Ingen dök upp när Jimmie Åkesson höll valmöte i Dorotea. Foto: Robban AnderssonIngen dök upp när Jimmie Åkesson höll valmöte i Dorotea. Foto: Robban Andersson
Ingen dök upp när Jimmie Åkesson höll valmöte i Dorotea. Foto: Robban Andersson
Sverigedemokraternas charmoffensiv i Västerbottens inland: ett rejält fiasko, skriver Lars Lindström. Foto: Robban AnderssonSverigedemokraternas charmoffensiv i Västerbottens inland: ett rejält fiasko, skriver Lars Lindström. Foto: Robban Andersson
Sverigedemokraternas charmoffensiv i Västerbottens inland: ett rejält fiasko, skriver Lars Lindström. Foto: Robban Andersson

Åkesson talade på tom parkeringsplats

Publicerad

VILHELMINA-DOROTEA. Sverigedemokraternas charmoffensiv i Västerbottens inland: ett rejält fiasko.

I Vilhelmina håller Jimmie Åkessons valmöte på att regna bort.

I Dorotea blir det ännu värre. Ingen kom.

När mötet ska börja på torsdagseftermiddagen är det helt tomt på den asfalterade parkeringsplatsen utanför kommunkontoret i Dorotea, och polisen börjar plocka bort de blåvita banden. Inställt?

Då går en valarbetare från SD en bit bort och övertalar några farbröder att stega fram. De två lokala mötesarrangörerna kliver ut på publiksidan och en ung man i punkfrisyr och svart skinnjacka ställer sig längst fram.

Det räcker för att Jimmie Åkesson ska börja. Men han kortar sitt tal – till tio minuter. Hej och tack och gå och rösta, ungefär.

Sex mil från Dorotea ligger Vilhelmina, i det som kallas Drottninglandet eftersom orterna i denna del av landskapet Lappland i Västerbottens län fått sina namn efter den svenska drottningen Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden. I Vilhelmina regnar det.

Varuhuset Tallen har rea, halva priset på skor och kläder står det på en skylt utanför ingången. Under hela valmötet sitter en ensam och sorgsen schäfer fastbunden i regnet, precis intill den älg i naturlig storlek som paraderar utanför varuhuset.

 

Vid kundvagnarna, under tak, i skydd för regnet står två tonårstjejer. En av dem plutar med munnen och tar en selfie. Två andra tonårstjejer bär ett plakat där det står "Inga rasister på våra gator". Fyra personer vänder ryggen till SD-gänget. Jag räknar till 30-40 som lyssnar, med poliser och journalister kanske tio till.

Ett äldre par med matkassar verkar vara på väg bort och jag undrar om de inte ska lyssna på Jimmie Åkesson.

– Nä, det ska vi då inte, säger Bo Alenius, 78. Hans fru Sally, 73, håller med:

– Det är bara en massa svammel om invandare.

Jimmie Åkesson pratar om invandringens kostnader. Han ställer gärna grupper mot varandra, som i den här meningen:

– 15 000 pensionärer som håller på att svälta ihjäl, men vi har inte råd att prioritera dem, vi har bara råd med asylinvandring.

Mest förvånande är det när Jimmie Åkesson säger:

– Vi har alltid haft invandrare som berikat vårt samhälle.

Undrar vad hans supportrar på främlingsfientliga sajten Avpixlat tycker om det, de som använder "kulturberikare" som skällsord.

– Om man vill får man applådera, säger Jörgen Fogelclou, som är SD:s "programledare" på valturnéerna.

– Det är svårt när man har ett paraply i handen, replikerar Jimmie Åkesson.

 

Sedan talar han om det kritiska läget i Syrien och andra oroshärdar i världen:

– Läget är fruktansvärt. 50 miljoner människor är på flykt. Det är kanske den största flyktingkatastrof vi någonsin sett.

Efteråt frågar jag SD-ledaren om han inte är rädd att betraktas som omänsklig när han i det läget vill stoppa nio av tio asylinvandrare till Sverige. Han svarar inte på frågan utan säger:

– Att vi har det asyltryck vi har jämfört med andra länder i den här delen av världen, till exempel Finland, det beror på att vi har den politik som vi har. Och vill vi minska asyltrycket till Sverige så måste vi förändra politiken.

Något tryck på SD:s valturné i Drottninglandet kan dock inte skönjas.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt