Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons hot: Kan fälla båda regeringar

Jimmie Åkesson (SD) är beredd att fälla den statsministerkandidat som inte är beredd att skära ned på invandringen efter höstens val.Foto: Alexander Donka
Frågan om partiets inflytande vid en regeringsbildning är åter aktuell efter att Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) debatterade i SVT:s Agenda.Foto: Anna-Karin Nilsson
Åkesson hotar nu med nyval om inget av Löfvens eller Reinfeldts regeringsalternativ når upp till 50 procent i valet 14 september.Foto: Alexander Donka

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är beredd att fälla den statsministerkandidat som inte är beredd att skära ned på invandringen efter höstens val.

Partiledaren hotar nu med nyval om inget av regeringsalternativen når upp till 50 procent i valet 14 september.

– Förr eller senare kommer man att behöva vårt stöd, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer, om han får chansen, att fälla den minoritetsregering som driver en invandringspolitik likt den som drivs i dag. Samtidigt är han villig att ge sitt stöd till den statsministerkandidat som är villig att göra stora kostnadsminskningar inom ramen för invandring och integration. "Vi kommer varken att stödja Reinfeldt eller Löfven om man inte är beredda att lägga om prioriteringarna", skriver Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet.

– Ytterst så handlar det om frågan vem som ska bli statsminister. Sedan stöder vi inte den invandringspolitik som någon av de andra för. Om man räknar med att vi ska stödja en regering efter valet så måste man ändra invandringspolitiken, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Han säger att Sverigedemokraterna inte räds ett nyval om övriga partier misslyckas med att bilda majoritetsregering. Något som kan bli aktuellt även om övriga partier troligtvis att utse en statsminister utan Sverigedemokraternas stöd, menar han.

– Det ska gå att regera också. Det är skillnad på att välja en statsminister och att bilda en regering som ska fungera i fyra år. Förr eller senare kommer man att behöva vårt stöd och då kommer det att bli svårt om man inte är villiga att ge något tillbaka, säger han till Expressen.

Åkesson vill se två konkreta åtgärder för att stödja en M- eller S-ledd regering. Det handlar om en hårdare tillämpning av Dublinförordningen och ett nytt Luciabeslut, som ledde till kraftigt skärpta krav för asylinvandring till Sverige mellan 1989 och 1991.

– Det är åtgärder som hade gett väldigt stor effekt på väldigt kort tid, säger han.

Reinfeldt inte lika tydlig.

Frågan om partiets inflytande vid en regeringsbildning är åter aktuell efter att Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) debatterade i SVT:s Agenda under söndagen. Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att han kommer att släppa fram en rödgrön regering vid en valförlust, för att minimera Sverigedemokraternas inflytande. Under söndagens debatt var han inte lika tydlig i frågan och avfärdade en rödgrön koalition som regeringsalternativ på grund av bristande trovärdighet.

Reinfeldts Allianskolleger Annie Lööf (C) och Jan Björklund (Fp) lämnade emellertid under måndagen samma besked som tidigare, att man kommer att släppa fram en rödgrön regering om de får fler röster än alliansen i valet.

– Om det är så att Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet är större än alliansen så så kommer vi att lägga ned våra röster, sa Annie Lööf i SVT:s Rapport.

– Om de rödgröna partierna blir större än alliansregeringen i riksdagen, då blir det de rödgröna partierna som får bestämma vilken regering de vill välja, sa Jan Björklund i samma program.

I en opinionsmätning från tidigare i augusti svarade 46,6 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på ett rödgrönt parti medan 36,8 svarade att de skulle lägga sin röst på alliansen.