Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson: "Inte ett bra liv i ett flyktingläger"

Jimmie Åkesson, SD. Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna vill minska asylinvandringen med 90 procent och i stället hjälpa flyktingar i närområdena.

Nu medger dock Jimmie Åkesson att det inte är ett bra liv i flyktinglägren.

– Men det kan inte vara utgångspunkten för att få komma till Sverige, säger han på Expressens valscen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen sagt att SD har den mest generösa flyktingpolitiken i Sverige. Partiet vill strypa asylinvandringen med 90 procent och i stället "hjälpa flyktingarna i deras närområden". Partiet vill därför höja bidragen till FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Vi lägger inte bara en miljard kronor, utan lägger åtta miljarder utöver det som regeringen ger till UNHCR under den kommande mandatperioden, säger Åkesson på Expressens valscen.

I dag är mer än 50 miljoner människor på flykt och Hanne Mathisen, UNHCR:s talesperson i Norden och de Baltiska länderna, har dock tidigare sagt till SVT att den hjälp flyktingar får på plats aldrig kan utesluta att de ska få hjälp i Europa.

"Kan inte vara utgångspunkten"

Vad är skillnaden i kvalitet i att hjälpa flyktingarna på plats eller låta någon leva värdigt liv här?

– Det är klart att det inte är ett bra liv i ett flyktingläger. Vi har flera miljarder som lever i extrem fattigdom i världen men det kan inte vara utgångspunkten för att få komma till Sverige utan utgångspunkten måste vara att göra det så bra som möjligt för de miljon människor som ändå finns i närområden.

Ni säger att ni har en generös flyktingpolitik, borde inte det vara utgångspunkten, ett värdigt liv?

– Utgångspunkten är att rädda så många människoliv som möjligt. Och ge så många det mest basala, och då handlar det om mer resurser.