M-kritiken efter Anderssons utspel: ”Bekräftar farhågor”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Magdalena Andersson
Foto: DANIEL COSTANTINI/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Magdalena Andersson lovar i Ekots partiledarutfrågning att Socialdemokraterna inte ska återinföra fastighetsskatten.

I samma andetag säger hon att Moderaternas valkampanj ”andas desperation”. 

Nu svarar M-ledaren Ulf Kristersson: 

– Det här är uppseendeväckande, hon bekräftar i princip i intervjun att återinföra fastighetsskatten. Det bekräftar de farhågor vi har haft, säger han till Expressen. 

Under tisdagsmorgonen intervjuas statsminister Magdalena Andersson (S) i Ekots partiledarutfrågning. Hon får frågan om S har tänkt återinföra fastighetsskatten, något som deras politiska motståndare menar, enligt programledarna. 

– Det är helt absurt att Moderaterna driver kampanj om detta för tredje, fjärde gången i rad. Vi har suttit i regeringsställning i åtta år. De var och vevade runt med detta 2014, 2018 och nu 2022. Vi har inte återinfört fastighetsskatten, vi har inga som helst planer eller förslag på att återinföra fastighetsskatten, säger hon till radion. 

– Att för tredje gången i rad köra med detta när vi har suttit i regeringsställning i åtta år andas desperation. 

Ekot: Lovar ni att inte röra fastighetsskatten vid ny mandatperiod? 

– Vi har i flera år samarbetat med Vänsterpartiet som ville införa fastighetsskatt, men det har vi visat under de senaste åtta åren att det har vi inte gjort, säger Andersson. 

Statsministern tillfrågas vidare om hon kan lova att inte röra beskattningen på fastigheter. Då svarar hon att S inte har ”sådana planer”.

– Om jag börjar ställa upp röda linjer riskerar jag att skapa ytterligare låsningar efter valet. Men det finns ingen tvekan om vad jag tycker, vill man inte ha återinförd fastighetsskatt ska man rösta på Socialdemokraterna.  

Kristersson: Bekräftar våra farhågor

M-ledaren Ulf Kristersson kallar Anderssons uttalanden ”uppseendeväckande”. 

– Vi tar fasta på en rad frågor, en sådan fråga är att inte återinföra fastighetsskatten. Det är alldeles uppenbart att S öppnar för att göra som V och MP vill, de har själva bekräftat det som vi har befarat, säger Kristersson. 

Enligt Kristersson har statsministern alltså inte alls lovat att inte återinföra fastighetsskatten. 

– Socialdemokraterna i Stockholm, sju partidistrikt och LO kräver återinförd fastighetsskatt. Alla kräver återinförd fastighetsskatt, det är att säga som det är, säger han och tillägger om de elva punkter som högerblocket har kommit överens om: 

– Vi har kommit överens om brottsbekämpningen, energibudgeten, rätt stora saker. Sedan är det välkänt att det finns stora saker där vi tycker olika också. 

C: Slopa beredskapsskatten

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skriver på Twitter att Anderssons svar är ett ”dyrt besked”. 

”Magdalena Andersson är tydlig i dagens utfrågning i P1 morgon. Återinförd fastighetsskatt finns på förhandlingsbordet. Hon har inga röda linjer där. Viktigt - men dyrt - besked för de svenska hushållen”, skriver Svantesson. 

I en skriftlig kommentar till Expressen skriver C-ledaren Annie Lööf att S också borde skrota förslaget om beredskapsskatt, något som S vill införa för att bidra till försvarsbudgeten. 

”Bra att S inte går till val på att införa en fastighetsskatt, men dörren behöver stängas helt. Nu är det dags att också skrota 'beredskapsskatt', det förslaget är ren symbolpolitik”, skriver Lööf. 


Kristersson kritiserar SD-retorik: ”Jag har sagt ifrån”

Pressades om SD-sammarbete i Sveriges Radio.