"48-miljardersbomben är en tankeställare"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ylwa Yngvesson

Sällan har en torr prognos från en svensk myndighet fått en så dramatisk effekt på en valrörelse, som Migrationsverkets prognos om ökade kostnader på 48 miljarder kronor 2014 -2018 för flyktingmottagande.

Siffrorna fanns tillgängliga redan den 24 juli för den som ansträngde sig att summera olika kostnadsposter.

Först i förra veckan blev siffrorna kända tack vare Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman.

Men nyheten briserade på allvar i lördags med anledning av Fredrik Reinfeldts sommartal. Det enda parti som jublade var SD, vars ledare talade om en game changer.

Övriga partier har hukat och hellre talat om till exempel lärarlöner och statliga flyktingboenden. Men i går kom inte S-ledaren Stefan Löfven undan längre. I Ekots partiledar- intervju konfronterades han med det nya ovälkomna inslaget i valdebatten.

Det är sällan man mellan raderna anar en så störd oppositionsledare och statsministerkandidat. Han gör sitt bästa för att avdramatisera kostnadsökningen. Den ska klaras med omfördelning från biståndsbudgeten. Räcker inte det kommer pengar att bli över om S får makten och sänker sjukskrivningskostnaderna genom bättre rehabilitering.

En finansieringskälla som visar hur desperat Löfven är.

Socialdemokraterna har tidigare precis som alliansen nu haft stora problem med sjukskrivningskostnaderna. Nu vill S ta bort den bortre parentes i sjukförsäkringen som alliansen införde.

Man behöver inte vara någon större Einstein för att räkna ut att det rimligen leder till högre kostnader.

Löfven ondgör sig också över Reinfeldts utspel. Det var ovärdigt. I huvudsak tycks han anse att de 48 miljarderna mest är ett problem för alliansen som har sänkt skatterna med 140 miljarder kronor. Dessutom slösat bort pengar på Nuon-affären. Löfven andas inte om att S accepterat det mesta av de 140 miljarder kronorna i skattesänkningar. Och därför inte kan tillgodoräkna sig dessa.

För självklart är 48-miljardersbomben också en allvarlig tankeställare för oppositionen. Visst har Löfven en poäng i att S har mer pengar än alliansen eftersom S höjer skatterna mycket mer. Men det går inte en dag utan nya kostsamma vallöften från Magdalena Andersson.

Det finns inget som tyder på att S lika litet som alliansen har någon buffert för flyktingexplosionen. Det är pengar som varje regering oavsett kulör måste trolla fram.

Även om Fredrik Reinfeldt fått oväntat mycket beröm för sitt rättframma sätt att vädja till svenska folkets empati för att klara så många flyktingar, så innebär det stora risker för honom.

"Vad var det vi sa", säger redan SD. Det torde nog finnas åtskilliga gammelmoderater som gör detsamma och tar steget över till Åkesson.

Att Socialdemokrater som röstade på M 2010 eller moderater som gått till MP skulle återvända, tror jag är ytterst osannolikt.