Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansen firade tio år – vill införa lärlingslön

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sedan alliansen tillträdde har 300 000 nya jobb tillkommit. Det var budskapet under alliansens pressfika för att fira tioårsdagen.
Foto: Sara Strandlund

På söndagen firade alliansen tio år - och trummade in ett nytt budskap.

Under en pressträff utanför Stadshuset satte de fyra partiledarna upp en gemensam valaffisch med  som deklarerade "300 000 nya jobb".

Ett förslag som presenterades var införandet av lärlingslön för att minska ungdomsarbetslösheten.

Sedan alliansen tillträdde har 300 000 nya jobb tillkommit. Det var budskapet under alliansens pressfika för att fira tioårsdagen.

Partiledarna Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund, Annie Lööf och Jan Björklund satte gemensamt upp en valaffisch med samma budskap utanför Stadshuset.

Siffran är hämtad från tredje kvartalet 2006 jämfört med andra kvartalet 2014.

Partierna presenterade delar av sitt valmanifest som ska minska arbetslösheten i Sverige. En nyhet som presenterades var en förändring av lärlingssystemet som är tänkt att minska ungdomsarbetslösheten.

– Det viktigaste förslaget rör lärlingsutbildningen. Sverige inför lärlingslön med de här förslagen, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

Och Fredrik Reinfeldt säger:

-Vi har en fortsatt ambition om att människor som är arbetslösa ska kunna ta sig in på den reguljära arbetsmarknaden och inte i den platspolitik som socialdemokraterna förespråkar med tidsbegränsade platser. För det behöver vi sänka trösklarna,

I sig är systemet med lärningsplatser inte nytt. Förslaget som presenterades i dag går ut på att höja ersättningen för att göra lärlingsutbildningar mer attraktiva. Studiemedlet för en student på en lärlingsutbildning ska höjas från 2050 kronor till 3050 kronor månaden.Om lärlingen får anställning kommer ersättningen i stället att gå till företaget och lärlingen får kollektivavtalsenlig lön.

Kostar 150 miljoner

Eleven själv får välja om de vill läsa in högskolebehörighet under lärlingsutbildningen eller inte.

Förslaget innebär en kostnad på 150 miljoner kronor per år för statskassan.

– Det sker utifrån det samlade valmanifestet som vi presenterar i morgon, det budgeteras under Utbildningsdepartementet men är nya pengar som skjuts till.

Jan Björklund ser ingen risk med att arbetsgivare genom detta nya förslag kan utnyttja ungdomar.

– Det är Skolverket som ger tillstånd för att en arbetsgivare ska få bedriva lärlingsutbildningar. Det följs upp och kontrolleras mot en utbildningsplan, säger jan Björklund.