Åkesson rasande på TV4 efter utfrågning

Jimmie Åkesson pressades hårt i utfrågningen hos TV4.
Foto: Olle Sporrong

Jimmie Åkesson pressades hårt i utfrågningen hos TV4.

Efter utfrågningen rasade han hårt mot kanalen.

- Det var nog den minst intressanta utfrågningen som jag har varit med om i den här mandatperioden, säger Jimmie Åkesson efter utfrågningen.

Under TV4:s utfrågning med oppositionen pressades Jimmie Åkesson hårt och fick flera frågor om Expressens avslöjande som har gjort att flera politiker har tvingats lämna sina uppdrag. I utfrågningen konstaterade TV4:as politiska reporter Helena Gissén att Sverigedemokraterna uteslutit fler än 70 personer.

På det svarade Jimmie Åkesson:

- Jag vet inte om siffran 70 stämmer, om det är fler eller färre, sa han.

Katastrofal

Efter utfrågningen var klar var han missnöjd med den och kallade den katastrofal.

- Det var nog den minst intressanta utfrågningen som jag har varit med om i den här mandatperioden. Det mycket kopplat till att man pratade väldigt lite om sakpolitik och väldigt mycket om andra saker. Men var och en får värdera vad man tycker om det, det är upp till väljarna om de tyckte det var en bra utfrågning. jag svarde snällt på frågorna som jag fick, säger Jimmie Åkesson innan han försvinner från studion och låter flera medier stå utan intervjuer.

Är relevant

Men på TV4 står man på sig och tycker att man gjort en rättvis utfrågning.

- Det är klart, får man tuffa frågor så kan det vara jobbigt och man kan tycka att det är jobbigt, säger Viveka Hansson, programdirektör.

Varför tror du att han var missnöjd?

- Inledningsvis fick han frågor om de senaste dagars skandaler som ni har avslöjat på Expressen och det tycker jag är relevant. Det hänger ihop med den politik de för. Då tycker jag att man får vara beredd på att få den typen av frågor under en utfrågning, säger Viveka Hansson.

Även Ulf Kristofferson, en av de som ledde utfrågningen, står på sig och slår i från sig Sverigedemokraternas partiledares kritik om att det var för lite sakpolitik.

- Jag tycker inte det stämmer. Halva tiden med honom handlade om flyktingpolitiken och hur deras flyktingpolitik går ihop. Vi hade tagit fram beräkningar från Migrationsverket och frågade Åkesson om det. Migrationsverket hade tittat på Sverigedemokraternas förslag på området och bedömt hur de skulle fungera ihop med de regler och konventioner som finns.

Varför tror du han var missnöjd?

- Han kanske inte känner att han fick fram det han ville säga tillräckligt bra. Då brukar han bli negativ mot journalister, om han känner att han själv inte får fram det han hade önskat.

Han har ju tidigare kallat dig för rövskalle.

- De har ju infört nolltolerans, så det kanske inte passar att han säger sådana saker längre.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android.