Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkessons känga till Fredrik Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt upprepade i dag att alliansen avgår om de rödgröna blir större på valdagen.

Jimmie Åkesson skickade en känga till statsministern för att han vägrar samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det är väl upp till de moderata väljarna att bedöma om det är ett bra sätt att hantera ett parlamentariskt läge eller inte, säger han.

Både alliansen och de rödgröna har varit tydliga med att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet.

När alliansen presenterade sitt valmanifest upprepade Fredrik Reinfeldt att de kommer att avgå om de blir mindre än de rödgröna.

Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, kommenterade senare under dagen utspelet på Expressens valscen.

– Han har sagt så flera gånger men samtidigt svävar han på målet när det ska konkretiseras. Om de borgerliga partierna blir mindre än de rödgröna kommer Reinfeldt att avgå oavsett, oaktat om vi är beredda att ge parlamentariskt stöd. Och det är väl upp till de moderata väljarna att bedöma om det är ett bra sätt att hantera ett parlamentariskt läge eller inte, säger han.

Egen agenda

Står ni fast vid att ni kommer att tvinga fram nyval?

– Vi kan inte aktivt stöda ett regeringsalternativ som inte är beredda att omprioritera när det gäller asylinvandringen i första hand, säger han och fortsätter:

– När valet är över har vi ett valresultat och ett parlamentariskt läge att hantera. Hur det ser ut vet vi inte ännu. Så vi får avvakta.

Jimmie Åkesson är fortfarande öppen för samarbete åt båda håll – detta trots tydliga avvisanden från alliansen och de rödgröna.

– Vi har stött utskottsinitiativ tidigare exempelvis när det gäller skattepolitiken. Och det är klart att vi kan göra det i framtiden om vi kan få igenom vad vi har lovat våra väljare, säger han.