Alliansen knappar in på de rödgröna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Alliansen knappar in. 
S-ledaren Stefan Löfven. 
Foto: Sven Lindwall

Förtroende för Moderaterna rasar.

I en ny opinionsundersökning backar partiet med tre procentenheter, skriver Aftonbladet.

Trots det knappar Alliansen in på de rödgröna efter att Folkpartiet går stadigt framåt.

Den stora vinnaren är Folkpartiet som går framåt med 2,5 procentenheter. Deras allianskolleger visar upp sämre siffror. Moderaterna rasar med 3 procentenheter, visar en ny undersökning som United Minds utfört på beställning av Aftonbladet.

I mätningen får 19,8 procent av rösterna. Det är marginellt bättre än 19,7 som är det sämsta resultatet som partiet har fått sedan United Minds gjorde sin första opinionsmätning 2010.

– Låt oss bara konstatera att allt det här inte kan stämma samtidigt, säger partiledare Fredrik Reinfeldt (M), till Aftonbladet.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar att det kan bero på osäkra väljare.

– Möjligen visar det att många väljare är osäkra och möjliga att påverka, säger han.

MP tappar

Räknar man samman resultatet för Alliansen så backar koalitionen med 0,2 procent jämfört med samma mätning månaden innan. Trots det så knappar man in på de rödgröna som har tappat ännu mer. Gapet mellan regeringsalternativen har minskat med 0,6 procentenheter.

Socialdemokraterna går framåt med 1,6 procentenheter. Det stora tappet står Miljöpartiet för som backar med 2,1 procentenheter.

SD ökar - FI minskar

De rödgrönas statsministerkandidat Stefan Löfven kan tänka sig att blicka över blockgränsen för samarbete efter en eventuell valseger, med syfte att minska Sverigedemokraternas inflytande.

– Det blir ett jättetufft val. Hur når man 50 procent utan att ha en situation där Sverigedemokraterna får det avgörande inflytandet? Då måste man sträcka ut handen över blockgränsen. Vi är beredda att samarbeta på olika sätt, kanske även i Sveriges riksdag, säger partiledare Stefan Löfven (S) till Aftonbladet.

Sammantaget svarar 46,6 procent av de tillfrågade att de hade röstat på ett rödgrönt parti om det var riksdagsval, jämfört med 36,8 procent för Alliansen.

Sverigedemokraterna ökar i mätningen med 1,1 procentenheter. Feministiskt initiativ minskar med samma siffra.

Så gjordes undersökningen

Frågan: "Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?" Undersökningsperiod: 3-10 augusti 2014. Metod: Framgår inte. Antal tillfrågade: 1 272 personer. Beställare: Aftonbladet. Mätinstitut: United Minds.