Jan Björklund. Foto: Sara Strandlund
Jan Björklund.  Foto: Sara Strandlund

Alla partier utom V överens: SD får talman

Publicerad

SD kommer nu att få en vice talmanspost.

Detta sedan alla partier utom Vänsterpartiet sagt att de ska följa rådande praxis.

– Det finns många partier jag inte gillar, SD är definitivt ett av dem. Men de har fått det här valresultatet, säger bland andra Jan Björklund FP.

Alla allianspartier säger ja till SD:s krav på en vice talmanspost.

Annie Lööf, partiledare för (C), säger under en presskonferens på torsdagen att det är viktigt att följa den praxis som finns i Sverige, och att hon därför säger ja till SD:s krav på en vice talmanspost.

– Jag tycker det är viktigt att när man tillsätter talman och talmanspresidiet att man följer den praxis som finns, säger Annie Lööf, C.

"Den praxis som gällt i hundra år ska gälla"

Allianskollegan Jan Björklund, FP, är av samma åsikt, och säger vid pressträffen:

– Den praxis som har gällt i hundra år ska gälla.

Under onsdagseftermiddagen lämnade även S och MP besked i frågan.

– Det är ingen hemlighet att jag tycker oerhört illa om Sverigedemokraterna som parti, men nu är det svenska folket som har röstat in dem i parlamentet och den ordning vi har i riksdagen är att partierna tar plats i talmanspresidiet mot bakgrund av deras storlek. Och då är det de reglerna som gäller i det svenska parlamentet, säger Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, till SR Ekot.

Vänsterpartiet säger å andra sidan nej.

– Vi kommer att ta upp samtal med S och MP om att inte göra dem en del av talmanspresidiet, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för V, och fortsätter vid presskonferensen:

– Vi menar att det är värt att ta den striden. Vi menar att SD har samma rätt som alla andra partier, till exempel tyckte vi att det var en självklarhet att de skulle ha plats i utskotten under förra mandatperioden, medan andra partier motsatte sig det. Men med talmansuppdraget är det annorlunda. Som talman företräder man inte i första hand sitt parti utan riksdagen och nationen Sverige, säger Jonas Sjöstedt, V.

"Ska avspegla det svenska folkets sätt att rösta"

Göran Hägglund, KD, är av en annan åsikt, precis som den resterade alliansen.

Vad säger du om att Vänsterpartiet ska försöka stoppa SD från en vicetalmanspost?

– För min del har det varit självklart från början att när det gäller talmansposterna ska det avspegla det svenska folkets sätt att rösta. Jag tycker att det skulle vara ett väldigt olyckligt sätt att markera ett ogillande av ett partis politik när det gäller de här formella positionerna göra politik av det. Där borde i stället väljarnas utslag få fullt genomslag, säger Göran Hägglund, KD, och fortsätter:

– Att jag ogillar SD:s politik, det är en sak, men fajten ska utspelas på den politiska arenan när det handlar om politikens innehåll inte när det handlar om kammarens sammansättning av ledamöter.

Anna Kinberg Batra, M, instämmer:

– Jag vill att hela talmanspresidiet i möjligaste mån präglas av så lite politik som möjligt och följer de principer och den praxis som hittills har gällt.

"En stor oro hos många väljare"

MP gav på torsdagen besked att de kommer låta SD få en vice talmanspost.

– Jag är övertygad om att gröna riksdagsledamöter som nu väljs runtom i landet kommer att kunna se båda argumenten. Både argumenten om att bibehålla den praxis som funnits och de argumenten som finns i den oro som jag tror många av oss känner inför att ge Sverigedemokraterna ett uppslag som inte bara handlar om att representera Sverigedemokraterna utan även Sverige, säger språkröret Gustav Fridolin, MP, till Expressen.se.

"Rimligt från mitt perspektiv"

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet, tycker det är rimligt att SD får en vice talmanspost, utifrån rådande praxis.

– Praxis är ju att det är de största partierna som har de vice talmansposterna, och det är väl rimligt från mitt perspektiv att man håller på den praxis, att man inte låter valresultat direkt slå över att man ska ändra på det, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det generellt för alla partier är mer önskvärt att man söker strid med SD vad gäller politikens innehåll, och inte formerna för arbetet i riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt