Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alice Bah Kuhnke en skräll som ny minister

Alice Bah Kuhnke.Foto: Suvad Mrkonjic

Från Disneyklubben – till regeringen.

Alice Bah Kuhnke (MP), 42, utsågs i dag till kulturminister i Stefan Löfvens regering, och det efter att helt ha flugit under radarn i spekulationerna om vem som skulle knipa ministerposten.

- Jag känner mig laddad och redo, säger Alice Bah Kuhnke, om uppgiften som ny kultur- och demokratiminister, till TT.

FAKTA

Överraskningen Alice fanns inte ens med i spelföretaget Unibets oddslista.

Såhär såg oddsen ut inför dagens regeringspresentation:

Vem blir kulturminister?

Eva Hamilton 2.40

Gunilla Carlsson 3.00

Leif Pagrotsky  5.50

Carin Jämtin 6.00

Håkan Juholt  6.00

Annika Nilsson 8.00

Anders Wallner 9.00

Kerstin Brunnberg 10.00

Peter Eriksson 15.00

Tina Ehn 15.00

Benny Fredriksson 15.00

Calle Nathanson 20.00

Jason Diakité 31.00

Överraskningen Alice Bah Kuhnke, 42, fanns inför fredagen inte ens med i spelbolaget Unibets oddslista, där svenska folket fått satsa pengar på vem som skulle bli kulturminister.

Leif Pagrotsky, Carin Jämtin, Håkan Juholt, och till och med artisten Jason "Timbuktu" Diakité fanns med i spekulationerna hos spelfirman.

Men Alice Bah Kuhnke har överhuvudtaget inte nämnts i förhandssnacket.

- Jag är inte politiskt oerfaren. Jag har jobbat med demokratifrågor i större delen av mitt yrkesverksamma liv. Jag känner Miljöpartiet, mitt parti, väldigt väl och känner så klart att det är ett stort förtroende jag har fått av mitt parti, säger hon till TT.

Hon berättar att hon blev betalande medlem i partiet för tre dagar sedan:

- Men jag har varit väldigt nära partiet och fört diskussioner om ett djupare engagemang under många år.

Lämnade rampljuset efter slutet av 90-talet

Många känner kanske fortfarande mest igen henne från tv – då Alice Bah Kuhnke tv-karriär började redan 1992 i SVT:s populära barnprogram "Disneyklubben" som hon gjorde tillsammans med skådespelaren och Unicef-ambassadören Eva Röse och Johan Peterson, som nu gör succé i Kanal 5:s humorprogram "Partaj".

1998-1999 ledde hon egna pratshowen "Alice Bah" i TV4, men sedan dess har hon hållit sig undan rampljuset – och haft helt andra arbetsuppgifter.

Bland annat som generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt och nu senast som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen, en titel hon utnämndes till av regeringen i maj 2013.