Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åkesson: Finns ingen bunkerfalang längre

Jimmie Åkesson kommenterade avslöjandet på Expressens valscen under måndagen.

Expressens reporter David Baas avslöjar ett hittills okänt dokument om hur SD-ledningen har utmanövrerat kritikerna.

Partiledare Jimmie Åkesson kommenterade avslöjande på Expressens valscen på måndagen.

– Expressen är en av få som fortfarande tjatar om "Bunkerfalangen". Den finns inte överhuvudtaget längre, säger han.

I oktober 2012 aviserade nolltoleransen mot rasister och extremister i partiet.

Redan från början kom kritiken att företrädare högt upp i partiet och de som är lojala mot Åkesson klarade sig medan kritiker mot partiledaren kastades ut.

I boken "Bevara Sverige svenskt" av Expressens reporter David Baas avslöjas ett hittills okänt dokument som riksdagsledamoten Hanna Wigh har skrivit om att hon fick uppdraget att "rensa ut den så kallade bunkerfalangen". "Bunkerfalangen står i opposition mot Jimmie Åkesson och sägs stå för en mer etnonationalistisk inriktning.

"Inte inblandad"

På Expressens valscen kommenterade Åkesson avslöjandet.

– Jag vet inte vad dagens artikel har med mig att göra mer än att det är en massa stora bilder på mig för jag är inte inblandad i det här. Det interna dokumentet är ett mejl som har skickats från en person till en annan person som bygger på uppgifter från en tredje person som hon har hört från en fjärde person som kommer från en femte person. Jag ger inte mycket för det alls.

– Kritiken som ska finnas om att uteslutningar ska handla om något mer än att vi vill hålla partiet rent från ideologiska avvikande personer. Det stämmer inte.

– Personen som berörs här var en person som var väldigt ideologiskt avvikande. Även Expressen har avslöjat att han har haft kontakter med extremister i Europa.

Han ska vara en del av bunkerfalangen som är i opposition mot dig?

– Expressen är en av få som fortfarande tjatar om Bunkerfalangen. Den finns inte överhuvudtaget länge. Det är ett förlegat sätt att se partiet på.