Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson: Nu är vi tredje största parti

Foto: Aftonbladets fotograf Stefan Mattsson

Sverigedemokraterna skrällde – och blev Sveriges tredje största parti.

Inför stort jubel höll Jimmie Åkesson sitt tal.

– Sverigevänner, nu är vi Sveriges tredje största parti, sa Jimmie Åkesson i sitt tal.

Strax efter tiotiden på kvällen gick Jimmie Åkesson upp på scenen i Wasahallen på Djurgården i Stockholm.

Partiledaren hade dragit sig undan och inte visat sig under valvakan.

Men efter att det stod klart att Sverigedemokraterna blivit Sveriges tredje största parti tog Åkesson till orda – inför ett stort jubel.

– Vi sa att vi skulle dubbla vårt stöd. Sverigevänner, vi har dubblat vårt stöd och mer därtill. Vi sa att vi kommer bli det tredje största partiet, och nu är vi det, sa han i sitt tal.

Åkesson eldade på sina partikamrater – och bad om mer jubel.

– Kom igen, bättre kan ni, sa han.

"En lång resa"

Partiet växter stort och dubblade sitt stöd till 12,9 procent, jämfört med 2010 års 5,7 procent.

– Det har varit en lång resa. För fyra år sedan blev vi Sveriges nya riksdagsparti. Under de här fyra åren har vi successivt växt.Nu är vi Sveriges tredje största parti. Jag tycker det är fantastiskt, sa Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna festade loss till Hammarby fotbolls inmarschlåt ”Just i dag är jag stark”, trots att Jimmie Åkesson håller på Mjällby.

– Och Mjällby vann i dag, det är fantastiskt. Hela den här dagen har varit kantad av segrar, får man säga, säger Jimmie Åkesson till SVT.

För honom är valresultatet är guldläge, berättar han.

– Nu ser vi ut att bli en väldigt stark vågmästare. Det blir svårt för de andra partierna att ignorera oss. Det är klart att de måste förhålla sig till oss. Den politiska verkligheten är som den är. Den enda möjligheten att ignorera oss är att Löfven och Reinfeldt bildar en gemensam regering, säger han till SVT.

Störst i Sölvesborg

Han är tveksam till att de andra partierna ska kunna stoppa SD:s inflytande.

– Jag tror inte de klarar av att bilda majoritet. Vi är en väldigt stark vågmästare. Man ska kunna regera landet i fyra år, det blir svårare om man inte pratar med oss, säger han.

Ett stort jubel utbröt också på valvakan när nyheten om att Sverigedemokraterna är största parti Sölvesborg kom. Partiet har i Jimmie Åkessons hemort fått hela 29 procent av rösterna.

Och i Sjöbo är SD största parti, med hela 30 procent av rösterna.

– I Sölvesborg är vi största parti med 29 procent. I Vittsjö har vi i dag 27,2 procent jämfört med Miljöpartiet som får 6,2 procent, säger riksdagskandidaten Jörgen Fogelklou till TT.

Här är SD störst

- Sjöbo (30 %)

- Hörby (27,8 %)

- Bjuv (27,6 %)

- Sölvesborg (26,9 %)

- Örkelljunga (26,3 %)