Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson kunde inte svara om siffrorna

Jimmie Åkesson i SVT:s studio.Foto: Anna-Karin Nilsson

SD-ledaren Jimmie Åkesson hade svårt att förklara ekonomiska uträkningar i partiets valmanifest när han pressades i SVT:s utfrågning.

Partiet hävdar att det skulle kosta 5,4 miljarder kronor att förändra a-kassan - men enligt regeringskansliets uträkningar är den kostnaden i själva verket 8 miljarder, uppger SVT.

Efter direktsändningen säger Åkesson att man nu måste kontrollera sina uträkningar.

- Jag vet inte vad det är de har räknat på. Om det är vi eller dem som har räknat fel eller om vi har räknat på samma saker är någonting vi får kolla på.

Jimmie Åkesson pressades inledningsvis hårt i SVT:s partiledarutfrågning när det gällde Sverigedemokraternas förslag om a-kassan: dels en höjning från 680 till 1 200 kronor om dagen, dels att medlemskapet ska vara avgiftsfritt.

När Jimmie Åkesson först fick frågan på hur mycket detta skulle kosta stod han svarslös.

- Oj, det är ett antal miljarder, jag har inte den siffran i huvudet, säger partiledaren i SVT.

Enligt partiet skulle det kosta 5,4 miljarder kronor, men regeringskansliet har för SVT:s räkning beräknat kostnaden till 8 miljarder kronor.

"Kan man tala om en satsning"

- Jag kan inte ta ansvar för regeringskansliets beräkningar, sade Åkesson på frågan om partiet räknat fel och hänvisade till att riksdagen stått för beräkningarna och att man litat på det.

Efter sändningen säger Åkesson att de nu ska kontrollera sina beräkningar och jämföra med regeringskansliets.

- Jag vet inte vad det är de har räknat på. Om det är vi eller dem som har räknat fel eller om vi har räknat på samma saker är någonting vi får kolla på, säger han efter programmet.

Jimmie Åkesson pressades även om flyktingfrågan.

Han fick frågan om han själv skulle ta sig till ett tryggt land med sin son om han levde i ett land i krig - i stället för att vara kvar i ett flyktingläger i området.

– Det är inte det vi diskuterar här, säger han.

Partiledaren upprepade vikten av stödja hjälpinsatser i krisområdens närområden.

– Det finns en och en halv miljard, två miljarder människor som hade fått det bättre av att komma till Sverige. Mitt hjärta är mycket mer öppet en Fredrik Reinfeld för jag hjälper mycket fler, säger han.

SD vill satsa 8,5 miljarder extra på fyra år för att hjälpa bland annat UNHCR:s arbete - samtidigt vill SD spara 152 miljarder på minskad invandring.

– Kan man tala om en satsning då? undrade programledare Mats Knutson.

– Om man jämför med regeringen så är det en satsning, kommenterar Åkesson.

Har fått kritik av UNHCR

Representanter för UNHCR har vid flera tillfällen de senaste dagarna kritiserat SD för att använda dem som slagträ i sin argumentation. Organisationen har betonat att behovet av ökade anslag i närområden inte betyder att länderna bör svära sig fria från asylmottagande.

- Där är Sverige för UNHCR globalt en oerhört viktig samarbetspartner i vårt påverkansarbete som syftar till att förmå och stödja alla medlemsländer i EU att tillämpa rättsäkra asylprocesser. Sverige har en stark trovärdig internationellt, det är ett land som strävar efter att efterleva sina internationella åtaganden på asylområdet och det är oerhört viktigt att det fortsätter, säger Karolina Lindholm-Billing, biträdande regionchef för norra Europa.

Även abortfrågan kom upp i utfrågningen då Jimmie Åkesson vill sänka abortgränsen till den 12:e veckan.

– Dels är det länge sedan den nuvarande lagstiftningen antogs och nu kan man rädda barn i den 22:e veckan och då kan man se över om de lagar vi har är rimliga. Det är en fråga i etik, när bli barn ett barn och så. Lagstiftning är inget verktyg som påverkar, men det kommer den diskussionen göra, säger han till Expressen efter utfrågningen.

I programmet sa du att stora delar av Europa har en gräns vid 12:e veckan. Måste man göra som resten av Europa?

– Nej, jag känner inget tvång från resten av Europa men det finns en anledning till att många andra länder har det. Andra av religiösa skäl, en del av etiska och jag tycker att det är rimligt att föra den diskussionen även i Sverige. Sedan får väljarna säga om de tycker att det är rätt eller fel.

Är inte det en inskränkning mot kvinnor?

- Det är en inskränkning mot kvinnor att ha en abortgräns, jag tycker inte att man kan resonera så.