Klockan 11 i dag, i riksdagen, presenterar Sverigedemokraterna finansieringen till partiets kommande valmanifest. En stor del av finansieringen sker genom minskad invandring.
Expressen har på förhand tagit del av dokument som kommer att presenteras på pressträffen. Dokumenten visar hur mycket SD säger sig kunna spara genom minskad asyl- och anhöriginvandring.
Åren 2015-2018 beräknar SD att det går att spara 151,8 miljarder kronor. Men då måste asyl- och anhöriginvandringen minska med 45 procent redan nästa år och kommande år med 90 procent.
Skarp kritik
Expressen har pratat med flera experter, som riktar skarp kritik mot SD:s beräkningar. Störst kritik väcks mot partiets antagande om att en nyanländ invandrare kostar 1,5 gånger mer än en inrikes född i form av välfärdspengar inom skola, vård och arbetsmarknad.
- Detta är gripet ur luften och det är väldigt oseriöst att lägga en budget på antaganden. Det finns invandrare som är överrepresenterade inom vissa områden, men underrepresenterade på andra, säger Li Jansson, arbetsmarknadsekonom på Almega.
Hon har tidigare granskat Sverigedemokraternas budgetar och menar att det alltid uppstår samma frågetecken. Så sent som i slutet av maj riktade hon svidande kritik mot partiet när det började skicka ut kampanjmaterial till svenska hushåll.
"Mycket beklagligt"
Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, förstår inte varför deras siffror misstolkas.
- Det är mycket beklagligt att regeringen motsätter sig att ta fram detaljerad statistik inom alla områden av välfärdsnyttjande. En sammanställning från riksdagens utredningstjänst visar att där det finns tillförlitlig statistik ligger utrikesföddas överrepresentation markant över 1,5, säger han.
Men Li Jansson säger att hon själv tittat på beräkningarna från riksdagens utredningstjänst som gjordes i fjol. I dessa hittade hon inget stöd för att en invandrare kostar 1,5 gånger mer.
Experterna: Borde flytta fokus
Tino Sanandaji, nationalekonom och författare, pekar på ytterligare ett problem med Sverigedemokraternas beräkningar.
- Statsbudgeten inkluderar egentligen bara kostnaderna de första åren, när invandrare är i asylsystemet. Kostnader eller eventuella vinster längre fram budgeteras inte, säger han.
Också Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, menar att det behövs långsiktighet för att räkna på besparingar.
- De har inte räknat på att det skulle bli arbetskraftsbrist inom flera branscher och på många platser om invandringen upphörde, säger han.
Ekonomiexperterna som Expressen har talat med är alla överens om att fokus borde flyttas från kostnadsfrågan till integration.
- Om man utformar integrationspolitiken på ett effektivt sätt går det givetvis att spara pengar. Det finns inget egenvärde i att kostnaderna ska vara höga. Problemet är att många invandrare hamnar i utanförskap och det kostar pengar, säger Li Jansson.
Vill ha lika många flyktingar
Efter Fredrik Reinfeldts sommartal i lördags följde en diskussion om svenskt flyktingmottagande. En undersökning från opinionsinstitutet Novus, som Expressen presenterade i går, visar att en klar majoritet, två av tre, anser att Sverige bör ta emot lika många flyktingar som i dag eller fler.