Annie Lööfs insatser i den senaste veckans debatter tror hon har stor betydelse.

– Hon har lyckats få ut sin politik. I övrigt är det inga stora överraskningar och fortfarande är mer än 10 procent av väljarna osäkra, säger Ann-Cathrine Jungar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt