Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen lovar ny miljard till försvaret

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Alliansen nya flört med väljarna är en satsning på försvaret med ytterligare 1, 3 miljarder kronor.

Svenska förband ska kunna öva mer och JAG 39 Gripen ska få fler flygtimmar.

- Vi vill öka vår militära närvaro i och över Östersjön med både flyg och fartyg, skriver alliansledarna på DN Debatt i dag.

Försvarsminister Karin Enström (M) gick i juli i år ut och berättade att försvaret skulle stärkas. Och med knapp två veckor kvar till valet klargör nu alliansen hur det ska gå till. På DN Debatt skriver de i dag att de ska skjuta till ytterligare 1,3 miljarder till försvaret. Redan i år ska 100 miljoner kronor till satsas och mellan 2014 och 2018 blir det en ökning på 300 miljoner kronor per år.

År 2024 kommer det handla om att anslagen är 5, 5 miljarder högre per år jämfört med de tidigare beräknade anslagen.

- Både Sverige och Finland ser också ökad aktivitet i vårt absoluta närområde i och kring Östersjön. Ryssland agerar mycket mer aggressivt än tidigare. Det här får konsekvenser för våra säkerhetspolitiska bedömningar och för hur vi prioriterar Sveriges försvar, skriver Reinfeldt och hans kolleger.

Incidentberedskap ska stärkas

Pengarna ska användas bland annat till att incidentberedskapen ska stärkas ytterligare, till att svenska förband ska kunna öva mer och till att Jas 39 Gripen ska kunna få fler flygtimmar.

Ledarna skriver även på DN Debatt att regeringen har tagit fram flera initiativ för att stärka våra internationella samarbeten, bland annat genom ett fördjupat samarbete med Finland.

- Vi fortsätter därtill att utveckla samarbeten inom såväl Norden och EU som med USA och Nato, skriver alliansen.