Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: Det är snudd på skandalöst

SD-ledaren Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp mot SVT på en pressträff på onsdagen.

Sifferbråket mellan SVT och Sverigedemokraterna fortsatte på onsdagen.

På en pressträff gick SD-ledaren Jimmie Åkesson till hårt angrepp mot SVT.

– Det är snudd på skandalöst, sa han.

Nu vill SD ha en rättelse av SVT på bästa sändningstid.

Under SVT:s utfrågning av Jimmie Åkesson på tisdagskvällen pressades SD-ledaren hårt om kostnaderna för partiets a-kasseförslag.

Enligt en utredning som Regeringskansliet gjorde åt SVT landar kostnaden för förslaget, som bland annat innebär en höjning av a-kassan samt ett förstatligande av försäkringen, på betydligt högre belopp än vad SD säger.

Åkesson hade svårt att svara på frågor om de nya siffrorna - men dagen efter så gick han till hårt angrepp mot SVT för hur de hanterade utfrågningen.

"Är anmärkningsvärt"

På en presskonferens som SD kallat till på onsdagen sa han:

– Alldeles i inledningen av utfrågningen hävdade man att vi har räknat fel när det gäller våra satsningar i a-kassan. Vi har i dag varit i kontakt med riksdagen utredningstjänst, RUT, och de ser ingen som helst anledning för oss att ändra våra beräkningar.

Han fortsatte:

– Sen har SVT hävdat att de har låtit regeringskansliet räkna på våra förslag och fått fram andra siffror. Det är fortfarande oklart vem på Regeringskansliet som har räknat på detta. Det är en anonym person som ska ha räknat åt Sveriges Television. Det tycker jag är anmärkningsvärt att man inte kan producera källor för det som påstås, särskilt om det handlar om en sådan viktig programpunkt inför ett val.

Åkesson var också irriterad över att SVT inte hade hört av sig i förväg med sina siffror.

– Det är också anmärkningsvärt att man använder ett så till synes skakigt underlag för att slå mot en partiledare i en så pass viktig utfrågning. Om det är så att man finner oklarheter i den typen av siffror som det här handlar om, då är det rimligt att man inför en utfrågning kontaktar de som har hand om våra siffror och reder ut de här oklarheterna. Inte att man kastar fram de här siffrorna i direktsändning för att få mig att framstå som mindre vetande. Det är anmärkningsvärt. Det är snudd på skandalöst att man gör så.

Vill ha rättelse

Efter presskonferensen tog Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, frågor från pressen.

– Jag förstår att man blir upprörd. Ska man ta fram en sådan ny uppgift under en sittande utfrågning hade det hederliga varit att man hört av sig i förväg, sa han.

SVT gick på onsdagen ut med ett uttalande där de sa att deras siffror inte var jämförbara med Sverigedemokraternas.

Men SD vill ha en större rättelse - på bästa sändningstid.

– Om man gör ett fel så tycker jag att det kan vara hänt och då ska man komma med en rättelse. Då tycker jag att den rättelsen ska ha samma exponering som det fick när felet begicks, det tycker jag är det rimliga, sa Oscar Sjöstedt efter presskonferensen.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.